Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

indebuurt in gesprek met jeugdagent Lotte: ‘Geen dag is hetzelfde’

Door Majorie Nijbroek 11 februari 2020

We zien op Instagram af en toe posts voorbij komen van het account @jeugdagenten_hengelo_borne. We vonden het de hoogste tijd om eens kennis te maken. Wat komt er allemaal op je af als je jeugdagent bent in onze stad? indebuurt ging in gesprek met Lotte Asma.

Lotte (29) werkt sinds 11 jaar bij de politie. Ze is begonnen als surveillant en is nu hoofdagent. Om het iets preciezer te omschrijven: ze is hoofdagent met de focus op jeugd.

Want eigenlijk klopt de benaming jeugdagent niet, vertelt Lotte meteen. Ze houdt zich niet alleen bezig met de jeugd. “Daar is geen capaciteit voor, ik ben agent met het taakaccent jeugd.” Er zijn binnen het korps meer agenten die affiniteit hebben met jeugd, maar je kunt Lotte wel het gezicht noemen van de jeugdagenten. Zij houdt de social mediakanalen bij en is het (online) aanspreekpunt voor Hengelo-Borne.

Aanspreken jeugd op straat

Maar wat doet ze nou zoal? Lotte draait samen met een collega noodhulpdiensten en pakt daarnaast van alles op wat met jeugd te maken heeft. Tijdens een noodhulpdienst gaat ze met haar collega meldingen van 112 en 0900-8844 af. “Voor de noodhulp ben je veel op straat, dan kun je meteen contact maken met de jeugd.”

Op het moment dat het rustig is met de meldingen, richt ze zich op haar jeugdwerk. Dan rijdt ze bijvoorbeeld naar bekende (en nieuwe) hangplekken en bezoekt ze jeugdcentra. Jongeren kunnen haar benaderen en aanspreken. Voor Lotte een manier om eventuele signalen op te pikken.

Soms heeft ze gesprekken met ouders. Ouders die bezorgd zijn dat hun kind bij iets betrokken is dat niet door de beugel kan of van wie een kind een strafbaar feit heeft gepleegd.

Drugs en loverboys

Mocht je denken dat problemen met sexting (het versturen van seksueel getinte berichten of beelden van jezelf via je mobieltje), drugs en loverboys zich alleen in steden als Amsterdam en Rotterdam afspelen? Nee, dat is niet zo. “Alles wat in die grote steden gebeurt, gebeurt hier ook, alleen vaak op wat kleinere schaal. Maar geloof me, in Hengelo spelen dezelfde problemen als daar.”

In het weekend heeft Lotte regelmatig horecadienst. Ze hoeft dan niet te reageren op noodmeldingen, maar focust zich puur op wat er in het uitgaanscentrum gebeurt. Je kunt Lotte op die avonden vaak vinden in de buurt van discotheek Vios, daar waar veel jongeren samen komen. Is er een opstootje, dan kan ze uitzoeken wat er aan de hand is, gesprekken voeren en, als het nodig is, alvast een eerste (verkorte) aangifte opnemen als iemand aangifte wil doen.

Les op school

Als jeugdagent geeft Lotte ook wel eens les op scholen. Vorig jaar bijvoorbeeld nog in groep 8 van verschillende basisscholen. Dan praat ze met kinderen over de gevaren van social media, medeplegen en over jeugdcriminaliteit. Het doel laat zich raden: bewustwording. Want Lotte maakt het mee; jonge Hengeloërs van 12 en 13 jaar die dealen of met een mes of ander wapen lopen.

Daarom is het goed om kinderen erop te wijzen op hoe snel je in de fout kunt gaan. Dat de pikante foto die je krijgt of verstuurt van een minderjarige, ook al ben je zelf minderjarig, onder kinderporno valt.

Mobiel bekijken

Nee, tieners vinden het niet leuk als ouders op hun mobiel kijken. Toch hoopt Lotte dat ouders dat af en toe wél doen. Dat voelt misschien als controle, maar zo moet je dat niet zien. “Het is misschien niet leuk, maar je kunt zo wel je steentje bijdragen aan het beschermen van je kind tegen foute dingen.”

Lotte praat vol passie over haar werk. Ze straalt in alles uit dat ze een fantastische job heeft. En dat zegt ze ook: “Geen dag is hetzelfde. Het is geen saaie kantoorbaan. Ja, soms moet je een dikke huid hebben, maar ik heb de mooiste baan die er is.”

Wil je de jeugdagent Hengelo/Borne volgen? Dit is het Instagramaccount dat Lotte beheert.

Lees ook:

Yvonne Diepeveen

Yvonne is uitvaartbegeleidster van huisdieren: ‘Verdriet draagbaar maken, dat vind ik mooi’

Als je een huisdier hebt, ben je er vast gek op en is je dierenvriend echt onderdeel van je gezin. D...
Rieke Tibben

Uit de sport, in de zorg; Rieke slaat een andere weg in

Je vaste baan opzeggen en iets héél anders gaan doen: veel mensen dromen ervan, maar slechts weinig ...

Meer over

Spotlight

adv.