Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Jelmer en Sanne: ‘Als iets in is, willen wij het juist niet’

Door Majorie Nijbroek 11 november 2019

Dat hoor je toch maar zelden. Dat een makelaar aan kopers vraagt of ze écht wel zeker weten dat ze dat huis willen kopen. Het overkwam Jelmer en Sanne toen ze drie jaar geleden een bod deden op het huis aan de Lijsterweg. Diezelfde makelaar is pas geleden nog langs geweest en hij heeft zijn ogen uitgekeken. “Want dit had hij niet verwacht.”

Jelmer en Sanne wonen met Zus, hun mini-bullterriër, in een jaren ’50 woning aan de Lijsterweg. Daarvoor woonden ze gehuurd aan de Zuiderval in Enschede. “Nu hebben we twee keer zoveel ruimte voor minder woonlasten.”

Huizenjacht

Het stel ging in 2015 op huizenjacht. Tijdens een Open Huizendag liepen ze ook de woning aan de Lijsterweg binnen. Het was volgens de omschrijving een huis uit de jaren ’50 dat ‘matig onderhouden’ was. Nou, dat was heel zacht uitgedrukt, horen we. “Dat was het understatement van het jaar”, zegt Sanne.

En toch trok het huis ze aan. “We zagen de indeling, de locatie en het bedrag waarvoor we het konden kopen.” Ze lachen als ze terugdenken aan de reactie van de makelaar. Die was niet heel enthousiast. Of Jelmer en Sanne wel wisten waar ze aan begonnen? Ja, dat wisten ze. Ze konden het huis voor een leuk bedrag kopen en zijn vervolgens aan het klussen geslagen.

En om nou te zeggen dat hun ouders wel enthousiast waren toen ze het huis voor de eerste keer van binnen zagen… Mwah, niet echt. Ze zeiden het niet hardop, maar het enthousiasme straalde nou niet bepaald van hun gezichten. Maar dat werd al gauw anders, want Jelmer en Sanne hebben de ideeën die ze in hun hoofd hadden, uitgevoerd en er er iets heel moois van gemaakt.

Slopen

Ze hebben het het hele huis flink onder handen genomen. Het sloopwerk hebben ze zelf gedaan. Vijf grote containers vol sloopmateriaal hebben ze af laten voeren. Op de dag dat ze daar – twee maanden later – mee klaar waren, is de aannemer aan de slag gegaan.

We zien foto’s hoe het huis er toen uitzag en als je kijkt hoe het nu is, dat is werkelijk een wereld van verschil. Pas geleden kwam de makelaar even kijken. En hij was zwaar onder de indruk. “Hoe het is veranderd, dat had hij echt niet verwacht”, vertelt Jelmer.

De basis is strak, verder kan er veel in hun woning

Er kan veel

Wat hun stijl is? Ze hebben eigenlijk niet zozeer een bepaalde stijl. Ook hoeft iets niet ‘in de mode’ te zijn. Juist niet. “Als iets in is, willen wij het juist niet”, zegt Sanne. De basis is relatief strak, maar verder kan er veel in hun woning. Veel kleur ook, valt op. De muur in de woonkamer is felgroen (en wordt binnenkort blauw). De muur er tegenover is goud, de bank is blauw. De U-vormige keuken heeft witte kastjes met een gele achterkant. Datzelfde geel komt terug in accessoires als de bloempot en in het schilderij.

Met merken hebben ze niets. De spullen in hun huis moeten op de eerste plaats functioneel zijn en ze moeten het allebei mooi vinden. En dat zit wel goed, want Jelmer en Sanne hebben grotendeels dezelfde smaak. “We weten niet altijd precies wat we zoeken, maar als we iets zien weten we meteen of het iets is voor ons”, zegt Sanne.

Gek op shoppen

Soms is het een hele zoektocht om de stoelen of bank te vinden die ze zoeken. Daar trekken ze dan ook rustig heel wat bezoekjes aan verschillende winkels voor uit. Want denk vooral niet dat Sanne alles bij elkaar heeft gezocht. Nee, dat doen ze altijd met z’n tweetjes. Want echt waar, Jelmer vindt het ook superleuk om te shoppen. “Ik denk niet dat ik thuis hoef te komen met een meubelstuk dat ik zonder hem heb gekocht”, lacht Sanne. Jelmer knikt bevestigend: “Ik ga graag mee winkelen, als het maar geen schoenenwinkels zijn. Zelfs de planten en potten kopen we samen.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Impulsieve aankopen

Op miskopen of impulsieve aankopen zul je ze niet snel betrappen. De buffetkast is zo ongeveer de enige semi-impulsieve aankoop die ze kunnen bedenken. De kast was net wat groter dan ze in hun hoofd hadden. Maar ja, de verkoper wilde er zo graag vanaf dat Jelmer en Sanne de kast voor een schijntje konden meenemen.

Hun salontafel komt van Marktplaats. “Die kostte 20 euro. Het frame was zilver, maar hebben we zwart gespoten. Dus zeg maar 30 euro.” Hun nieuwe bank was wat duurder, “omdat we eisen hadden aan het model en de kleur.”

Geen verbouwingsstress

Het is duidelijk dat ze met heel veel plezier van hun klushuis een sfeervol thuis hebben gemaakt. Verbouwingsstress? Nee, daar kunnen ze zich niets bij voorstellen. Ze genieten er juist hartstikke van. Eigenlijk vinden ze het zelfs een beetje jammer dat het verbouwen en inrichten klaar is. Dus nee, ze sluiten niet uit dat ze nog een keer gaan verhuizen en weer van voren af aan beginnen. Als ze bij wijze van volgende week hun droomhuis buitenaf zouden vinden? “Dan gaan we er volledig voor”, zeggen ze in koor.

Lees ook:

binnenkijken bij

Wij zoeken huizen met een verhaal! Mogen wij bij jou binnenkijken?

Van een oude woning uit de jaren dertig tot een nieuwbouwhuis in Dalmeden en van vier hoog tot vrijs...
BB Villa de Eikhof

Marcel en Elise beginnen B&B in stadsvilla De Eikhof: ‘Dit is ons paradijs’

Als je in mei tegen Marcel en Elise Snijders zou hebben gezegd dat ze nu een eigen bed and breakfast...

adv.