Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Herman en Marjo: ‘De veranda is onze tweede huiskamer’

Door Majorie Nijbroek 15 april 2019

‘Jullie mogen bij ons komen binnenkijken. We hebben een prachtige tuin.’ Deze uitnodiging kregen we van Herman en Marjo Sleiderink. Hartstikke leuk natuurlijk, dus zijn we bij ze langs geweest. En ze hebben niets teveel gezegd. Wat  wonen ze op een mooie plek – met prachtige tuin – in Hengelo!

Herman en Marjo wonen aan de Bataafse Kamp. Naast de voormalige (en gelijknamige) school. En het is niet geheel toevallig dat ze daar wonen. Want, zo horen we, Herman is altijd conciërge geweest op de Bataafse Kamp en daarom mocht hij in deze woning naast de school wonen. Het was de dienstwoning. Herman is met pensioen, maar hij mocht er blijven wonen. Gelukkig maar, vinden ze allebei. Want naar een andere plek? Ze moeten er niet aan denken!

Herman woont er al 50 jaar, Marjo inmiddels ook al meer dan 30 jaar.

Groene vingers

En die tuin, daar zijn we natuurlijk benieuwd naar. Nou, Marjo heeft niets teveel gezegd. Wat is ie prachtig! Dat is vooral de verdienste van Herman, horen we van Marjo. Hij is degene met de groene vingers en elke dag is hij wel bezig in de tuin.

“De rozen en seringen gaan bijna bloeien”, wijst Herman. Als de rozen weer bloeien, zie je overal in de tuin witte en rode roosjes. “De rozenstruik tegen die muur is al 40 jaar oud.” Overal groeit en bloeit van alles. “Ik wil hier geen zwarte grond zien”, zegt Herman stellig.

Bijengezoem

In potten staan planten die goed zijn voor bijen en je hoort ook het vrolijke gezoem van die beestjes. “Hoe die planten heten? Joost mag het weten”, lacht Marjo. “Ik weet wel dat het goede planten zijn voor bijen.” In de voortuin staat een bijenkast. “Die is van de stadsimker”, zegt ze. Er zijn verschillende zitjes, dus ze kunnen altijd kiezen of ze in de zon of in de schaduw willen zitten.

Favoriete plek

En tóch is de tuin niet de plek waar ze het allerliefst zijn. Dat is namelijk de (overdekte) veranda. “Het is onze tweede huiskamer. Als het even kan, zitten we hier.” En eigenlijk kan dat bijna het hele jaar door. De creatieve Marjo – ze heeft een atelier aan de Sloetsweg – knutselt hier wat af, Herman zit hier graag om te lezen en lp’s te draaien op een pick-up.

We zien in dit leefgedeelte overal souvenirs hangen van hun vele vakanties naar Frankrijk, “want we zijn echte francofielen”, zegt Herman. Hij laat een bus zien met daarin honderden kleine porseleinen schelpjes. Ze staan er om bekend dat ze geluk brengen. Marjo: “Die komen van de Franse stranden. Die vind je alleen op bepaalde plekken en wij weten waar.”

Patat bakken

In de hoek van de veranda staat een buitenkeuken. En hoe leuk, het is de buitenkeuken van hun oude vouwwagen. Deze heeft een speciale functie: “Hier bakken we pannenkoeken en patat”, zegt Marjo. Want dan hangt die geur tenminste niet in huis. ‘Echt’ koken, dat doet Marjo heel graag, maar dan wel gewoon in de keuken waar ze alles voorhanden heeft.

Hun stijl? In ieder geval niet dat hele moderne. Het moet gezellig zijn en er moet geleefd worden. Dat zien we binnen heel duidelijk terug. De woonkamer biedt een gezellige aanblik door alles wat er staat.

Wand vol kiekjes

Aan een wand in het halletje tussen keuken en computerhok zien we honderden foto’s. Het zijn bijna allemaal familiekiekjes én tientallen pasfoto’s van Herman en Marjo door de jaren heen.

Ze voelen zich helemaal happy in hun gezellige huis. “We vinden het gewoon gezellig en willen hier echt niet weg!”

 

adv.