Frederieke (39) gaat voor goud tijdens de Special Olympics: ’50 meter borstcrawl leg ik in minder dan een minuut af’

Aangeboden door SWB Groep

SWB groep Twente
Foto: SWB Groep

De Special Olympics Nationale Spelen komen deze zomer naar Twente. Frederieke Jongsma (39) doet mee aan hét sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. De zwemster heeft al een hoop medailles en bekers gewonnen. ”Hopelijk komen er in juni nog een paar bij.”

SWB Groep in Hengelo is één van de partners van de Special Olympics Nationale Spelen Twente 2022. SWB Groep is er voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Frederieke zwemt al wedstrijden vanaf haar vijftiende en behaalde veel medailles. ”Ik heb er al dertig. Mijn vitrinekast is inmiddels bijna te klein”, zo vertelt ze. De zwemster deed mee aan verschillende regionale en Europese kampioenschappen voor zwemmers met een verstandelijke beperking. Deze zomer zal ze meedoen aan de Nationale Spelen van de Special Olympics.

De gouden medaille

Tijdens dit sportevenement komen de beste Nederlandse sporters met een verstandelijke beperking bij elkaar om te strijden voor de winst: de gouden medaille. Van schaatsen, zeilen en wielrennen tot dansen, voetbal, volleybal en triathlon: het vindt van 10 tot 12 juni allemaal plaats in Twente.

Frederieke zal meedoen aan de schoolslag 50 meter, de borstcrawl 50 meter en waarschijnlijk ook nog aan de estafette. De borstcrawl is haar favoriet. ”Die leg ik in minder dan een minuut af.” Zenuwachtig voor de wedstrijd is Frederieke niet. Althans, alleen het moment dat ze op het startblok staat vindt ze spannend. ”De start moet goed gaan.”

Conditie opbouwen in het zwembad

De afgelopen maanden kon ze door corona niet trainen in het zwembad. Daarom wandelde en fietste ze veel. Half januari kon ze gelukkig weer het zwembad in om haar conditie op te bouwen, want over vijf maanden gaan de Special Olympics al van start. Dat de spelen in Twente gehouden worden, vindt Frederieke fantastisch. ”De zwemwedstrijden zijn in Het Ravijn in Nijverdal, dat is bekend terrein voor mij.”

Haar grote passie is zwemmen, maar tijdens haar werk heeft Frederieke ook veel lol. Ze is ruim zes jaar werkzaam bij SWB. SWB staat voor Sociaal Werk Bedrijf. Het leerwerkbedrijf zet zich voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Gewoon graag werken

Via SWB werkt Frederieke in het restaurant van het gemeentehuis van Goor. ”Ik zou niets anders willen. Het is een klein team met fijne collega’s en leuk werk”, aldus Frederieke. De afgelopen periode was het wel een beetje rustig. Door corona werken veel medewerkers thuis en ook de catering ligt bijna twee jaar stil. Hierdoor moest ook Frederieke even thuis zitten. Al duurde dat niet lang want Frederieke zit niet graag stil. ”Ik wil gewoon graag werken.”

Gelukkig kan dat weer. Voor de medewerkers die wel op het gemeentehuis werken, vult ze de koffieautomaten bij en begeleidt daarbij stagiaires. ”Ik doe er ook wat facilitair werk bij. Zo zet ik alles klaar in de vergaderruimtes, en ik maak schoon.” Als het weer drukker wordt, hoopt ze dat de catering weer open kan. ”Ik vind het hier heerlijk.”

Elk mens is waardevol

SWB Groep in Hengelo is één van de partners van de Special Olympics Nationale Spelen Twente 2022, die van 20 tot en met 12 juni gehouden worden in Twente. De spelen sluiten goed aan bij de missie en visie van SWB Groep: ‘Elk mens is waardevol. Elk mens is waardevol en doet ertoe’. SWB Groep brengt dat zelf in praktijk door voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt werk op maat te zoeken en hen op te leiden tot waardevolle werknemers.

De bedrijfsonderdelen Gildebor en SWB richten zich op de kerntaken arbeidsontwikkeling, beschut werk en beheer openbare ruimte. Samen met werkgevers brengen we sociaal ondernemen in praktijk. Benieuwd wat SWB voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem een kijkje op de website: www.swbgroep.nl

SWB Groep

Wegtersweg 14, 7556 BR Hengelo

Meer informatie

SWB Groep

Wegtersweg 14, 7556 BR Hengelo

Meer informatie

Meer in deze categorie

Sport

Ga naar “Zomer in Hengelo: 5 x plekken waar je buiten kunt zwemmen”

Zomer in Hengelo: 5 x plekken waar je buiten kunt zwemmen

Zwemmen Hengelo
Ga naar “Stagiair Indy van SWB Groep: ‘Ideaal om te proeven of dit iets voor mij is’”

Stagiair Indy van SWB Groep: ‘Ideaal om te proeven of dit iets voor mij is’

Aangeboden door SWB Groep

Ga naar “Mark kent Hengelo als zijn broekzak: ‘Navigatie heb ik niet nodig’”

Mark kent Hengelo als zijn broekzak: ‘Navigatie heb ik niet nodig’

Aangeboden door SWB Groep

Mark_van_der_Weijden (3)

In onze gids

Ga naar “burgerme”

burgerme

 • Nieuwstraat 36
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 23:00

Nu geopend

Ga naar “Vlees.nl”

Vlees.nl

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “PHILIPS Airfryer Essential XL HD9270/70 van € 159 voor € 129”

PHILIPS Airfryer Essential XL HD9270/70 van € 159 voor € 129

 • Blokker
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Blokker heteluchtfriteus XXL BL-18301 van € 79,99 voor € 65”

Blokker heteluchtfriteus XXL BL-18301 van € 79,99 voor € 65

 • Blokker
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00”

5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Jurk** M t/m XL € 9,99”

Jurk** M t/m XL € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker”

Verkoopmedewerker

 • WE Fashion
 • Parttime
We Fashion