Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bordspellen spelen voor je werk: deze drie maakten van een hobby hun werk

Door Rosanne Buitendijk 14 september 2019

Spelletjes spelen voor je werk? Maria, Max en Paul doen niet anders. Ze werken bij Quined Games in Oud-Beijerland en testen, ontwerpen en produceren bordspellen. “Soms krijgen we heel enthousiaste ideeën voor een nieuw bordspel binnen – en dan blijkt zoiets al lang te bestaan.”

Quined Games begon in 2006 als hobby van advocaat Arno Quispel en zijn broer Frank, maar ja: welke advocaat heeft er nou tijd voor nog een business erbij? Dus regelen Maria, Max en Paul de dagelijkse gang van zaken. Je kunt het bedrijf min of meer vergelijken met een boekenuitgever, maar dan in de bordspellenbranche. Soms geven ze spellen uit onder licentie, maar er melden zich ook regelmatig mensen met een geweldig idee voor een nieuw bordspel. “Vaak blijkt dat dan al te bestaan, want er zijn zo ongelooflijk veel spellen,” vertelt Maria. “We nemen hooguit 10 procent wat bij ons binnenkomt in overweging en ongeveer twee procent wordt daadwerkelijk uitgegeven.”

Vier uur zoet

Maria, Max en Paul spelen de spellen, passen spelregels aan en laten testgroepen de spellen nog eens spelen. Tot ze het echt goed vinden en er een tekenaar gezocht kan worden die het spel kan illustreren. Het zijn niet zomaar simpele spellen waar ze zich op richten: soms kost het je rustig een half uur om de spelregels door te nemen en ben je vier uur zoet met het spel. Paul: “Het zijn qua niveau vrij zware bordspellen waarvoor je echt strategisch moet nadenken en puzzelen.”

Influencers

Natuurlijk hopen ze de nieuwe Monopoly uit te geven, al maak je hen zelf echt niet blij met een avondje Monopoly’en. Paul: “Dat win je met puur geluk en daar hoef je niet voor na te denken.” Eén van hun nieuwste spellen, ‘Terramara’ doet het heel goed op een forum voor bordspelliefhebbers. “Dat is super belangrijk voor ons. Er komen elk jaar 1500 nieuwe spellen uit, je hoopt toch dat die van jou opvalt,” zegt Maria. Ook in dit wereldje wordt er wel eens wat geïnfluenced door spellen op te sturen naar belangrijke reviewers. “En dan is het te hopen dat ze enthousiast zijn, want ze mogen natuurlijk gewoon schrijven wat ze willen.”

1000 bordspellen in de kast

Waar de een elke nieuwe bioscoopfilm checkt, zo kennen Max en Paul volgens Maria elke nieuwe release van een spel. Verontwaardigd kijken ze Maria aan: “Nu lijken we wel echte geeks, we doen ook nog weleens wat anders in ons leven hoor.” Of ze dan even willen zeggen hoeveel spellen ze thuis hebben, spoort Maria aan. “Waren het er niet duizend, Max?”

Max: “Eh ja, dat heb ik wel gehaald. Maar ik heb flink opgeruimd en alleen de allerbeste gehouden. Nu heb ik er nog een stuk of 50.”

Spellen spelen in plaats van Netflixen

In Duitsland en Frankrijk is bordspellen spelen trouwens heel populair, al wordt het in Nederland ook weer iets geliefder. In plaats van een avond te Netflixen ga je weer eens met elkaar aan tafel zitten. Alle spellen van Quined Games hebben gemeen dat ze zich in de geschiedenis afspelen op bijzondere locaties. In Firenze (‘een heel leuk, toegankelijk spel’, aldus Maria) ben je in Florence en moet je -heel simpel uitgelegd- blokjes sparen en torens opbouwen. Maar dan wel met de nodige uitdagingen.

Nieuwe spellen

In oktober staat het team van Quined Games op Spiel, de grootste spellenbeurs van Europa waar bijna tweehonderdduizend bezoekers op af komen. Daar showen ze hun nieuwe spellen, want dat waren er dit jaar voor hun doen veel. Naast het eerder genoemde Terramara is ook La Stanza en Chicago 1875 nieuw, net als drie kleine kaartspellen.

Gratis thuisbezorgd

De spellen liggen niet bij een willekeurige speelgoedwinkel in de schappen, maar zijn wel te bestellen via bol.com en de eigen website. Maria, Max en Paul bedenken spontaan een leuke actie. “In de Hoeksche Waard wonen vast ook bordspelliefhebbers. Bestel je in de maand september een spel en woon je in de Hoeksche Waard, dan bezorgen we het gratis thuis.”


Meer over Quined Games ontdekken?

Quined Games

Albert Einsteinstraat 26, Oud-Beijerland

adv.