Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hieperdepiep! Deze 8 bijzondere verjaardagen in de Hoeksche Waard worden dit jaar gevierd

Door Jasper van Everdingen 3 augustus 2020

Een hoop Hoeksche Waardse bedrijven, verenigingen en bouwwerken vieren dit jaar een bijzondere verjaardag. De één blaast dertig kaarsjes, de ander wel een paar honderd! En deze jarigen kennen we allemaal. Wij zetten er een aantal hier in de schijnwerpers. Enne, zijn we iets of iemand vergeten? Laat het ons weten!

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Alcazar: 40 jaar

alcazar jaren 80
Alcazar in de jaren ’80. FOTO: Regionaal Archief Dordrecht

Eigenlijk zou Alcazar nu voorgoed gesloten zijn. Maar het verhaal is bekend: het coronavirus stak daar een stokje voor en nu blijft de eens zo befaamde discotheek gelukkig nog een jaartje extra open. De Puttershoekse icoon is in 1980 door Jan van der Pligt geopend en kent nu een rijke historie. Onder de gebroeders Streefkerk is het 40-jarige Alcazar nu een evenementencentrum met restaurant dat tot mei 2021 geopend is.

Holland Warmte: 55 jaar

Foto: Holland Warmte

Familiebedrijf Holland Warmte, een cv-ketel installatiebedrijf, is sinds 1991 gevestigd in Numansdorp, aan de Jan van der Heijdenstraat. Oprichter was Theo van Triet, die in 1965 voor zichzelf begon in Vlaardingen. Van Triet verhuisde in 1969 naar Puttershoek, voordat hij en zijn bedrijf naar Zierikzee trokken. Het bedrijf streek een kleine dertig jaar geleden neer in de Hoeksche Waard en bestaat inmiddels al weer 55 jaar!

Het Wapen van Nieuw-Beijerland: 30 jaar

Wat een leuke verrassing vanmorgen!Dank jullie wel kinderen(aanhang) en kleinkinderen.

Posted by Het Wapen van Nieuw beijerland on Saturday, August 1, 2020

Hoeveel verjaardagen restaurant Het Wapen van Nieuw-Beijerland nog viert, is de vraag. In elk geval bereikten de broers Jan en Sander van den Berg en hun echtgenotes Monica en Ina op 1 augustus het 30-jarig jubileum van de horecaonderneming die zij sinds 1990 bestieren. Die mijlpaal was ook een mooi moment om het hotel en restaurant in de verkoop te zetten. Zolang er nog geen deal beklonken is, zijn gasten nog steeds van harte welkom.

Molen Simonia: 175 jaar

Foto: Kevin Strijker

De leeftijd van Simonia is op een ingemetselde gedenksteen af te lezen: eerste steen gelegd door Adr. Van der Wilt op 28 juli 1845. Het zou hier gaan om Adriaan uit Piershil. De Piershilse molen heeft vermoedelijk in beginsel nog geen naam gehad. De naam Simonia krijgt de molen pas in een tijd dat het drie generaties lang eigendom is van de familie Andeweg. Simonia was de vrouw van molenaar Ary Andeweg. Huidig molenaar op de 175 jaar oude Simonia is Kevin Strijker.

SSS: 100 jaar

Foto: SSS

Een feestelijk jaar is het nog allesbehalve, maar over twee maanden bestaat voetbalvereniging SSS uit Klaaswaal wel mooi 100 jaar! Door het coronavirus vielen veel jubileumactiviteiten in het water. Maar de jubileumcommissie van Sport Staalt Spieren, opgericht op 1 oktober 1920, doet er alles aan om dit jubileum alsnog zo goed mogelijk te vieren en haalt de geschrapte activiteiten gewoon volgend seizoen in. Dat past bij een club die straks ‘al een eeuw voor voetbal en vermaak zorgt’.

Volharding Korendijk: 120 jaar

Foto: Volharding Korendijk

In een winter vol ijspret werd op 22 maart 1900 een harmonie met de naam Volharding opgericht. Dit omdat de Goudswaardse ijsclub De Noorman wel een muzikale noot kon gebruiken. De ongeveer twintig muzikanten bestonden uit boeren, arbeiders en alles er tussenin en stonden onder leiding van de plaatselijke caféhouder Jan Visser. 120 jaar na de oprichting is een van de oudste muziekverenigingen van het eiland nog altijd springlevend.

SHO: 90 jaar

Foto: VV SHO

Voor SHO geldt ongeveer hetzelfde als voor SSS: ook de Oud-Beijerlandse voetbalvereniging heeft activiteiten in het kader van het jubileum moeten schrappen als gevolg van het coronavirus. De club stond onlangs wel op ingetogen wijze stil bij de negentigste verjaardag. Maar de echte feestavond en andere activiteiten moeten nog komen. Net als SSS haalt Steeds Hooger Oud-Beijerland, opgericht op 18 juli 1930, dat feestje volgend jaar in.

Molen De Goede Hoop: 280 jaar

Foto: De Goede Hoop

Nog ouder dan Simonia is De Goede Hoop in Mijnsheerenland. Een ronde stenen korenmolen uit 1740! De naam van de molen in Mijnsheerenland, dat met de Oostmolen over een nóg oudere molen beschikt, is zeer waarschijnlijk pas toegekend na de restauratie van 1962. Er zijn geen aanwijzingen dat de molen, die ook wel ‘het korenmolentje van Mijnsheerenland’ wordt genoemd, eerder ook al een naam had. Wim van der Giesen is nu de molenaar van de liefst 280 jaar oude De Goede Hoop.

Ook leuk om te lezen:

verjaardag-jarig-hondje

Hieperdepiep! Deze 5 bijzondere verjaardagen worden dit jaar gevierd

Er is er één jarig, hoera, hoera! En het is... nou ja, niet eens zomaar één iemand maar een hele bub...

Te heet om te slapen? 5 x tips van Indebuurt-lezers om de nachten door te komen

Slapen als het heel erg warm is, is voor (de meesten van) ons geen pretje. Daarom hier een aantal ti...

Vacatures in de Hoeksche Waard: deze bedrijven zoeken nu collega’s

Ben je toe aan een nieuwe baan? Er zijn veel leuke bedrijven in de Hoeksche Waard die personeel zoek...

Binnenkijken! Marianne en Rein hebben in hun dijkhuis een continu vakantiegevoel

Ze woonden bijna heel hun leven in Dordrecht, maar sinds een paar maanden zijn Marianne en Rein Vett...

Weersverwachting augustus: ‘Geen op en top zomermaand’

Wil je weten of je komende maand wel lekker vaak naar het Recreatieoord Binnenmaas of één van de lok...
The Harbour Pub bar

Feest! Deze Ierse eetgelegenheid bestaat één jaar en viert dat zo

In juli 2019 werd Hoeksche Waard een Ierse eterij rijker: The Harbour. Ze bestaan deze maand één jaa...

’t Vliegend Hert? De Swaen? Dit zijn de verhalen achter de molennamen in de Hoeksche Waard

Heb je je wel eens afgevraagd waarom de molen in Piershil Simonia heet, of hoe 't Vliegend Hert in '...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.