Numansdorpse Dennis en Guadalupe branden eerlijke koffiebonen: ‘Echt goede koffie hoeft niet bitter te zijn’

Aangeboden door Engrano Coffee

Guadalupe en Dennis - Engrano coffee koffie Numansdorp Hoeksche Waard vers gebrand eerlijk
Dennis en Guadalupe | Foto: Engrano Coffee

Het zachte gezoem van de machine, de laatste druppel die in je kopje valt en een heerlijke geur die je huis vult: dat is de beleving van een kopje koffie van Engrano. Dennis Waterman en Guadalupe Sierra zijn de gezichten achter deze Numandorpse koffiebranderij. Vol liefde vertelt Dennis hoe hun hobby uitgroeide tot een eigen bedrijf.

Het verhaal begint heel romantisch. Dennis en Guadalupe trouwen in 2009 en krijgen van hun bruiloftsgasten een espressomachine. “Iemand in onze kennissenkring vroeg: waarom gaan jullie niet zelf bonen branden?”, vertelt Dennis.

Ze kopen een brander waar 200 gram bonen in kan. En die koffie valt in de smaak. “We vonden het een stuk lekkerder dan koffie uit de supermarkt, en onze familie en vrienden ook. We besloten voor hen te blijven branden voor de kostprijs van de bonen.” Dat loopt zo goed dat ze in 2011 de koffiewebshop Engrano openen.

Reis rond de wereld voor de lekkerste koffie

Dennis en Guadalupe lopen wel tegen een obstakel aan: zie maar eens ongebrande koffie te kopen. “Er zijn maar een aantal winkels in Nederland die dat doen.” Ze besluiten koffieboeren te bezoeken en reizen naar Ecuador, waar Guadalupe lang woonde.

“Daar stonden we, bij een familie. Ze woonden met hun gezin van vier in een hutje van bamboe en bananenbladeren. We ontdekten dat ze per kilo koffiebonen met een beetje geluk twee dollar verdienden. En diezelfde koffie leverde op de beurs in Hamburg twintig euro per kilo op.”

Het is niet de bedoeling van Dennis en Guadalupe om de bonen rechtstreeks bij de boeren te kopen. “Maar toen we dat ontdekten was het voor ons duidelijk: we gaan proberen zoveel mogelijk zelf te regelen. Deze families zijn voor hun inkomen afhankelijk van de koffie. Ze verdienen een eerlijke prijs voor hun werk.”

Lees verder onder de foto’s.

Eyeopener

Het is inmiddels tien jaar verder en Engrano verkoopt zo’n tien soorten bonen van boeren die ze persoonlijk kennen. “Ik vind het een prettige gedachte dat het geld wat ik overmaak, ook bij de boer terechtkomt. Als je ziet hoe koffieboeren leven, dan kan een kilo koffie voor vijf euro niet. Onze reis was een eyeopener.”

Aan die supermarktkoffie zit volgens Dennis ook nog een ander smaakje. “Koffie die je daar koopt, is meestal zes of zeven weken geleden gebrand. Maar een groot deel van de smaak van koffie zit in de geur. Die verdwijnt na verloop van tijd. Het lekkerst is koffie vanaf zo’n zes dagen na het branden. Alle koffie in onze webshop branden we op bestelling, met de branddatum op de verpakking. Dan weet je wanneer hij op zijn lekkerst is.”

Als je koffie van de versgebrande koffie(bonen) van Engrano drinkt, ontdek je dat koffie niet bitter hoeft te zijn. Hoe dat zit, legt Dennis uit: “De meeste koffie in de supermarkt is net iets te donker gebrand. Daardoor is hij bitterder en verbergt hij de scherpere smaak van goedkopere koffie. Doe je dat niet, dan ontdek je dat koffie heel veel verschillende smaken heeft.”

Koffie kan ruiken naar bloemen

Hij vervolgt: “Koffie kan ruiken naar bloemen, naar vanille of zelfs naar citrusvruchten. Ons eerste kopje zelfgebrande koffie was een verrassing. We horen van mensen dat ze vroeger hele sloten melk of suiker in hun koffie deden. Sinds ze onze koffie drinken is dat niet meer nodig, vertellen ze.”

“Zodra het meer voelt als werk dan een hobby, stoppen we. Dat is na tien jaar gelukkig nog niet gebeurd. Het voelt als iets wat we elke dag met plezier doen. We hoeven niet heel Europa of Nederland te veroveren. Als we op deze manier nog iets kunnen groeien zonder kwaliteit te verliezen, is dat top.”

Dennis weet dat de koffie uit hun Numansdorpse webshop iets hoger geprijsd is dan die in de supermarkt. “Bij elk kopje koffie denk ik na over de levensomstandigheden van de koffieboeren. Je kunt beter een keer per dag genieten van een ontzettend lekker kopje koffie, dan twee keer per dag kiezen voor een middelmatig kopje.”

Lees verder onder de foto’s.

10% korting

Daarbij heeft Engrano Coffee nog een fijne actie. In april bestaat het lokale bedrijf 10 jaar. Dat vieren ze met jou: je krijgt de hele maand 10% korting op alle koffie, met uitzondering van cadeau- en proefverpakkingen. Check snel de website voor deze (h)eerlijke aanbieding.

Engrano Coffee

Numansdorp

Nu geopend

Meer informatie

Engrano Coffee

Numansdorp

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “LekKers krijgt upgrade: van kraam naar vaste winkel en dít komt er straks voor kinderen”

LekKers krijgt upgrade: van kraam naar vaste winkel en dít komt er straks voor kinderen

Ga naar “Moederdag 2021: een lijstje met lokale cadeautips in de Hoeksche Waard”

Moederdag 2021: een lijstje met lokale cadeautips in de Hoeksche Waard

Ga naar “Terrassen mogen weer open: dit zijn de regels”

Terrassen mogen weer open: dit zijn de regels

In onze gids

Ga naar “Engrano Coffee”

Engrano Coffee

 • Speciaalzaken
Engrano Coffee koffiewebshop Hoeksche Waard

Nu geopend

Ga naar “Marilyn Kleding”

Marilyn Kleding

 • Kinderkleding

Nu geopend

Ga naar “MM Trends & More”

MM Trends & More

 • Cadeauwinkels

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?”

Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “Raak Vruchtensiroop van € 3,09 voor € 0,99”

Raak Vruchtensiroop van € 3,09 voor € 0,99

 • PLUS
 • Geldig t/m 15 mei 2021
Ga naar “Tefal pannen Excellence, Performance en Family 25% korting”

Tefal pannen Excellence, Performance en Family 25% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “Blokker Sodawater- maker starterset 2e waterfles gratis € 49,99”

Blokker Sodawater- maker starterset 2e waterfles gratis € 49,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “Alle Kellogg’s ontbijtgranen van € 7,98 voor € 4”

Alle Kellogg’s ontbijtgranen van € 7,98 voor € 4

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 16 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Leerkracht bij Kindwijs”

Leerkracht bij Kindwijs

 • Kindwijs
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Hulpkracht”

Hulpkracht

 • Karwei
 • Parttime
Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • Reedijk Wheels and Tyres Group B.V.
 • Fulltime
Reedijk Wheels and Tyres Group vacature magazijnmedewerker

Topper

Ga naar “Schoonmaker bakkerij gezocht”

Schoonmaker bakkerij gezocht

 • Banketbakkerij van Strien B.V.
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Administratief medewerker WMO”

Administratief medewerker WMO

 • Randstad
 • Parttime