Een ijscokar of draaiorgel op je uitvaart? Dat kan gewoon bij Uitvaartverzorging Yvonne Jonker

Aangeboden door Uitvaartverzorging Yvonne Jonker 16 april 2019

Lief zijn, luisteren en aandacht geven: dat is het allerbelangrijkste in het werk van uitvaartverzorgster Yvonne Jonker. Het is alweer 22 jaar geleden dat zij samen met haar zoon Bas de uitvaartwereld instapte – Bas was toen pas zeventien jaar oud. “Het is gewoon mooi om mensen te kunnen helpen.”

Uitvaartverzorging Yvonne Jonker heeft het hoofdkantoor in Barendrecht, maar Yvonne, Bas en schoondochter Shirley begeleiden ook veel uitvaarten in de Hoeksche Waard. We vragen natuurlijk hoe dat nou is, om uitvaartverzorger te zijn en dagelijks met de dood bezig te zijn. Yvonne: “Ik kan het heel goed scheiden. Natuurlijk ben ik ook weleens ontdaan, of komen er tranen. Maar je moet het nooit op jezelf betrekken. Als er een hele mooie toespraak gehouden wordt, stop ik met luisteren. Dan ga ik tegels tellen. Tja, als je een beetje zwaarmoedig bent, moet je dit werk niet doen. Dan word je depressief. Maar voor mij is het gewoon werk,” vertelt Yvonne.

Foto: Uitvaartverzorging Yvonne Jonker

Van klein tot groot

Ze begeleidde met haar team al talloze uitvaarten: van hele grote waar honderden mensen op af kwamen, tot intieme uitvaarten met ‘maar’ acht aanwezigen. Yvonne: “Die grote zijn indrukwekkend, maar de kleine zijn vaak de mooiste. Dat is zo intiem. Dan weet je zeker dat iedereen die aanwezig is, van je heeft gehouden. Dat doet me altijd wel wat.”

Aandacht

“Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen als iemand overlijdt,” vertelt Bas. “Het is mooi om alle zorgen uit handen te kunnen nemen en families te kunnen helpen.” Het begint allemaal met aandacht, de tijd nemen om mensen te horen en heel simpel, met aardig zijn. Toen zijn moeder begon met uitvaarten, besloot hij al snel haar te helpen. Nog steeds begeleidt Yvonne de meeste uitvaarten zelf, en is Bas degene die heel veel regelwerk achter de schermen op zich neemt.

Bijzondere locaties

Negen op de tien uitvaarten die zij doen, zijn crematies. Je verwacht het misschien niet, maar Bas, Shirley en Yvonne komen op de meest bijzondere locaties. “We hebben weleens een uitvaartdienst gewoon bij iemand thuis gedaan. Maar in de Hoeksche Waard kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor Alcazar. We zijn ook een aantal keer bij Restaurant Binnenmaas geweest. Een uitvaart hoeft echt niet altijd in een zaaltje of kerk plaats te vinden. Voor ons is niks te gek. We hebben ook weleens een ijscokar geregeld. En een draaiorgel. We hebben zelfs een keer een kist als een pinda laten bespuiten. Dat kan gewoon,” verzekert Bas.

Uitvaartwinkel

Vorig jaar openden Yvonne Jonker in Oud-Beijerland de eerste Hoeksche Waardse uitvaartwinkel, waar je terecht kunt voor een praatje, boeken, as sieraden en urnen. In Barendrecht is er behalve een uitvaartwinkel ook een eigen afscheidscentrum.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Uitvaartverzorging Yvonne Jonker. Meer over Uitvaartverzorging Yvonne Jonker ontdekken?

Uitvaartverzorging Yvonne Jonker uitvaartcentra

Gesloten12:00 - 16:00

Oostdijk 24, Oud-Beijerland

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.