Stemmen in coronatijd: dit moet je weten

In maart duiken we massaal de stemhokjes in om te stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hoe gaat dat eraan toe in tijden van corona? Zo gaat stemmen in Hengelo eruitzien.
Dat het anders gaat dan we gewend zijn, is vanzelfsprekend. Zo kun je niet alleen op woensdag 17 maart stemmen, maar in een aantal stemlokalen ook op maandag 15 en dinsdag 16 maart. Deze extra dagen zijn vooral bedoeld voor kiezers die horen tot de risicogroepen.
Hengeloërs van 70 jaar of ouder
Niet iedereen hoeft naar een stemlokaal. Hengeloërs van 70 jaar of ouder kunnen er ook voor kiezen om per brief te stemmen tijdens deze Tweede Kamerverkiezing. Het is ook nog mogelijk om een volmacht te geven aan een andere kiezer.
Volmacht en vooraf een gezondheidscheck
Alle overige Hengeloërs moeten naar een stembureau of kunnen iemand machtigen om voor ze te stemmen. Voorheen mocht een Hengeloër twee volmachtstemmen uitbrengen. Voor deze Tweede Kamerverkiezing worden dat er drie.
Hoe gaat stemmen in coronatijd in zijn werking? Allereerst moet je voordat je naar een stemlokaal in Hengelo gaat een gezondheidscheck doen. Deze heb je ontvangen bij je stempas en moet je op de dag dat je gaat stemmen checken. Kun je op een van de vragen ‘ja’ antwoorden? Ga dan niet naar een stemlokaal, maar vraag iemand om voor jou te stemmen middels een volmacht. Is het antwoord op alle vragen ‘nee’, dan mag je gaan stemmen.
Maatregelen in het stemlokaal
Eenmaal bij het stemlokaal aangekomen, zul je merken dat er speciale maatregelen zijn getroffen. Dit is bedoeld om het risico op verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te houden. Hier een overzicht:
- de stemlokalen zijn zo ingericht dat iedereen anderhalve meter afstand kan bewaren;
- in het stembureau wordt een looproute aangegeven;
- bij de ingang van elk stemlokaal in Hengelo staat een handdesinfectie. Hiermee kun je je handen bij binnenkomst en vertrek desinfecteren;
- elk half uur worden de stemhokjes en andere contactpunten zoals deurklinken en deurposten schoongemaakt;
- bij de ingang staat een stembureaulid die ervoor zorgt dat iedereen voldoende afstand houdt en de handen desinfecteert;
- de stembureauleden die je stempas aannemen en je een potlood geven dragen wegwerphandschoenen;
- tussen jou en de stembureauleden wordt een kuchscherm geplaatst, voor als je je stempas overhandigt en moet identificeren;
- in het stembureau draagt iedereen een mondkapje.
Alle details over de maatregelen die zijn getroffen voor de Tweede Kamerverkiezingen lees je op de website van de Rijksoverheid.