Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Op deze plekken komen de nieuwe windmolens in de Hoeksche Waard te staan

Door Jasper van Everdingen 8 oktober 2018

Of we het nou willen of niet: het bouwen van torenhoge windmolens in de Hoeksche Waard is in volle gang. Maar waar komen al die windreuzen nou eigenlijk te staan? Wij zetten het even voor je op een rijtje.

In de Hogezandse Polder in Numansdorp verrijzen binnen enkele maanden negen windmolens. In dit gebied tussen buurtschap Schuring en het Hollands Diep rijden de vrachtwagens al af en aan en zie je eerste witte reuzen al uit de grond schieten. De ashoogte van deze turbines stopt bij 120 meter, maar met de wieken erbij, reiken ze straks ongeveer even hoog als de 180 meter hoge Euromast in Rotterdam.

Aan de andere kant van de Haringvlietbrug ligt nu al het 20 jaar oude windpark Westerse Polder. Hier staan zeven kleine windmolens. Deze worden vervangen voor vijf grote windturbines, met een tiphoogte van tussen de 170 en 205,5 meter hoogte. In totaal komt het aantal nieuwe windmolens aan de zuidkant van de Hoeksche Waard dus neer op veertien.

Tekst gaat verder onder de foto.

Links omcirkeld is de Westerse Polder. Rechts de Hogezandse Polder. Foto: Google Maps

Ook tussen Nieuw-Beijerland en Piershil verrijzen windmolens aan de horizon. Hier komen er minder te staan dan in Numansdorp. Vijf stuks worden er gebouwd, van bijna 200 meter hoog.

De nieuwe windparken in de Hogezandse Polder, de Westerse Polder en aan het Spui draaien allemaal in 2019 op volle toeren. Van de opbrengst kunnen tienduizenden huishoudens een jaar lang van groene stroom worden voorzien.

Tekst gaat verder onder de foto.

De locatie van windpark Spui. Foto: Windpark Spui

En dan is er nóg een plek waar windreuzen moeten komen, en dat is aan de noordkant van het eiland. Hier gaat het om vijf stuks van 187 meter hoogte. Die staan ingetekend in de gemeente Binnenmaas, tussen Heinenoord en Puttershoek in langs de Oude Maas.

Tekst gaat verder onder de foto.

De windmolens in Binnenmaas zouden hier moeten komen. Foto: EVB

Terwijl er in Cromstrijen en Korendijk al witte sprieten overeind staan, moeten de werkzaamheden in Binnenmaas nog beginnen. Dat komt omdat de bouw hier vertraging heeft opgelopen. Raad van State heeft het te druk met het behandelen van bezwaren tegen de turbines op andere plekken in Nederland. De zaak Binnenmaas komt pas in 2019 aan de orde. Ook loopt er nog een onderzoek naar mogelijk geluidsoverlast van de windturbines.

 

  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Hoeksche Waard.

adv.