Bert en Evelien verbouwen hun huis met natuurlijke materialen

Door Miranda Nijland 4 december 2017

Bert Oosting en Evelien de Weerd hebben hun woning uit 1910 aan de Reitzstraat in Hengelo de afgelopen jaren beetje bij beetje verbouwd met natuurlijke bouwmaterialen. Wij mochten binnenkijken.

Bert en Evelien kochten hun leuke 2-onder-1 kapwoning aan de straat in de binnenstad tien jaar geleden. “Ik had bij dit huis gelijk een heel fijn gevoel”, vertelt Evelien. “‘Dit huis geeft me heel veel rust, ik kan hier de hele dag wel zitten. Bovendien wonen we lekker dichtbij de stad.”

Bert en Evelien wisten al vrij snel dat ze het huis waarin ze met hun 2 kinderen wonen, kamer voor kamer wilden aanpakken en verbouwen. Maar niet via de makkelijkste weg. “Bert zei gelijk al: we gaan het helemaal verbouwen, maar dan wel met natuurlijke materialen”, aldus Evelien.

Woonkamer als showroom

Makkelijker gezegd dan gedaan, want het bleek niet eenvoudig om aan deze materialen te komen. Er werden heel wat kilometers gereden. “Bert raakte er zelfs zo in verdiept, dat hij een bedrijf is begonnen in natuurlijke bouwmaterialen: Tuulk, natuurlijk bouwen, wonen en leven.” Tuulk is momenteel de enige leverancier in natuurlijke bouwmaterialen in Noord Nederland. Inmiddels hebben Bert en Evelien van hun garage een winkel gemaakt en is hun woonkamer de showroom geworden.

Beetje bij beetje hebben Bert en Evelien natuurlijke materialen in hun huis aangebracht. “We zijn boven begonnen”, vertelt Evelien. “Van de oude plafondplanken hebben we ons bed gemaakt. De badkamer is voorzien van Tadelakt. Een soort Marokkaans stucwerk gepolijst met steen”, aldus Evelien. “Dan wordt het waterafstotend en vervolgens wrijf je het in met olijfoliezeep.”

Voor de isolatie van het huis is ook gekozen voor natuurlijke materialen. Op de voorgevel is houtvezelplaat aangebracht. “Het grote voordeel hiervan is dat het in de zomer de warmte tegenhoudt”, aldus Bert. “Dan is het hier in de kamer echt lekker koel.”

‘Ik kijk soms even naar de muren, eerder deed ik dat niet’

De muren in de woonkamer zijn voorzien van basisleem met een laag leemfinish. Door deze laag zijn de muren wat lichter dan de oorspronkelijke leemkleur. “Leem heeft het grote voordeel dat het damp-open en luchtdicht is”, legt Bert uit. “Het reguleert vocht en warmte. Leem kun je bovendien altijd bijwerken. Ik kijk nu gewoon vanaf de bank soms even naar de muren, eerder deed ik dat niet.”

Kachel van leemstenen

Een kant van de lange muur in de woonkamer is voorzien van muurverwarming. Radiatoren hebben Bert en Evelien daardoor niet meer nodig. Ze hebben nog wel de wens om een finkachel te plaatsen, een massieve kachel, die meestal gebouwd is uit leemstenen.

De originele houten plafondbalken, hebben Bert en Evelien met natuurlijke verf geschilderd. De vloer in het voorste deel van de woonkamer is verhoogd en voorzien van ecoboard. “Dit is geperst landbouwafval”, vertelt Bert. “Het materiaal slaat zelfs CO2 op.”

Lijkt het je wat om voor jouw huis ook gebruik te maken van natuurlijke bouwmaterialen? Neem dan eens contact op met Tuulk.

Woning van de week

Regelmatig licht indebuurt Hengelo een woning uit. Heb jij een mooie of bijzondere woning en kun je er een leuk verhaal over vertellen? Laat het ons weten via [email protected].