Toen in Hengelo: het snoepje van de week bij kruidenier De Gruyter
Piet de Gruyter was een bekende kruidenier die inmiddels lang en breed is verdwenen uit Hengelo. Een fijne herinnering: kinderen…
Hengelo ziet er al een aantal decennia ongeveer hetzelfde uit. Het is dan ook raar om je voor te stellen dat het er ooit heel anders bij lag! Wanneer leefden de eerste Hengeloërs en hoe oud is onze stad eigenlijk? Zo zit het.
De oudste bewoners van het gebied dat we vandaag de dag Hengelo noemen, waren rondtrekkende jagers die tegen het einde van de ijstijd woonden in beekdalen in tenten van dierenhuiden. Dit was in de prehistorie, maar liefst 14.000 jaar geleden!
Een echte stad was het 14.000 jaar natuurlijk nog niet te noemen. Langzaam maar zeker begon het er steeds meer op te lijken. Zo hielden bewoners zich bezig met landbouw en veeteelt. In de Middeleeuwen, rond het jaar 500, woonden er steeds meer groepen mensen vast op het gebied dat nu de gemeente Hengelo is.
Die groepen van bij elkaar gebouwde boerderijen rond essen vormden in die periode ‘marken’. Een soort voorloper op de gemeente. Zo hadden de grondeigenaren er bijvoorbeeld stemrecht tijdens markevergaderingen. Het huidige Hengelo bestaat uit (delen van) de marken Woolde, Oele, Driene, Beckum, Hasselo en Twekkelo.
De naam Hengelo dook voor het eerst op in aktes uit het jaar 1337. Rond 1525 bouwde Fredrik van Twickelo op zijn Hof Hengelo Huys te Hengel. Dit werd gesloopt in 1821 en alleen de fundamenten zijn nog zichtbaar. De originele poort van Huis Hengelo staat sinds 1902 op Landgoed Het Stroot in Twekkelo.
De gemeente Hengelo bestaat officieel sinds 1811. Vandaag de dag telt Hengelo meer dan 80.000 inwoners en is het uitgegroeid tot een heuse stad. De ruim 1300 inwoners per vierkante kilometer is in ieder geval een wereld van verschil met de inwonersdichtheid tijdens de prehistorie!
Bron: Gemeente Hengelo
In onze gids
Populaire rubrieken