Binnenkijken in het jaren dertig huis van Debbie: van klushuis naar droomhuis

Foto: Debbie

Van een klushuis tot een droomhuis: je moet er maar zin in hebben. Debbie en haar vriend gingen ervoor en pakten alles in hun woning uit het jaar 1939 aan. Het was een klus, maar het resultaat mag er zeker zijn. Wij mochten even binnenkijken.

“We waren opzoek naar een oud huis, eigenlijk in Enschede. Maar we zijn toch op dit huis gevallen door al zijn authentieke details. We kwamen hier binnen in 2019 en toen dachten we gelijk; dit is het”, vertelt Debbie.

De zoektocht

Het oorspronkelijke plan was om voor een huis in Enschede te gaan. Maar na een bezoekje in het mooie Hengelo, waren ze gelijk verkocht. “We hebben in Enschede enkele huizen bezichtigd, zowel oude als nieuwe huizen. Waarbij de oude huizen toch echt meer bij ons in de smaak vielen. Op de openhuizen dag zijn we hier even gaan kijken om zo de vergelijking te maken hoeveel je in Hengelo kunt krijgen voor je geld in vergelijking met Enschede. Eigenlijk gingen we er heel relaxed in. We dachten nog; als we een mooi huis zien is het leuk meegenomen. Dit was het allerlaatste huis wat op ons lijstje stond. Het voelde heel warm, gelijk hadden we een gevoel van thuis. Ook al was het in Hengelo.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Debbie

Liefde voor oude huizen

Sierlijsten, glas in lood en de oude details: alles waar Debbie van houdt in een huis. “Zoals iedereen misschien wel zou zeggen zijn het voor mij echt de authentieke details. Wij hebben heel veel glas in lood in huis en een granito vloer in de gang die nog origineel is. Ook hebben wij paneeldeuren in het hele huis met glas in lood erin en we hebben een erker. Wij hebben ook de sierlijsten in huis weer teruggebracht.”

De verbouwing

De verhuisdozen moesten de eerste tijd nog even dicht blijven, want er was werk aan de winkel. Eerst stond er voor Debbie en haar vriend een verbouwing op de planning. “Wij hebben zo goed als alles aangepakt. Ik heb geluk dat ik een vriend, vader en schoonvader heb die alle drie mega handig zijn. We hebben onder andere een oude schouw eruit gehaald en een nieuwe voor in de plaats gezet met een pelletkachel. We hebben beneden de houten vloer laten opschuren en opnieuw geolied, ook hebben we alles laten stucen en geverfd. We hebben een nieuwe keuken, toilet en bijkeuken.

Vorig jaar zomer hebben we een overkapping geplaatst, waar we ook extreem blij mee zijn. De voor en achtertuin hebben we gedaan. Momenteel zijn we nog bezig met de badkamer. In de toekomst willen we op zolder ook nog graag een slaapkamer maken. Een flinke klus dus.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Debbie

Alles op z’n plek

Hoe was het voor Debbie om alles langzaam op zijn plaats te zien vallen? “Dat was echt heel mooi om te zien. Als mijn vader hier ook komt kijkt hij om zich heen van; wat is het toch een mooi huis, dat was het al, maar nu nog meer. Iedereen is er zeker trots op.”

Restylen

Maar wie denkt dat de verbouwing en het veranderen hier ophoudt heeft het mis, Debbie is een enorme fan van het restylen van hun huis. “Vooral qua accessoires. Ik ben wel iemand die snel zegt; zullen we de muur een ander kleurtje geven. Toen we het huis net hadden hebben we de woonkamer licht bruin geverfd, net als zo’n beetje de rest van het huis. Momenteel heeft het nu een groene kleur, maar die zit er ook al bijna een half jaar op. Stiekem ben ik misschien wel weer aan verandering toe, maar ik ga me inhouden”, lacht ze.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Debbie

Eclectische stijl

Ondanks dat er hier en daar wel wat verandert, heeft de jaren dertig woning zeker een bepaalde stijl. “Ik denk eclectisch, dat zijn allemaal verschillende stijlen door elkaar. We hebben een mix van modern, klassiek, vintage, maar ook industrieel.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Debbie

Favorieten

Waar zit Debbie het liefst? “Onder de overkapping en in de keuken. Ik houd ervan om lekker te koken en te bakken. Dat zijn plekken waar ik heel graag ben.”

Debbie is dol op het hele huis, maar er is een item die er voor haar wel echt uitspringt. “Dat is de pelletkachel. Die hebben mijn vriend en ik gekregen van mijn ouders. Deze kachel verwarmt eigenlijk de hele woning, dus daar zijn we heel blij mee. Het past echt in ons huis.”

Wat is de echte eyecatcher van het oude Hengelose huis?  “Ik denk dat de meeste mensen de keuken en bijkeuken zouden noemen, die zijn namelijk zwart. Je moet ervan houden, maar wij vinden het heel leuk. Daarnaast denk ik de lampen die boven de eettafel hangen, die vallen ook heel erg op.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Debbie

Droomhuis

“Het is absoluut ons droomhuis geworden en hoop hier zeker de komende jaren niet weg te gaan. We hebben wel altijd gezegd mochten we ooit iets vinden dat een beetje achteraf is, met iets meer ruimte eromheen waarbij we echt zeggen; wauw, wat mooi dan is er nog wel een mogelijkheid. Maar voor nu zijn we in ieder geval dik tevreden!”

Ook hier binnenkijken?

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Femke: ‘Een nieuwbouwwoning met een oude karakteristieke twist’”

Binnenkijken bij Femke: ‘Een nieuwbouwwoning met een oude karakteristieke twist’

Ga naar “Jeroen en Susan wonen in een jarendertigwoning in Hengelo: ‘We hebben hier het geluk gevonden’”

Jeroen en Susan wonen in een jarendertigwoning in Hengelo: ‘We hebben hier het geluk gevonden’

Ga naar “Binnenkijken bij Inge: ‘Een oud karakteristiek huis met moderne inrichting’”

Binnenkijken bij Inge: ‘Een oud karakteristiek huis met moderne inrichting’

In onze gids

Ga naar “Caballeros”

Caballeros

 • Marktstraat 26
 • Mexicaanse restaurants
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Bistro Kees”

Bistro Kees

 • Molenstraat 8
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Buitenplaats De Houtmaat”

Buitenplaats De Houtmaat

 • Houtmaatweg 9
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
buitenplaats houtmaat

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “4x yogales voor slechts 30 euro bij Yogacentrum Namasté”

4x yogales voor slechts 30 euro bij Yogacentrum Namasté

 • Yogacentrum Namaste
 • Geldig t/m 1 november 2021
Ga naar “Ledlampen met bewegingsmelder 3-pack € 9,99”

Ledlampen met bewegingsmelder 3-pack € 9,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 3 oktober 2021
Ga naar “Alle AH Aziatische gesneden verspakketten van € 5,99 voor € 4,99”

Alle AH Aziatische gesneden verspakketten van € 5,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 3 oktober 2021
Ga naar “Trui** S/M en L/XL Met vleermuismouw. van € 15,99 voor € 9,99”

Trui** S/M en L/XL Met vleermuismouw. van € 15,99 voor € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 10 oktober 2021
Ga naar “ALLEEN OP KRUIDVAT.NL van € 74,95 voor € 39,99”

ALLEEN OP KRUIDVAT.NL van € 74,95 voor € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 10 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “Schoonmaakmedewerk(st)er”

Schoonmaakmedewerk(st)er

 • Visschedijk Schoonmaak BV
 • Parttime
Ga naar “Monteur Treinen”

Monteur Treinen

 • Stadler Rail
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Banqueting”

Medewerker Banqueting

 • Motel Hengelo
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Nagelstyliste Docente/Verkoop Medewerkster”

Nagelstyliste Docente/Verkoop Medewerkster

 • Nail XL
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Huisvesting & Facilitaire Zaken”

Huisvesting & Facilitaire Zaken

 • ROC van Twente
 • Fulltime/Parttime