Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Elektrisch koken steeds populairder: ‘Sneller, veiliger en goedkoper dan koken op gas’

Aangeboden door Peter Pan Witgoed 29 september 2020

In steeds meer keukens zie je tegenwoordig geen gaskookplaat meer, maar een elektrische kookplaat. Wij vroegen Peter Pan, eigenaar van Peter Pan Witgoed in Oud-Beijerland, naar de voordelen van elektrisch koken en waar je op moet letten bij de aanschaf van een elektrische kookplaat.

Als je overweegt om over te stappen naar elektrisch koken, dan kan is het allereerst goed om te weten dat er verschillende soorten kookplaten bestaan: klassiek, keramisch en inductie. “De eerste twee soorten verkoop ik nauwelijks meer”, vertelt Peter. “Bijna alles is tegenwoordig inductie. Dat heeft namelijk voordelen ten opzichte van de andere varianten én ten opzichte van koken op gas.”

Energiezuinig

Zo wordt een inductiekookplaat alléén warm op de plek waar je een pan zet. “Je kunt dus prima een pan van 16 centimeter doorsnede op een kookzone van 22 centimeter zetten. Er gaat geen energie verloren aan het gebied rondom de pan. Dat maakt inductiekoken gelijk ook erg energiezuinig.” Ook fijn: het oppervlak van een inductiekookplaat blijft (in tegenstelling tot een keramische of elektrische kookplaat) minder heet als je de pan er vanaf haalt. De hitte trekt als het ware direct de pan in.”

Snel en makkelijk

Eén van de vragen die Peter vaak krijgt, is of elektrisch koken langzamer is dan op gas. “Bij de klassieke of keramische varianten misschien wel, maar inductiekoken is zelfs sneller dan koken op gas. De reactiesnelheid is net zo direct als bij gas en het opwarmen van een pan gaat supersnel. En: het schoonmaken gaat veel makkelijker, omdat je geen uitstekende delen meer hebt. Het is één vlakke plaat.”

In te bouwen

Het is niet zo dat je hele keuken moet worden vernieuwd om over te stappen op elektrisch koken. Peter kan je bestaande gaskookplaat verwijderen en vervangen met een elektrische. Wil je een kookplaat die groter is dan je huidige fornuis? Geen probleem. Zolang de ruimte het toelaat, kan Peter het gat in het aanrechtblad groter maken.

Inductiekookplaten zijn er in verschillende formaten, variërend van 60 tot 150 centimeter. Peter: “Het is maar net wat je zelf prettig vindt en natuurlijk hoeveel ruimte je hebt in je keuken.”

Verschillende merken

Peter kan veel verschillende merken en types kookplaten leveren. “In kwaliteit is er weinig verschil, wel qua functies en garantie. Sommige kookplaten hebben bijvoorbeeld flexibele kookzones. Dan maakt het niet meer uit waar je de pan neerzet. Ook is het goed om op de garantie te letten, die is niet altijd even lang. Wel is het mogelijk om er een verzekering bij te kopen. Dat kost maar 3 euro per maand en dan weet je zeker dat je bij een reparatie of vervanging niets hoeft te betalen. Ook niet als de fabrieksgarantie verlopen is.”

Meterkast

Tot slot is het goed om te weten dat je meterkast geschikt moet zijn voor elektrisch koken. Hele oude meterkasten zijn dat niet altijd. Gelukkig kan Peter dit voor je beoordelen en eventuele aanpassingen maken. Zo kun jij met een gerust hart kokkerellen.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Peter Pan Witgoed. Meer over Peter Pan Witgoed ontdekken?

Peter Pan Witgoed elektronicawinkels

Geopend13:00 - 17:30

Julianastraat 45-47, Oud-Beijerland

Bekijk meer:elektronicawinkels

adv.