Esther woont in de oudste flat van Hengelo, op ’t Kotte: ‘Ik ga hier nooit meer weg’

Door Majorie Nijbroek 29 april 2019

Nog elke keer als Esther Slager de voordeur van haar woning opent, overspoelt haar dat heerlijke gevoel dat ze thuis is. “Ik ga hier nooit meer weg”, zegt ze dan ook. Wij mochten binnenkijken in haar appartement, dat midden op ’t Kotte staat. 

Esther woont met haar dochter van 14 en hond Buts in een appartementencomplex aan de Pastoor van Rossumstraat.  Ze woont in een bijzonder pand, beseft ze. De flat staat ietwat verscholen tussen de bekende witte woningen op ’t Kotte. “Het is de oudste flat van Hengelo die is opgebouwd uit puin van de Tweede Wereldoorlog.” En dat kun je af en toe wel merken: “Als de boormachine weer een andere kant op schiet”, lacht ze.

Helemaal opgeknapt

De afgelopen periode zijn de achttien appartementen helemaal opgeknapt. De keuken van elke flat is vernieuwd, de originele ramen zitten er weer in en de douches hebben een inpandig afzuigsysteem gekregen. Esther en haar dochter moesten drie weken hun huis uit en ze brachten die door in een tijdelijke woning in de Nijverheid. Maar wat waren ze blij dat ze weer terug konden. Want hier, in dit (huur)appartement in Tuindorp, voelen ze zich helemaal happy.

De tuinen worden ergens de komende dagen opgeruimd en er worden nog nieuwe schuttingen geplaatst. Daarna is de grote opknapbeurt van het appartementencomplex klaar. Als alles gaat zoals het moet gaan, krijgt de flat binnenkort de monumentenstatus. En dan kan Esther toch maar mooi zeggen dat ze in een monument woont!  “We hebben aangegeven dat we als bewoners ook een monumentale huur willen, maar daar gingen ze niet in mee”, lacht Esther.

Fijne tuin

Ze woont beneden. Sta je voor haar flat, dan zie je er aan de buitenkant niet aan af dat het een best ruim appartement is. “Met een tuin van ruim 100 vierkante meter!”

Esther

Ze woont er sinds 2013. Waar ze daarvoor woonde? “Ook in deze flat, maar boven”, vertelt ze. Toen ze naar beneden kon, greep ze die kans met beide handen aan. “Want ik wilde héél graag die tuin.” Met de tuin noemt ze meteen haar favoriete plekje in huis. Niet dat ze zo enorm houdt van tuinieren, wel om lekker te zitten met een boek. Bijzonder is dat achter de tuinen nog een hele rij originele schuurtjes staat.

Extra leefruimte

In haar gelijkvloerse flat zijn 2 slaapkamers. Het originele appartement heeft 3 slaapkamers, maar eentje is er omgebouwd en bij aan de woonkamer getrokken. Is er een mooi stukje extra leefruimte bijgekomen. Binnen zien we nog veel originele details zoals de paneeldeuren en ook de trapleuningen. Esther heeft haar huis ingericht met veel spulletjes die ze gekscherend ‘oude meuk’ noemt. Oude spulletjes die ze bij voorkeur shopt in een kringloopwinkel.”Ik hou ervan!”

Wat het wonen op deze plek zo fijn maakt? Je bent dichtbij het centrum, maar ook zo op de snelweg. Je hebt winkels om de hoek. “En het is een fijne, warme buurt met veel sociale controle. Iedereen kijkt naar elkaar om.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

De originele schuurtjes staan nog achter de flatwoningen.

Nooit meer weg

Esther heeft er dat heerlijke gevoel van thuis zijn. “Ik ga hier nooit meer weg”, zegt ze dan ook. Ze heeft een wijze raad die ze ooit kreeg, goed onthouden. Ga je een woning bekijken, dan moet je je er, als je de deur opent, meteen thuis voelen. Heb je dat gevoel niet, dan moet je de woning niet nemen. “Dat is me altijd bijgebleven en is het echt waar. Ik kan in dit huis echt zeggen: ik ben thuis.”

adv.