Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kor van Prooijen van Sagitalas: ‘Het hoeft hier niet alleen maar om sporten te gaan’

Door Rosanne Buitendijk 18 oktober 2019

Kor van Prooijen (29) runt al zes jaar zijn massagepraktijk Sagitalas en sinds twee jaar ook een eGym waar je kunt sporten en revalideren. In de zomer van 2019 opende hij zijn nieuwe sport- en praktijkruimte aan de Edisonweg in Numansdorp en wij namen een kijkje. Kor: “Ik ken iedereen hier bij de voornaam. Ik wil graag persoonlijk en kleinschalig blijven.”

Sagitalas zit in een bedrijfspand aan de Edisonstraat op het industrieterrein in Numansdorp. Stel je zeker geen dertien in een dozijn sportschool voor: Sagitalas is kleinschalig en heeft een stoere én gezellige uitstraling. Na een lesje zweten kun je er nog leuk even een koffie of fris blijven drinken.

Inspiratie uit Londen

En dat is precies wat Kor voor ogen had. Zo’n standaard sportschool is niks voor hem. “Stel: je hebt de stap genomen dat je fitter wilt worden. Dat je aan jezelf gaat denken. Word je dan blij van zo’n grote hal vol apparaten waarvan je eigenlijk niet weet hoe ze werken?” Voor inspiratie voor zijn eigen sportschool is hij zelfs naar Londen geweest. We moeten van hem echt even de kleedkamer bekijken, wat zo de badkamer van een luxe spa zou kunnen zijn. “En, wat vind je ervan?” vraagt hij met een mix van trots en nieuwsgierigheid, al weet hij het antwoord vast zelf al.

Kor: “Je komt om te sporten, maar niet alles hoeft hier om sporten te draaien. Daarom hebben we ook veel aandacht besteed aan de kleedkamer en de zithoek. Het sociale aspect is ook belangrijk.”

Tekst gaat verder onder de foto.

sportcentrum sagitalas

Eigen glazen ingooien

Zo kent Kor iedereen die de drempel overstapt bij zijn of haar voornaam. Hij maakt een praatje en maakt altijd tijd om workouts uit te leggen. Van origine is hij masseur, wat nu een hele handige combi blijkt. “Toen ik naast mijn massagepraktijk met trainingen begon, wat het wel even spannend of ik niet mijn eigen glazen ging ingooien. Ik zag vaak bepaalde lichamelijke klachten voorbij komen, die met een goede training te onderscheppen zijn. Maar als iedereen blessurevrij is, heb ik als masseur niet veel te doen. Gelukkig pakt het goed uit: ik kan juist snel afspraken inplannen als in de sportschool blijkt dat je ergens last van hebt.”

Elk niveau

Zijn dagen zijn ‘supertof’ en vervelen is er niet bij. Samen met zijn trainers geeft hij bokslessen (ook aan kinderen vanaf 8 jaar) maar ook zumba, en bodypump staan op het rooster. In de eGym train je op apparaten die alle grote spiergroepen aanpakken. In dertig minuten heb je je hele lichaam gehad. “De apparaten zijn zo slim, je hoeft bijna niet na te denken wat je moet doen.” Volgens Kor zijn de functionele trainingen tegenwoordig helemaal je-van-het: in 18 minuten doe je een circuit en werk je met losse materialen en je eigen lichaamsgewicht. De oefeningen veranderen elke maand. En niet belangrijk: het is voor élk niveau, benadrukt Kor. “Dat is juist het mooie van deze trainingen: je kunt ze echt op je eigen tempo doen. We doen dit met redelijk kleine clubjes mensen, wat altijd zorgt voor een hele relaxte sfeer.”

Vroeg sporten

Kor opent al vroeg (7.00 uur) de deuren voor sportievelingen die de dag met een workout willen beginnen. “Zo vroeg in de ochtend staat hier een heel andere groep mensen te sporten dan later op de dag of in de avond. De sfeer kan dan heel anders zijn. Maar die diversiteit is heel leuk. Jong, oud: iedereen komt hier.”

Foto: indebuurt Hoeksche Waard

Meer over Sagitalas ontdekken?

Sagitalas sport en bewegen

Gesloten07:00 - 21:00

Edisonstraat 16 D, Numansdorp

Bekijk meer:sport en bewegen

adv.