Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Iris, Merel en Sophie missen cruciale trainingen, maar gaan toch voor plek op dansacademie

Door Miranda Nijland 8 mei 2020

Je werkt keihard en traint normaal zo’n 15 tot 20 uur in de week om van je grote passie dansen je beroep te maken. En net op het moment dat je eindelijk audities mag doen bij gerenommeerde dansscholen, zet corona alles op de kop. De Hengelose dansers Iris Wilms (16), Merel Mekenkamp (18) en Sophie van Pelt (18) laten het er niet bij zitten en werkten de afgelopen weken keihard om hun doel alsnog te bereiken.

Iris, Merel en Sophie dansen bij Dansstudio X-Dance. Zij trainen normaal gesproken 15 tot 20 uur in de week, maar door de corona-maatregelen missen zij nu hun trainingen. Deze trainingen zijn voor de drie Hengelose meiden cruciaal, gezien zij dit voorjaar audities mogen doen voor dansopleidingen in het hele land (onder meer nationaal ballet, AHK, codarts, Lucia Marthas) “De meiden moeten een balans zien te vinden tussen zelf trainen, audities en hun school en dat doen ze heel goed”, aldus Esmee Cornet, eigenaresse dansstudio x-dance en ex-danser Lion King Musical.

Sfeer proeven

Ondanks dat ze nu niet bij X-Dance kunnen trainen, blijven Iris, Merel en Sophie supergemotiveerd en volgen ze nu dagelijks online lessen vanuit de hele wereld. “Ik heb in januari live fysieke auditie gedaan bij Lucia Marthas”, vertelt Sophie, leerling van het Bataafs Lyceum. “Ik was me aan het voorbereiden op de volgende audities, toen de maatregelen kwamen. Nu heb ik video-auditie gedaan, maar dat is toch heel anders. Als je live danst weet je zeker dat je overkomt en kun je de sfeer proeven.”

Dat geldt ook voor Merel Mekenkamp. Merel zit op het Montessori College Twente. Ook zij werkt keihard aan haar doel en deed eerder dit jaar ook live auditie bij Lucia Marthas. “We zijn elkaar nu aan het filmen en sturen die video’s naar de dansopleidingen. Ook krijgen we opdrachten die we moeten maken, zoals een recensie schrijven over een dansvoorstelling.”

Iris is bijna klaar met haar opleiding aan het Stedelijk Lyceum in Enschede: “We blijven trainen, nog steeds tussen de 15 en 16 uur per week. Iris heeft onlangs auditie gedaan bij de Rijn- en IJsselacademie in Arnhem.

Spanning

Iris, Merel en Sophie zijn dans. Alledrie hopen ze dat ze van dans hun beroep kunnen maken. Merel: “Lesgeven, optreden of theater. Als ik maar iets mét dans mag doen.” Iris: “Iets mét dans is mijn droom.” Sophie: “Het werkveld in dans is heel breed, maar choreografie lijkt me heel gaaf.”

Hun unieke talenten en kwaliteiten, dansbeleving, muzikaliteit, energie en expressie hebben ze laten zien in de online audities. Ze hebben laten zien wat ze kunnen en zijn leergierig. Toch zijn ze alledrie nog niet zeker van een plek op de dansopleidingen. “We zitten in spanning te wachten”, vertelt Merel. “Ik moet nog een paar video’s insturen en daarna is het wachten op de uitslag.”

Esmee is in ieder geval ontzettend trots op de meiden: “Ze zijn keihard aan het trainen en hebben heel veel zelfdiscipline. Auditie doen is best heel heftig, je moet er veel doorzettingsvermogen voor hebben. In deze tijd is het heel makkelijk om te denken: ‘laat maar zitten’. En tóch gaan ze door, ze filmen elkaar en helpen elkaar. Het coachen is nu een stukje minder, maar desondanks komen zij elke dag naar de studio. Wij stellen deze ook graag beschikbaar zodat zij daar de audities kunnen filmen.”

Comfortabeler voor de camera

Of deze tijd de meiden nog wat heeft gebracht? Merel: “Ik ben nu veel comfortabeler geworden voor de camera. Ik heb daar echt mee leren omgaan.” Iris is het daarmee eens: “We filmen met ons drieën en kunnen elkaar zo tips geven.” Sophie voegt toe dat ze heel veel van de andere twee meiden heeft kunnen leren.

Dansstudio X-Dance volgt nauwlettend de richtlijnen van de overheid wat betreft binnensport. Esmee: “We zijn samen met de gemeente bezig om te kijken of we binnenkort bijvoorbeeld buiten lessen kunnen geven, desnoods op sportvelden. Binnen maken we het ondertussen coronaproof.”

adv.