Black Friday in Hengelo: dit moet je weten

Kleding, accessoires, meubels en meer: veel winkels in Hengelo hebben op Black Friday producten in de sale. Misschien ook wel die ene leuke zaak in de Enschedesestraat, Nieuwstraat of op Plein Westermaat. Wat houdt Black Friday in Hengelo precies in en welke zaken doen (bewust niet) mee?

Waar komt Black Friday vandaan?

Black Friday is vanuit de Verenigde Staten overgewaaid en staat bekend als dé shopdag van het jaar. Op die dag verlagen veel ondernemers de prijzen van hun producten. Verschillende ketens en Hengelose boetiekjes doen mee met de kortingsdag, waardoor het een goed moment kan zijn om een nieuwe televisie, winterjas of bank te kopen. Amerikanen zien Black Friday als het begin van de kerstinkopen.

Wanneer is Black Friday?

Black Friday is traditiegetrouw de dag na Thanksgiving, op de vierde vrijdag van november. Dat is dit jaar op 25 november. De meeste mensen in de Verenigde Staten hebben standaard vrij op die dag, helaas is dat voor Hengeloërs niet het geval!

Wat betekent Black Friday?

De eerste keer dat de term Black Friday werd genoemd, was in 1869. Het was het begin van de crash op de goudmarkt in de Verenigde Staten. Twee grote financiers werkten destijds samen om zoveel mogelijk goud op te kopen in de hoop dat de prijs zou stijgen en ze het met veel winst konden verkopen. Op 24 september kwam dit uit. Gevolg: de prijs van de aandelen daalden waardoor er veel faillissementen kwamen. Dat werd omschreven als Black Friday.

Foto: indebuurt Hengelo

Welke winkels doen mee met Black Friday?

Voordat je je spaargeld bij elkaar legt, is het goed om te weten welke Hengelose zaken meedoen met Black Friday. Dit is geen volledig overzicht, maar geeft je een idee.

Meubelzaken

Ben je op zoek naar een nieuwe kast, bank of bed, dan kun je tijdens Black Friday met korting shoppen bij onder meer LeenBakker, Praxis of HUUS. Voor accessoires kun je bijvoorbeeld terecht bij HEMA.

Schoenenzaken

Hengeloërs die op zoek zijn naar schoenen in de sale, kunnen op Black Friday onder andere naar Scapino aan het stationsplein of Ziengs aan de Enschedesestraat.

Lees verder onder de foto >

Winkel Hengelo
Foto: indebuurt Hengelo

Kledingzaken

Ook verschillende kledingzaken in Hengelo doen mee. Denk aan Jack en Jones, Peachy en WeFashion. Voor een sportoutfit kun je op Black Friday zaken doen bij Intersport. Ook bij Hunkemöller staan medewerkers voor je klaar op de kortingsdag.

Speelgoed

Op zoek naar een leuk cadeautje voor een jonge Hengeloër? Dan kun je onder andere inkopen doen bij Intertoys aan de enschedesestraat.

Elektronica

Wil jij een nieuwe televisie of ben je op jacht naar een goede muziekinstallatie? Ren dan op Black Friday naar MediaMarkt of BCC.

Winkels Hengelo
Foto: indebuurt Hengelo

Welke winkels doen niet mee met Black Friday?

Een aantal zaken in Hengelo doet bewust niet mee met de shopdag. Zij willen via de tegenbeweging ‘Green Friday’ mensen oproepen om te consuminderen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de nieuwe winkel van Appel & Ei en de ANWB winkel aan de Nieuwstraat 59.

Lokale, kleinere ondernemers

Naast de eerdergenoemde ketens doen vaak ook kleine ondernemers niet mee met Black Friday. Hoogleraar Marketing Kitty Koelemeijer zei hierover tegen RTL Nieuws: “Lokale winkels hebben de inkoopkracht vaak niet om producten voor lage prijzen in te kopen, zoals bijvoorbeeld MediaMarkt dat voor elkaar krijgt. Tenzij ze onder de inkoopprijs gaan zitten. Dan kan je doen als je nieuwe klanten wilt trekken, maar dat zijn vaak niet de klanten die terugkomen.”

Appel & Ei Hengelo
Foto: indebuurt Hengelo

Waar moet je op letten tijdens Black Friday?

Wil jij de beste items scoren tijdens Black Friday in Hengelo? Dan zijn hier een paar tips waar je op moet letten:

 • Zorg dat je vroeg in het centrum bent

De kans is groot dat Hengelo op Black Friday volstroomt met koopjesjagers. Net als jij dus! Het is daarom verstandig om vroeg naar de stad te gaan zodat er nog een plekje vrij is in een van de parkeergarages en ga op jacht.

 • Zoek op product

Bedenk vooraf wat voor een product je nodig hebt en zoek op welke Hengelose zaken dit product in de aanbieding verkopen. Doe je dit niet en ga je op de bonnefooi? Grote kans dat de Hengelose ondernemers je overhalen met allerlei leuke spullen!

 • Pas op voor nep-aanbiedingen

In 2018 deed de Consumentenbond onderzoek naar de deals van de koopdag. Daaruit bleek dat slechts in 10 procent van de gevallen de deal de moeite waard was. Volgens het onderzoek worden veel prijzen net voor Black Friday verhoogd, waarna de zaak op de shopdag zelf kan stunten. De Consumentenbond heeft dit jaar niet een zelfde soort onderzoek gedaan.

 • Maak er een uitje van

Is het gelukt om een mooie outfit voor weinig op te kop te tikken? Dan kun je dit daarna vieren bij een van de vele leuke lunchcafés die Hengelo heeft zoals Røllesmølle, de Broodbode of Meesterlijke Koffie & Thee.

Black Friday Hengelo
Foto: indebuurt Hengelo

Heb jij dit al gezien?

Meer in deze categorie

Winkelen

Ga naar “Alles is liefde! Met deze acties in Hengelo verras je jouw valentijn”

Alles is liefde! Met deze acties in Hengelo verras je jouw valentijn

Ga naar “7 x bij deze winkels scoor je een chic pak in Hengelo”

7 x bij deze winkels scoor je een chic pak in Hengelo

Ga naar “Oproep: wat zijn jouw herinneringen aan de Lambertushof in Hengelo?”

Oproep: wat zijn jouw herinneringen aan de Lambertushof in Hengelo?

Lambertushof Hengelo

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99”

JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4”

Alle Hak potten van € 9,98 voor € 4

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alpro van € 2,89 voor € 0,99”

Alpro van € 2,89 voor € 0,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “waterafstotende doorgeefjas baby-en kinderjas van € 30 voor € 21”

waterafstotende doorgeefjas baby-en kinderjas van € 30 voor € 21

 • HEMA
 • Geldig t/m 4 februari 2023