Zo ziet het mysterieuze kraakpand in Hengelo er vanbinnen uit

Kraakpand Hengelo (3)
Het pand aan de Langelermaatweg beplakt met platen. Foto: indebuurt Hengelo

Misschien ben je er wel eens langsgelopen of gefietst: het kraakpand dat helemaal beplakt is met platen. Als het huis er van de buitenkant al zo opvallend uitziet, hoe ziet het er dan vanbinnen uit? indebuurt ging even binnenkijken. Kijk je mee?

“De schoonmaakster is al een tijdje niet geweest”, grapt kraker Frans (42) uit Hengelo als hij de voordeur opendoet. Samen met zijn huisgenoot Henk woont hij al drie jaar in het pand aan de Langelermaatweg. “Het is zo’n gaaf pand en ik zit hier echt op mijn plek.”

Oude batterijfabriek

Frans kraakt al een groot deel van zijn leven en heeft de nodige ervaring. “Voor je gaat kraken, doe je natuurlijk eerst wat onderzoek naar het pand”, legt de bewoner uit. Zo komt Frans erachter dat dit pand een oude batterijfabriek is en sinds 1880 in het bezit is van dezelfde familie. “Zoiets ben ik nog nooit tegengekomen, dit huis is echt een pareltje.”

Platen plakken

Aan de buitenkant is het gebouw al een echte eyecatcher. Frans heeft de gevel helemaal beplakt met platen. “Ik vond het er zo somber en saai uitzien”, zegt de kraker. Het bleef echter niet alleen bij wat LP’s. Nee, Frans plaatste ook spiegels op de stoep en bordjes en een grote, klassieke klok op de buitenmuur.

Lees verder onder de foto’s >

‘Ik hou niet van nieuw’

De buitenkant valt op en is niet iets wat je dagelijks tegenkomt. Maar hoe ziet de binnenkant eruit? “Kom gerust even binnen hoor”, zegt Frans. Je raadt het misschien al: het interieur is niet veel anders dan het exterieur.

Overal hangt wel wat. Het is haast een museum aan oude spulletjes, nummerplaten en beeldjes. “Alles komt uit kringloopwinkels.” Dat Frans een lichtelijke verslaving heeft voor het verzamelen en kopen van tweedehandsspullen, geeft hij eerlijk toe. “Ik hou niet van nieuw en ik ben gek op dingen die niet alledaags zijn.”

Eigengemaakte doorgangen

Het pand bestaat uit verschillende huisnummers: 21, 23, 25 en 35. Frans woont zelf op nummer 23. Hij kan via eigengemaakte doorgangen naar bijna iedere ruimte. Het is aangenaam warm binnen, want de kachel staat aan. “Ja, ik betaal ook gewoon voor mijn water, gas en elektriciteit”, vertelt Frans.

Gek, gekker, gekst

Frans loopt de volgende kamer in. “De klimop groeit hier niet alleen buiten, maar ook naar binnen”, zegt de gastvrije grappenmaker over het groen dat via een gat in de ruit zich een weg naar binnen waant. Van fotolijsten tot aan oude theepotten en van oude beeldjes tot aan een toiletpot als zitje bij een drumstel. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat binnen in het platenhuis aan de Langerlermaatweg. Of kan het toch nóg gekker?

Lees verder onder de foto’s >

“Wil je de zelfgebouwde kroeg ook zien?”, vraagt Frans. “Dan moeten we eerst een stukje achterom.” Hij loopt door de regen naar buiten, om het pand heen en doet de gigantische deuren open. Dan stapt hij een soort loods vol met kapotte oude auto’s, nog meer spullen en graffiti op de muren binnen. “Ook hier binnen regent het.” Frans wijst naar de gaten in het hoge plafond.

Griezelige attributen

Bij de eerste doorgang verderop in de loods staat een levensgrote magere Hein op wielen. “Als ik vrienden op bezoek heb verplaats ik hem wel eens om ze te laten schrikken”, legt Frans uit. “Dat vind ik gewoon leuk. De ogen kunnen ook aan, kijk maar.” Hij drukt op een knop en de ogen van Hein lichten rood op.

Achter in de loods staat het volgende attribuut: een kinderwagen met twee poppen erin waarop een groen licht schijnt. Aan de andere kant bij de ingang van Frans zijn eigen privékroeg staan een aantal loungebanken met opnieuw borden aan de muur van onder andere een Duitse slagerij.

Lees verder onder de foto’s >

De kroeg aan huis

Via de laatste doorgang loopt Frans de kroeg in: een bank, tafel en een televisie. Er staat een werkende gokkast, oude spelcomputer en er is ook een biljarttafel aanwezig. De ruimte is aangekleed met allerlei gekleurde lichtjes, planten en opnieuw veel borden: “gezellig in de buurt”, staat er op een bord boven het rek met biljartkeuen.

Poppen in kooitjes aan het plafond, oude Griekse beelden, een dartbord en natuurlijk een bar. Frans zegt dat hij trots is op zijn café. “Dit heb ik zelf gemaakt.” In de loods verderop staat een gigantische regenton waar de creatieve bewoner water mee opvangt voor het doorspoelen van het toilet van zijn eigen kroeg aan huis. Dit deel van het pand heeft geen wateraansluiting, aldus Frans.

Lees verder onder de foto’s >

Kans gepakt

Het pand aan de Langelermaatweg was volgens kraker Frans slecht onderhouden. “Daar heb ik mijn kans gepakt en dit ervan gemaakt. Het is zo’n fijne plek en het is gigantisch.” Al die ruimte heeft hij naar eigen zeggen nodig voor zijn hobby en werk met oude Amerikaanse auto’s. Frans wil er daarom ook niet weg. “Ik hoop echt dat ik hier nog heel lang kan blijven.”

Heb jij dit al gezien?

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Van bouwval naar droomhuis: 7 x de populairste binnenkijkers van Hengelo in 2022”

Van bouwval naar droomhuis: 7 x de populairste binnenkijkers van Hengelo in 2022

Ga naar “Buitenkijken bij: indebuurt zoekt de mooiste tuinen of balkons van Hengelo”

Buitenkijken bij: indebuurt zoekt de mooiste tuinen of balkons van Hengelo

Ga naar “Binnenkijken bij Anne in het centrum van Hengelo: ‘Vanaf onze zolder zien we de kerktoren’”

Binnenkijken bij Anne in het centrum van Hengelo: ‘Vanaf onze zolder zien we de kerktoren’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Dagje sauna van € 36,50 voor € 17,99”

Dagje sauna van € 36,50 voor € 17,99

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Page toiletpapier van € 5,99 voor € 4,49”

Page toiletpapier van € 5,99 voor € 4,49

  • Dirk
  • Geldig t/m 14 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Johma salade van € 3,49 voor € 1,79”

Johma salade van € 3,49 voor € 1,79

  • Dirk
  • Geldig t/m 14 februari 2023