Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anneloes en Joris wonen in een tiny house: ‘In dit huis gebruik je alle ruimte’

Door Miranda Nijland 1 juli 2019

Heb jij ze al gezien? Er staan 7 tiny houses op het terrein van de voormalige Hengelose bierbrouwerij. In één van deze huisjes wonen sinds kort Anneloes, haar partner Joris en hun zoontje Oscar. Wij mochten er binnenkijken.

De één moet er niet aan denken, de ander ziet wonen in een tiny house als een uitdaging. Anneloes en Joris hoorden vorig jaar april dat ze een huisje op het terrein mochten bouwen. “Vanaf dat moment zijn we eigenlijk ook verder gaan minimaliseren”, vertelt Anneloes. “En daar zijn we nu nog mee bezig.”

Alleen maar groter

Voor Anneloes en Joris was de verhuizing naar het brouwerijterrein een logische stap. “Sinds onze studententijd zijn we alleen maar groter gaan wonen. We begonnen in een studentenhuis in Den Haag, vervolgens gingen we naar een portiekwoning. Toen we in Hengelo kwamen, wilden we graag een eengezinswoning met tuin. We zijn toen een woning gaan huren aan de Jasmijnstraat. Maar ik merkte al snel dat ik de ruimte in huis een beetje zat werd. Je hebt veel onderhoud, veel stof en je loopt geregeld van beneden naar boven en weer terug.”

‘Joris liet mij het filmpje zien en toen dacht ik gelijk: we gaan hiervoor’

Nadat Anneloes en Joris een filmpje zagen over het wonen in tiny houses raakten ze enthousiast. “Joris liet mij het filmpje zien en toen dacht ik gelijk: we gaan hiervoor. We hebben de huur opgezegd nadat we een plekje kregen via Stichting Tiny Housing Twente. In dit huis gebruik je alle ruimte. Je hebt hier geen kamers die je nauwelijks gebruikt en waar alleen maar spullen staan.”

Anneloes werd ook enthousiast van een Engels filmpje over tiny houses. “Daarin ging het vooral om het communicatieve”, aldus Anneloes. “Over frustraties naar elkaar toe die mensen letterlijk niet naar elkaar uitspreken door de afstand in een woning.”

Heel ruimtelijk

Hun huis is van binnen ongeveer 8,5  bij 3 meter en van buiten 9 x 3,5 meter. Daarentegen hebben de bewoners van de tiny houses buiten heel veel ruimte, want ze mogen het hele terrein gemeenschappelijk gebruiken.

De woning van Anneloes en Joris is bijna klaar, er moet nog geverfd worden en er moeten nog wat puntjes op de i worden gezet. Zo willen ze graag nog luiken voor de zon aanbrengen aan de kant van de ingang. “Anders wordt het bij warm weer hier in de keuken wel erg warm.”

Als je binnenkomt bij Anneloes en Joris zie je als eerste de grote eettafel. Deze staat in het midden van de woning. Om bij de hoger gelegen slaapruimten te komen, moeten ze een opstap nemen. Anneloes laat ons de doucheruimte zien, met een grote warmtepompboiler. In het huis is flexibele houtvezelplaat aangelegd en alles is volgens Anneloes damp-open gebouwd. Joris: “We hebben het heel ruimtelijk ingericht. “Het leukste van onze inrichting vind ik dat ik alle hoeken van de de binnenruimte nog kan zien.”

Gevoel van buurt

De reacties die ze krijgen van mensen die voor het eerst hun huis binnenkomen zijn heel verschillend. Van ‘ik zou hier niet kunnen wonen’ tot ‘mij zou het wel lukken’.

Inmiddels staan er 7 huisjes op het Brouwerijterrein en er komen er nog 3 bij. Sommige bewoners hebben hun huisje bijna kant en klaar neergezet, anderen hebben het met hout helemaal zelf gebouwd. “Het gevoel van een buurt hebben we al wel”, vertelt Anneloes. Op het terrein komt nog een speeltoestel, deze krijgen de bewoners in bruikleen. Daarnaast komt er een moestuin en er wordt nog een pad aangelegd.

Eerdere binnenkijkers:

binnenkijken bij Marjo

Binnenkijken bij Herman en Marjo: ‘De veranda is onze tweede huiskamer’

'Jullie mogen bij ons komen binnenkijken. We hebben een prachtige tuin.' Deze uitnodiging kregen we ...
bakkerij

Binnenkijken bij: Joop en Elly wonen in een voormalige bakkerij

Zeg Bakkerij Borkent en grote kans dat er bij de wat oudere Hengeloërs een belletje gaat rinkelen. D...

Mohammed en Inás: ‘We wonen hier heerlijk in hartje stad’

Nog voordat ze het van binnen had gezien, was Inás al verliefd op het huis. Mohammed en Inás huren s...

adv.