Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mees en Ageeth Visser waren met hun eigen groentepakketten de maaltijdboxenhype ver voor

Door Rosanne Buitendijk 30 augustus 2019

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond tegenwoordig, de maaltijdboxen waarmee je in een handomdraai verrassende gerechten op tafel tovert. Laten we daar in de Hoeksche Waard nou eens mee voorop lopen: Mees en Ageeth Visser van Biologisch Boerderij Landzicht in Strijen begonnen 25 jaar geleden al met hun eigen biologische groentenabonnement.

Ze waren net omgeschakeld naar biologische landbouw en gingen zelf steeds vaker biologisch eten, maar dat was nog best een uitdaging, vertelt Ageeth. “Het was toen nog zo slecht te krijgen. Zat je weer met een lelijke, oude krop sla. Toen dachten we: dit kunnen we zelf wel beter.” En dus gingen ze niet alleen voor de groothandel telen, maakten ze wat folders en gingen daarmee op markten staan. Internet had niemand nog. Maar het werkte.  Inmiddels zijn er bijna zestig afhaalpunten in een straal van 40 kilometer rondom Strijen.

Zien waar groenten vandaan komt

Een landelijke speler worden, dat willen ze helemaal niet. Ageeth: “Wat moeten wij nou in Groningen, daar heb je ook ondernemers in de landbouw die dit kunnen doen. Ons doel is juist ook om onze abonnees af en toe op de boerderij te verwelkomen, zodat ze kunnen zien waar het voedsel vandaan komt.”

Foto: Boerderij Landzicht

Plaatje

Hun boerderij oogt met de mooie kruidentuin, grote bloementuin, knotwilgen, boomgaard en zwartgebeitste schuur als een romantisch plaatje. Dit weekend kun je dat trouwens zelf ook zien, tijdens het Zomerfeest op de boerderij. “We zeggen elk jaar weer dat dit misschien wel de laatste editie is, want het is zo veel werk. Het legt veel druk op onze zomer. Maar nu we 25 jaar bestaan, moest het er natuurlijk wel van komen. En zelfs al doen we geen Zomerfeest meer, dan verzinnen we wel iets anders.”

Biologisch

Maar vergis je niet, want hoe lieflijk het er ook uitziet, er wordt keihard gewerkt. Zoon Floor, die werd geboren toen de eerste groentepakketten de deur uit gingen, werkt inmiddels fulltime mee op de boerderij. Al ruim 31 jaar geleden ging de boerderij over op biologische teelt. Toen deed nog maar één andere boer in de Hoeksche Waard dat, tegenwoordig zijn er een stuk of tien.

‘Ze kunnen wel tegen een stootje’

Mees: “Ik heb zeven jaar regulier geteeld, maar ik werd die bestrijdingsmiddelen zo zat. Ik zag dat het niet de oplossing was. Een ‘normale’ landbouwer gebruikt kunstmest om de plant zo snel mogelijk te laten groeien en bestrijdingsmiddelen tegen ziektes. Als biologische boer voed je de bodem, niet de plant. Wij geloven dat als we zorgen voor een gezonde, voedzame bodem, de planten alles hebben om goed te kunnen groeien. Ze kunnen dan ook wel tegen een stootje. Het is als bij mensen: als je gezond bent en je weerstand is in orde, dan kun je ook wel tegen een verkoudheidje.”

Natuurlijk ging het met vallen en opstaan, vertelt Mees. Met ziektes kregen ze helemaal niet zo veel te maken, onkruid was juist de grootste uitdaging. “Gelukkig zijn er tegenwoordig hele goede machines tegen dat onkruid, maar in het begin hebben we heel wat op de grond gezeten om te schoffelen.”

bloementuin
Foto: Biologische Boerderij Landzicht

Veel variatie

Dankzij het groentenabonnement is de boerderij zoals die nu is. Want je komt er natuurlijk niet mee weg om alleen maar bloemkool of sla in een groentepakket te stoppen, er moet wel een beetje variatie zijn. En dus telen ze nu heel divers: van aardappels, sla en venkel tot vergeten groenten als snijbiet en rode tuinmelde. Ageeth: “Maar sommige vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten. Daar beginnen we niet aan!” Mocht je nou géén idee hebben wat je met snijbiet of rode tuinmelde doet, dan is dochter Vivian redder in nood. Zij bedenkt samen met haar man -ze is getrouwd met een kok-  alle recepten. Je kunt trouwens zelf kiezen voor hoeveel personen je groenten wilt, en ook of je daarnaast nog aardappels, speltpasta en fruit wilt ontvangen.

Groenteabonnement

Dankzij de abonnees is er nu dus ook een grote kruidentuin, fruitboomgaard, hebben ze honing van de bijen. Ageeth: “Anders zou je elke vierkante meter benutten om te telen, nu hebben we veel meer biodiversiteit.” Maar Mees en Ageeth telen niet alléén voor de eigen abonnees. Daar is vijf hectare van het land voor ingericht. De biologische oogst van de overige 39 hectare gaat nog steeds naar een groothandel. “Maar het groentenabonnement is wel echt een heel belangrijke tak van ons bedrijf. Dat is zo leuk, dat willen we nog lang blijven doen.”

Lees ook:

zomerfeest landzicht

Uittip! Dit is er allemaal te doen op het Zomerfeest van Boerderij Landzicht

Vorig jaar sloegen ze een jaartje over, maar dit jaar is er weer een Zomerfeest bij Biologische Boer...

Meer over Biologische Boerderij Landzicht ontdekken?

Biologische Boerderij Landzicht boerenbedrijven

Broekseweg 2a, Strijen

Bekijk meer:boerenbedrijven

adv.