Binnenkijken bij: Joop en Elly wonen in een voormalige bakkerij

bakkerij

Zeg Bakkerij Borkent en grote kans dat er bij de wat oudere Hengeloërs een belletje gaat rinkelen. Dat is toch die bakkerij aan de Achterhoekse Molenweg? Klopt ja! Het is al heel wat jaren geen bakkerij meer. Het pand wordt bewoond door Joop en Elly Hofsté. Wij mochten binnenkijken in deze voormalige bakkerij.

“We hebben de woning ruim 30 jaar geleden gekocht”, begint Elly. En dat is best een bijzonder verhaal. Het pand stond toen al een jaar of 8 leeg. Bertus Borkent had er vele jaren zijn bakkerij, maar heeft de zaak op een bepaald moment verkocht. Het is een bakkerij gebleven; je kon er voornamelijk Turks brood kopen. Die zaak ging failliet en kwam leeg te staan. Het pand bleef jaren onbewoond.

bakkerij
De vroegere bakkerij van Borkent.

Voor weinig geld

De bank zag er na die jarenlange leegstand ook geen brood meer in en heeft het pand per opbod verkocht. Je begrijpt dat er niet de hoofdprijs voor is gevraagd. Joop en zijn vader konden de voormalige bakkerij voor weinig geld kopen. Joop was meteen helemaal weg van het huis. Als handige Harry – hij zat in de bouw – jeukten zijn vingers om er iets moois van te maken.

‘Het is gebouwd door mensen die hun vak kenden’

Hoe ze het aantroffen? “Het was een puinhoop”, draait Elly er niet omheen. Maar Joop keek er met andere ogen naar. Hij zag dat de Borkents kosten noch moeite hadden gespaard bij de bouw van de woning met bakkerij. “Het is gebouwd door mensen die hun vak kenden.” Het is een degelijk huis, waarvan het houtwerk nog helemaal intact is. En wat een ruimte en wat een lichtinval!

Ieder vrij uurtje heeft Joop gewerkt om het verwaarloosde pand op te knappen. Na een jaar zijn Joop en Elly er ingetrokken, maar Joop heeft in die jaren erna nog heel wat afgeklust. En wow, het is een prachtig huis met megaveel ruimte!

Telefoon aan de muur

Als Joop en Elly in de woonkamer zitten, doen ze dat in de voormalige bakkerswinkel.  Waar hun tv staat, lagen tientallen jaren geleden de schappen vol met broden. Een leuk detail: je kunt de deur nog zien waar de klanten vroeger de bakkerij binnen gingen. De winkeldeur van toen is omhoog gemetseld en is een raam geworden, maar zit er nog steeds. En helemaal blij worden we van het nisje, waar vroeger de telefoon aan de muur hing en waar genoteerd werd hoeveel brood je wilde bestellen. “Dat nisje hebben we zo gelaten.”

Elly heeft nog een leuke anekdote. Vroeger woonde de moeder van de bakker op de bovenverdieping, recht boven de ingang van de winkel. Het vertrek (nu een slaapkamer) heeft 3 grote ramen en ze kon vanuit haar kamer precies zien wie er allemaal de winkel inging. “Ze heeft een leuke oude dag gehad”, lacht Elly.

Beneden is er niet eens zo heel veel veranderd, boven zijn slaapkamers gemaakt en is een badkamer gekomen.

Dubbele woning

Wat het pand ook bijzonder maakt, is dat het bestaat uit 2 woningen. De voormalige bakkerij en daarnaast een woning waar het graan, het meel en alle andere spullen die in de bakkerij nodig waren, lag opgeslagen. “Voor de opslag hadden ze gewoon een apart huis!” Dat gedeelte hebben Elly en Joop verhuurd, want al die ruimte hebben ze niet nodig. Maar dan nóg hebben ze mega veel ruimte in hun eigen gedeelte.

Fijne plek

We snappen dat het voor de beide zoons een heerlijk huis was om in op te groeien. Want zoveel ruimte, die was er bij hun vriendjes niet. En er mocht ook veel van hun ouders. In de (grote) ruimte waar vroeger het brood werd gebakken, hebben de jongens veel aan brommers gesleuteld en heel wat feestjes gegeven. En nu hebben de kleinkinderen er alle ruimte om te spelen.

Elly zegt dat ze best kleiner zou willen wonen. Maar zolang ze nog hier wonen, is dat echt niet met tegenzin. “Het is een heel fijn huis, met nu al heel fijne herinneringen!”

Meer in deze categorie

Wonen

Ga naar “Bijzondere vormen: 5 x deze huizen in Hengelo staan te koop en zijn allesbehalve standaard”

Bijzondere vormen: 5 x deze huizen in Hengelo staan te koop en zijn allesbehalve standaard

huizen Hengelo
Ga naar “Gespot op Funda: de bewoner van dit appartement houdt heel veel van treinen”

Gespot op Funda: de bewoner van dit appartement houdt heel veel van treinen

stelplaats 51c hengelo
Ga naar “11 x deze huizen in Hengelo staan nog maar nét te koop”

11 x deze huizen in Hengelo staan nog maar nét te koop

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Alpro van € 2,89 voor € 0,99”

Alpro van € 2,89 voor € 0,99

  • Dirk
  • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Aubergines en courgettes van € 1,98 voor € 1”

Aubergines en courgettes van € 1,98 voor € 1

  • Lidl
  • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4”

Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Mona pudding van € 1,83 voor € 0,89”

Mona pudding van € 1,83 voor € 0,89

  • Dirk
  • Geldig t/m 7 februari 2023