Hengelo is een muurschildering rijker: ‘Een vette toevoeging aan de stad’
Wat doe je met een nieuwe winkelgevel die wat saai is? Er een gigantisch kunstwerk op laten spuiten natuurlijk! Graffiti-artiest…
Misschien ben je er wel eens langsgelopen of gefietst: het kraakpand dat helemaal beplakt is met platen. Als het huis er van de buitenkant al zo opvallend uitziet, hoe ziet het er dan vanbinnen uit? indebuurt ging even binnenkijken. Kijk je mee?
“De schoonmaakster is al een tijdje niet geweest”, grapt kraker Frans (42) uit Hengelo als hij de voordeur opendoet. Samen met zijn huisgenoot Henk woont hij al drie jaar in het pand aan de Langelermaatweg. “Het is zo’n gaaf pand en ik zit hier echt op mijn plek.”
Frans kraakt al een groot deel van zijn leven en heeft de nodige ervaring. “Voor je gaat kraken, doe je natuurlijk eerst wat onderzoek naar het pand”, legt de bewoner uit. Zo komt Frans erachter dat dit pand een oude batterijfabriek is en sinds 1880 in het bezit is van dezelfde familie. “Zoiets ben ik nog nooit tegengekomen, dit huis is echt een pareltje.”
Aan de buitenkant is het gebouw al een echte eyecatcher. Frans heeft de gevel helemaal beplakt met platen. “Ik vond het er zo somber en saai uitzien”, zegt de kraker. Het bleef echter niet alleen bij wat LP’s. Nee, Frans plaatste ook spiegels op de stoep en bordjes en een grote, klassieke klok op de buitenmuur.
Lees verder onder de foto’s >
De buitenkant valt op en is niet iets wat je dagelijks tegenkomt. Maar hoe ziet de binnenkant eruit? “Kom gerust even binnen hoor”, zegt Frans. Je raadt het misschien al: het interieur is niet veel anders dan het exterieur.
Overal hangt wel wat. Het is haast een museum aan oude spulletjes, nummerplaten en beeldjes. “Alles komt uit kringloopwinkels.” Dat Frans een lichtelijke verslaving heeft voor het verzamelen en kopen van tweedehandsspullen, geeft hij eerlijk toe. “Ik hou niet van nieuw en ik ben gek op dingen die niet alledaags zijn.”
Het pand bestaat uit verschillende huisnummers: 21, 23, 25 en 35. Frans woont zelf op nummer 23. Hij kan via eigengemaakte doorgangen naar bijna iedere ruimte. Het is aangenaam warm binnen, want de kachel staat aan. “Ja, ik betaal ook gewoon voor mijn water, gas en elektriciteit”, vertelt Frans.
Frans loopt de volgende kamer in. “De klimop groeit hier niet alleen buiten, maar ook naar binnen”, zegt de gastvrije grappenmaker over het groen dat via een gat in de ruit zich een weg naar binnen waant. Van fotolijsten tot aan oude theepotten en van oude beeldjes tot aan een toiletpot als zitje bij een drumstel. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat binnen in het platenhuis aan de Langerlermaatweg. Of kan het toch nóg gekker?
Lees verder onder de foto’s >
“Wil je de zelfgebouwde kroeg ook zien?”, vraagt Frans. “Dan moeten we eerst een stukje achterom.” Hij loopt door de regen naar buiten, om het pand heen en doet de gigantische deuren open. Dan stapt hij een soort loods vol met kapotte oude auto’s, nog meer spullen en graffiti op de muren binnen. “Ook hier binnen regent het.” Frans wijst naar de gaten in het hoge plafond.
Bij de eerste doorgang verderop in de loods staat een levensgrote magere Hein op wielen. “Als ik vrienden op bezoek heb verplaats ik hem wel eens om ze te laten schrikken”, legt Frans uit. “Dat vind ik gewoon leuk. De ogen kunnen ook aan, kijk maar.” Hij drukt op een knop en de ogen van Hein lichten rood op.
Achter in de loods staat het volgende attribuut: een kinderwagen met twee poppen erin waarop een groen licht schijnt. Aan de andere kant bij de ingang van Frans zijn eigen privékroeg staan een aantal loungebanken met opnieuw borden aan de muur van onder andere een Duitse slagerij.
Lees verder onder de foto’s >
Via de laatste doorgang loopt Frans de kroeg in: een bank, tafel en een televisie. Er staat een werkende gokkast, oude spelcomputer en er is ook een biljarttafel aanwezig. De ruimte is aangekleed met allerlei gekleurde lichtjes, planten en opnieuw veel borden: “gezellig in de buurt”, staat er op een bord boven het rek met biljartkeuen.
Poppen in kooitjes aan het plafond, oude Griekse beelden, een dartbord en natuurlijk een bar. Frans zegt dat hij trots is op zijn café. “Dit heb ik zelf gemaakt.” In de loods verderop staat een gigantische regenton waar de creatieve bewoner water mee opvangt voor het doorspoelen van het toilet van zijn eigen kroeg aan huis. Dit deel van het pand heeft geen wateraansluiting, aldus Frans.
Lees verder onder de foto’s >
Het pand aan de Langelermaatweg was volgens kraker Frans slecht onderhouden. “Daar heb ik mijn kans gepakt en dit ervan gemaakt. Het is zo’n fijne plek en het is gigantisch.” Al die ruimte heeft hij naar eigen zeggen nodig voor zijn hobby en werk met oude Amerikaanse auto’s. Frans wil er daarom ook niet weg. “Ik hoop echt dat ik hier nog heel lang kan blijven.”
In onze gids
Populaire rubrieken