Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Niels bedacht én maakte een app waarmee je straks heel veel geld bespaart

Door Rosanne Buitendijk 13 december 2019

Dit verhaal klinkt bíjna als een Hollywoodfilm over een start-up in Sillicon Valley. Bijna dan, want het gaat over Oud-Beijerlander Niels Mulder die met zijn collega Daan van Klinken en een groep vrienden in één nacht een briljant idee bedachten en gelijk up & running maakten. Flow Your Money heet het, en deze technologie zorgt ervoor zorgt dat je nooit meer geld tekort komt. Nederlandse banken hebben interesse. 

Achtergrond

Niels Mulder groeide op in Klaaswaal, verhuisde later naar Oud-Beijerland en woont daar nog steeds met vrouw en kinderen. Hij is ontwerper, maar niet van mooie kleren of dure schoenen, maar van technische producten. Hij werkte bijvoorbeeld aan de nieuwe mediabox van Ziggo, aan Toon van Eneco en aan de apps van KPN en Buienradar. Tijdens zijn opleiding leerde hij Daan kennen, die hij later bij een werkgever weer tegenkwam.

Steeds dezelfde vraag

Met een groep vrienden huurden Niels en Daan begin 2018 een alpacaboerderij in Drenthe af, waar ze een hackathon hielden. Oftewel: ze zonderden zich compleet af en wilden in één weekend een oplossing verzinnen én maken voor een nog onbekend probleem. Al snel liepen ze over van inspiratie. Op zo’n beetje elk financieel forum dat ze konden vinden, kwamen ze dezelfde vraag tegen: waarom is er nog geen technologie die het mogelijk maakt geldbedragen opzij te zetten? Jouw bank kent jou, weet wat je waaraan uitgeeft: het moet toch makkelijk kunnen dat bepaalde uitgaves automatisch opzij worden gezet?

Het was inmiddels 01.00 uur ’s nachts in het weekend en Niels stuurde een berichtje naar bunq bank. Of hij een toegangscode mocht hebben zodat ze dit idee in de technische omgeving van bunq konden creëren? Niels: “Natuurlijk kreeg ik op dat tijdstip geen reactie. Maar de volgende ochtend om 7.00 uur wel. Helemaal hyper waren we.”

Binnen 24 uur werkte het

Met zijn allen werken ze non-stop door om het idee werkend te krijgen. “Om drie uur ’s nachts was het zo ver. De eerste proefversie klaar, zag er goed uit en het belangrijkste: de betaling overmaken werkte. Vanuit niets heb je dan ineens iets wat heel veel mensen willen. Al moesten we het wel vanaf de grond af aan opnieuw opbouwen om het voor een groot publiek toegankelijk te krijgen.”

Retweet

Zo ontstond Flow Your Money, de start-up van Niels en zijn compagnon Daan. Daan tweette erover, dat werd vervolgens geretweet door Alexander Klöpping. Niels: “We horen weleens: joh, dit lijkt net een start-up uit Sillicon Valley, maar het is gewoon heel Nederlands.”

Zo werkt Flow your Money

Een voorbeeld, om het even wat minder abstract te maken. Je hebt een bankrekening waar je salaris op binnen komt. Je hebt daarbinnen verschillende ‘spaarpotjes’. Eén voor vakanties, een voor cadeaus, een voor boodschappen, een voor uitstapjes, noem maar op. Je wilt dat die spaarpotjes elke maand met een bepaald bedrag gevuld zijn, zeg 50 euro. Tot nu toe moet je dat zelfstandig overmaken. Maar hoe handig zou het zijn als jouw bankierenapp zelf ziet dat er nog €30 in het potje zit, en je hem dus maar met €20 hoeft bij te vullen? De €30 die je over houdt, gaat als extraatje naar je spaarrekening.

Voor freelancers is dit systeem ook een uitkomst: voor elke betaalde factuur stel je in dat een bepaald deel opzij wordt gezet voor de belastingaangifte. Zo kom je nooit geld tekort als het tijd is voor de btw aangifte.

Tekst gaat verder onder de foto

Wachtlijst

Je kunt jezelf nu op de wachtlijst zetten om Flow Your Money als één van de eerste te gebruiken. Begin 2020 start een pilot. Toegegeven: het is vooral handig voor mensen die nu al werken met verschillende uitgavenpotjes binnen een betaalrekening. Waarom je dat zou doen? Niels: “Die potjes zorgen voor handig overzicht waar je je geldt nou eigenlijk aan uitgeeft. En het zorgt er ook voor dat je niet teveel geld uitgeeft. Sterker nog: je houdt waarschijnlijk geld over.” Zo kan bankieren nog eens een sport worden.

Investeerders

Onmisbaar voor een start-up: investeerders die erin geloven. Die hebben ze gevonden. Ze haalden al 600.000 euro aan investeringen op om de laatste stap te maken van het product. Oud COO Robert Kraal van Adyen is één van de adviseurs die alle vertrouwen heeft in het product. Niels en Daan zitten inmiddels regelmatig met alle grote banken om tafel om te bespreken hoe Flow in alle bankierenapps kan worden toegepast. Het doet ons een beetje denken aan Tikkie, dat dan wel een initiatief is van ABN Amro, maar dat wel met álle bankenapps werkt.

Er is nog één obstakel op de weg. Omdat Flow Your Money gezien wordt als financiële dienst, heeft het een speciale vergunning nodig. Niels en Daan werken samen met een gespecialiseerd bureau keihard om al het papierwerk voor die aanvraag bij de Nederlandsche Bank te kunnen doen. Als dat lukt, kun je Flow Your Money volgend jaar downloaden in de appstore.

Over 5 jaar

Zitten ze over vijf jaar echt in Sillicon Valley? Gebruikt dan heel Europa Flow Your Money? Niels: “Geen idee waar we over 5 jaar staan. We leven met de dag. We willen zo snel mogelijk een zo goed mogelijk product maken waar je niet omheen kan. Natuurlijk willen alle banken zoiets het liefst zelf maken, maar wij hebben het al. Dat gaan we niet verkopen, we willen ons eigen platform. Het is net Champions League. We spelen tegen grote banken en wij zijn de underdog.”

Lees ook:

Soffree Oud-Beijerland

Soffree heeft nu ook een café: ‘Op vrijdag heb je hier het Witte de With gevoel’

Soffree On Fifty Too is open - en nee, dat is geen foutje maar een knipoog. Bijna vier jaar geleden ...

Ivana ontwerpt kleding op maat: ‘Ik word niet gelukkig van honderd keer hetzelfde maken’

Ivana van der Ende uit s-Gravendeel is nog maar 26, maar verovert stukje bij beetje de harten van Ho...
Kor van Prooijen Sagitalas

Zo krijgt Kor van Prooijen van Sagitalas jou wel naar de gym: ‘Het hoeft hier niet alleen maar om sporten te gaan’

Kor van Prooijen (29) runt al zes jaar zijn massagepraktijk Sagitalas en sinds twee jaar ook een eGy...

adv.