Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tuinontwerpster Mineke: ‘Een onderhoudsvrije tuin kan ook heel goed met veel groen’

Door Rosanne Buitendijk 5 juni 2020

Als je afspreekt met een tuinontwerpster, dan doe je dat natuurlijk.. in de tuin. Nadat Mineke Wolfswinkel vijf jaar geleden haar eigen tuin ontwierp, kreeg ze de smaak nogal te pakken. Ze bleef maar boeken en tijdschriften over tuinen mee naar huis nemen en er volgde een cursus tuinontwerpen. Nu heeft ze haar eigen bedrijf: Tuinontwerp Hoeksche Waard.

“Ik was er wel aan toe om iets anders te doen. Ik heb altijd in het maatschappelijk gewerkt, maar in de combinatie met een gezin was dat altijd rennen, vliegen, haasten. Thuis én op mijn werk was ik altijd voor iedereen aan het zorgen, en dat was net iets teveel van hetzelfde.  Ik nam een pauze en begon aan het ontwerp voor onze eigen tuin. Negen jaar geleden kochten we ons huis en na flink wat verbouwen, was de tuin aan de beurt. Ik vond het zó leuk om te doen, dat vrienden en familie me ook vroegen om een plan te maken voor hun tuinen. Toen dacht ik: ik ga het gewoon doen. Ik begin voor mezelf.”

Niet recht toe, recht aan

Van recht toe, recht aan tuinen houdt ze niet. Mineke bedenkt liever speelse tuinen, met veel groen en áltijd rekening houdend met de zichtlijnen. “Dat is het belangrijkste, het uitgangspunt zelfs. Waar wil je dat de aandacht naartoe getrokken wordt? Als je dat duidelijk hebt, volgt de rest vanzelf.”

Onderhoudsvrij

Veel groen betekent trouwens niet altijd veel onderhoud. “Er zijn zoveel onderhoudsvrije planten waar je bijna geen omkijken naar hebt. Soms denken mensen: joh, ik zet wel een paar potten neer. Geloof mij: daar heb je meer werk aan. Zeker met mooi weer moet je die elke dag water geven.” Planten beregenen en sproeien: Mineke kan wel wat leukers bedenken. Ze begon een experiment naar het principe van ‘Foundations for Farming’ wat in een groot deel van Afrika en wereldwijd steeds meer gebruikt wordt. “Het idee is: gebruik een laag plantaardig materiaal die de grond beschermt. Zo had ik gemaaid gras tussen de planten gestrooid en hoefde ik in de heetste weken niet te sproeien. De grond onder de graslagen bleef vochtig! Daarom pleit ik voor een niet té opgeruimde tuin, wat trouwens voor nog veel meer dingen goed is. Bijvoorbeeld voor een goede leefomgeving voor lieveheersbeestjes die dan als dank je bladluizen op eten.”

Foto: indebuurt Hoeksche Waard
Foto: indebuurt Hoeksche Waard
Foto: indebuurt Hoeksche Waard

Tuinen van Appeltern

Onlangs ontwierp ze trouwens nóg een bijzondere tuin. De Tuinen van Appeltern, het grootste tuininspiratiepark van Nederland, had plek voor nieuwe inspiratietuinen. Mineke stuurde een ontwerp in en werd uitgekozen. “Het wordt een tuin met veel hokjes en vakjes. Echt een plek om te leven, te zijn, los te laten en op te laden. Ik ben super vereerd dat mijn tuin is uitgekozen. Zij zijn de kenners, ik begin net. In het najaar wil ik in samenwerking met bedrijven starten me de aanleg. De tuin is daar dan minimaal vijf jaar te zien. Het moet natuurlijk gaan groeien en bloeien, dat heeft wel even tijd nodig. Onwijs spannend om dat te gaan doen!”

Kijkje in de eigen tuin

Natuurlijk mochten we ook uitgebreid rondkijken in haar eigen tuin, waar alles begon. Het was één groot grasveld, vertelt Mineke. Zelf noemt ze het best een typisch ontwerp. “Een moestuin, speelplek voor de kinderen en echt gras waren een must. Ik heb het zo ingericht dat we veel verschillende hoekjes hebben. Als je op het terras zit, heb je uitzicht op planten en een beukenhaag. Loop je om die haag heen, dan kom je op het terras achter de schuur. Daar grenst het grasveld aan, waar de kinderen van Mineke en haar man kunnen spelen en bouwen. En weer verderop, verstopt achter nog een haag, is nog een hoek met planten, gras en een trampoline. “Ik vind het fijn dat dat uit het zich wordt ontrokken.”

Foto: indebuurt Hoeksche Waard
Foto: indebuurt Hoeksche Waard
Foto: indebuurt Hoeksche Waard

Meer over Tuinontwerp Hoeksche Waard ontdekken?

Tuinontwerp Hoeksche Waard dienstverlening

, Heinenoord

Bekijk meer:dienstverlening

Lees ook:

Voor de rich and famous: 6 x villa’s op Funda van een miljoen of meer

Er staan in de Hoeksche Waard op dit moment meer huizen te koop die een miljoen of meer kosten, dan ...

Bij dit verborgen planten- en bloemenparadijs vind je alles voor jouw tuin of balkon

Dankzij het zonnige voorjaar heb je vast al wat uren op je balkon of in je tuin doorgebracht. En dan...

Vakantie in de Hoeksche Waard: dit zijn de leukste campings en vakantiehuisjes

Kamperen in de Frankrijk of vliegen naar een warm land zit er voorlopig even niet in. Gelukkig zijn ...

Hoeksche Waarders in het buitenland: Marieke kwam nooit over de grens, maar verhuisde toch naar Zwitserland

In deze rubriek spreken we met Hoeksche Waarders die inmiddels niet echt meer in de buurt wonen. Dat...

adv.