Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bardo maakt tafels van XXL boomstammen: ‘Als ik een stam zie, moét ik ‘m hebben’

Door Rosanne Buitendijk 19 juli 2019

Een tijdje terug werd er in de Molenstraat in Strijen een oude kastanjeboom gekapt. De boom was ziek. Op het laatste moment kwam Bardo aangereden ‘met mijn bomenambulance’, zoals hij zegt, met een knipoog. In plaats van dat de boom in kleine stukjes werd gehakt en als afval eindigde, werd de stam opgeladen. Nu is het een van de vele stammen hij waar XXL boomstamtafels van maakt.

“Iedereen vindt het zonde als zo’n boom om moet, maar meestal ziet niemand er iets in. Wat moet je nou met zo’n boom? Maar ik kan er altijd iets mee,”  vertelt Bardo. Hij maakt er XXL boomstamtafels van. En als er echt geen tafelblad van te maken valt, bijvoorbeeld door rotte plekken en gaten, dan weet hij er altijd wel iets anders van te maken. Een boomstamkunstwerk voor aan de muur of een lamp, bijvoorbeeld.

Hout met een verhaal

De XXL boomstamtafels die hij maakt, maakt hij van duurzaam, lokaal hout. Soms zo lokaal dat de boomstammen uit de Hoeksche Waard komen, zoals de kastanjeboom. Maar hij heeft ook tafels gemaakt van de iepen van boerderij Mariënhof in Westmaas. Die werden gekapt omdat ze de iepenziekte hadden. Door de kap werden de nog gezonde iepen beschermd. Dat is gelukt en er zijn inmiddels nieuwe iepen teruggeplant. “Die bomen hebben ruim een eeuw daar bij de boerderij gestaan. Het is toch mooi dat ze nu in de Hoeksche Waard blijven? Dat ik daar een tafel van maak die ook misschien wel honderd jaar meegaat. Kijk naar de tafel, hij vertelt een heel verhaal,” zegt Bardo. Hij wijst de ringen aan. ‘Hier, weer een jaar erbij. Bij deze ring ongeveer was de Tweede Wereldoorlog. Hier zie je een donkere plek. Daar heeft de boer misschien ooit eens een ring ingeslagen of iets aan vastgemaakt.”

boomstamtafel
Het hout en een tafel gemaakt van de iepen van de Mariënhof.

250 jaar oud

En zo weet Bardo over zo’n beetje elke boomstam die hij in zijn werkplaats op het industrieterrein bij Heinenoord heeft staan, een verhaal te vertellen. En dat terwijl hij een voorraad heeft van zo’n twee- tot drieduizend boomstambladen. “Ik ben bij elke boomstam betrokken. Ik heb ze zelf gevonden, weet de herkomst. Ik regel het transport, het zagen en ik werk ze zelf af,” vertelt hij. Eén van de grootste boomstammen die hij nu toe in zijn handen kreeg, ligt in planken gezaagd voor de deur. “Bijna 250 jaar oud, uit de buurt van Antwerpen. Hij was zo groot, dat ‘ie nauwelijks op een aanhanger achter een vrachtwagen pastte. Bijzonder transport. Gelukkig was het niet al te ver rijden. De bladen ervan zijn de allergrootste tafels uit één stuk uit Europa.”

Soms vindt hij ook mooie stammen in Duitsland. Verder dan het grensgebied met Polen en Oostenrijk gaat hij niet. “Daar vind je prachtige boomstammen, maar hoe lokaal is het nog? Ik klaag altijd over bedrijven die tropisch hardhout importeren – ik wil zelf absoluut niet dat mijn hout zo’n grote afstand moet afleggen of dat de herkomst twijfelachtig is. Waarom zou je het van ver halen, als we hier ook mooi hout hebben?”

boomstam

Ontzag

Voor de XXL boomstamtafels wordt dan ook boom onnodig gekapt. Alle boomstammen waar Bardo mee werkt, moesten sowieso weg. Bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn, ontworteld zijn door een storm of te groot zijn geworden. “Ik heb echt ontzag voor die grote bomen. Het zijn de oudste levende wezens op aarde. Pas als je begint te zagen, ontdek je hoe de stam er uitziet. De buitenkant verklapt maar weinig.” Bardo heeft inmiddels een heel netwerk van mensen die hem informeren over bomen die gekapt worden. Voor hem is het dan zaak om er zo snel mogelijk  bij te zijn – waar nog best wel wat geregel bij komt kijken, denk alleen maar aan transport en het optakelen van zo’n loodzware stam- voor de boom als brandhout eindigt.

Overal boomstammen

Het begon allemaal toen hij een jaar of vijf geleden een tafel zocht. “Ik had het helemaal in mijn hoofd. Een stoere tafel van een grillige plank. Dat was alleen nergens te vinden. Alles was zo netjes, zo glad, zonder fouten. Toen ben ik het zelf gaan maken.” En dat was verslavend. Zijn huis herken je door de partij joekels van boomstammen die er naast liggen. Zijn werkplek bij Heinenoord is daar nu ook aan te herkennen. “Overal waar ik kom, liggen boomstammen. Als ik een stam zie, moet ik ‘m hebben. Ik kan dat niet laten liggen.”

Grillig of strak, dik of dun

Inmiddels is het geen hobby meer, maar een bedrijf dat snel groeit. Samen met zijn vrouw heeft hij een werkruimte en showroom in Heinenoord. . In het bedrijfspand in Heinenoord van XXL Boomstamtafels kun je zien wat er allemaal mogelijk is. Je kunt bekijken welke houtsoort je het mooiste vindt, hoe robuust en dik het tafelblad mag zijn, welke afmetingen het mag hebben, of er scheuren of knoesten in het hout mogen zitten, of de vorm grillig of juist strak moet zijn. Voor interieurstyling werkt hij vaak samen met zijn zus Corinne van Studio Diezijn in Strijen

In de enorme houtvoorraad ligt altijd wel iets passends. “Het komt zelden voor dat ik moet wachten op een nieuwe boomstam.” Maar hoe de tafel er uiteindelijk exact uit komt te zien, blijft een beetje een verrassing. Bardo: “Iedere plank en iedere tafel is uniek.”

Bardo en Corinne
Bardo en zus Corinne, van Studio Diezijn in Strijen.

Meer over XXLBoomstamtafels ontdekken?

XXLBoomstamtafels

Nijverheidsweg 49, Heinenoord

adv.