Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De werkplek van Michka van Kookstudio Hoeksche Waard: ‘Thuis stuur ik iedereen weg als ik sta te koken’

Door Heleen Schrijvershof 22 juli 2019

Elke week laten we je een werkplek in de Hoeksche Waard zien. We beginnen deze nieuwe week op de werkplek van Michka Chel. Zij geeft kookworkshops en cursussen in haar kookstudio in Numansdorp.

Naam: Michka Chel
Leeftijd: 33
Woonplaats: Numansdorp
Locatie werkplek: Kookstudio Hoeksche Waard in Numansdorp
Drinkt haar koffie: Dubbele espresso ristretto

Wilde je dit werk altijd al doen vanaf dat je kind was? Of iets heel anders?

“Nee, eigenlijk niet. Ik heb eerst de kunstacademie gedaan. Maar ik kook al vanaf mijn 15e.  Ik dacht: Als ik niet wordt toegelaten bij de kunstacademie kan ik altijd nog gaan koken. Maar ik werd wel toegelaten en heb de academie afgerond. Ik werkte acht jaar in loondienst als kok. Op een gegeven moment begon het te kriebelen, ik wilde graag voor mezelf starten. Als kok sta je altijd tussen vier muren. Ik miste de interactie met de gast. Daar kook je uiteindelijk voor. Die interactie wilde ik meer tot stand brengen. Ik ben toen try-out workshops gaan geven.”

Wat zijn de leukste momenten van een dag/week?

“Als alles in balans is. Niet alleen zakelijk of privé, maar dat is als de mensen je ook energie geven. Ik maak alle workshops op maat. Soms krijg ik na de workshop nog een persoonlijke mail. De dankbaarheid die je terugkrijgt vind ik heel mooi. Terwijl ik je alleen maar laat  inzien dat je het gewoon kan. Mensen zeggen: ik laat nog water aanbranden. Ik houd ervan mensen uit hun comfortzone te halen. Ik proef de sfeer en haal de macho’s en de stille mensen eruit en laat ze dingen doen die ze nog nooit hebben gedaan.”

2 dingen waar je niet zonder kunt tijdens je werk:

“Mijn koksmes. Ik kan nog best zonder stem, dan kan ik gebaren maken. Maar zelfs de oermens sneed met een steen. En ik heb vuur nodig. Ik red me overal wel uit, maar deze dingen heb ik echt nodig.”

Wat doe je als je geen zin hebt om te werken?

“Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die altijd zin hebben om te werken. Ik heb heel vaak geen zin om te werken. Dan sluit ik mezelf af voor alle mogelijk impulsen: geluid, muziek, mensen. Op het water, op het dakterras of in het bos met de honden. Ik ben heel enthousiast van mezelf, als ik iets minder enthousiast ben merken mensen dat niet echt.

Ik zeg het ook gewoon: ik voel me even kut en kan alsnog een goede workshop neerzetten. Je hoeft dat niet te verstoppen. Ook niet voor jezelf. Het is een heel zwaar beroep en mensen onderschatten dat altijd. Je staat hele dagen. Ik zet 5000 stappen alleen om de spullen voor de workshop klaar te zetten.”

Wat is jouw gekste gewoonte tijdens het werk?

“Ik kan mega enthousiast zijn. Soms kijken mensen me aan alsof ik een kleuter ben die een koekje krijgt. Ik ben een soort Speedy Gonzales. Ook stuur ik iedereen weg als ik zelf iets sta te koken. M’n vriend moet dan ook echt uit de keuken. Een heel verschil met hoe het gaat als ik een workshop doe. Tussen de workshops door probeer ik ook altijd even te slapen. Zo’n 20 minuten tussen 1 en 2 uur in de middag. Dat is misschien een gekke gewoonte, maar wel heel fijn.”

Wat is het tofste/moeilijkste/mooiste wat je ooit gedaan hebt door dit werk?

“Het moeilijkste is dat ik soms moet ik nee zeggen tegen mensen. Helemaal als het een belangrijke opdracht zou kunnen zijn. Dan heb je een stemmetje in je hoofd en een gevoel in je buik. Luister ik naar m’n gedachten, of kies ik voor m’n intuïtie? Soms duurt zo’n beslissing een paar weken. Maar dat is altijd de beste keuze.

Afzeggingen zijn ook nooit fijn, maar ik blijf positief en waar een deur dichtgaat gaat een andere (vaak toffere!) deur open. Wat ik nooit had verwacht is dat mensen het maanden later met elkaar nog over de workshop hebben. Laatst had ik een 50-jarig verjaardagsfeest die iemand kwam vieren. Het was klaar en ze stond hier en het was helemaal naar haar zin. Ze vloog om mijn nek. Toen schoot ik ook helemaal vol.”


Meer over Kookstudio Hoeksche Waard ontdekken?

Kookstudio Hoeksche Waard kookstudio’s

Burg. de Zeeuwstraat 57, Numansdorp

Bekijk meer:kookstudio’s

Lees ook:

les store numansdorp

Werken in de Hoeksche Waard: 4x nieuwe vacatures

Lekker dichtbij huis werken heeft wel duizend voordelen, wij weten er alles van! We gingen op zoek n...
Carina sportinstructeur Healthclub Fitscore Strijen Hoeksche Waard

Dit is de werkplek van sportinstructeur Carina: ‘Of mensen een goede work-out krijgen, ligt aan mij’

Het weekend is voorbij, de kans is groot dat ook jij vandaag weer aan het werk gaat. Om je een dosis...
Werkplek redacteur indebuurt Hoeksche Waard Heleen Schrijvershof

Dit is de werkplek van indebuurt redacteur Heleen: “Ik doe het leukste van mijn to do lijst als eerste”

Het weekend is voorbij, de kans is groot dat ook jij vandaag weer aan het werk gaat. Om je een dosis...

adv.