Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

2 x deze oud-spelers van Oranje zijn geboren in Hengelo

Door Majorie Nijbroek 27 oktober 2020
Pagina 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

Beslist.nl heeft een onderzoek gedaan naar alle oud-spelers van het Nederlands Elftal. Waar komen ze vandaan, wanneer zijn ze geboren? Daar komen grappige feitjes uit.

Wij duiken specifiek in één feitje: welke voetballers van Oranje komen oorspronkelijk uit Hengelo. Je hebt misschien Niels Oude Kamphuis al wel herkend op de uitgelichte foto. Deze naam krijg je cadeau. Kun jij – zonder te spieken – de andere voormalig international uit Hengelo noemen? Dan ben je echt een enorme voetbalkenner! We geven je nog een hint: hij was doelman.

Niels Oude Kamphuis

Niels Oude Kamphuis (bovenste rij, derde van links) tijdens een interland van Jong Oranje tegen Spanje (1 april 1999). foto: ANP

Niels Oude Kamphuis (14 november 1977) begint met voetballen bij NEO in Borne. In 1991 stapt de verdediger over naar FC Twente en 3 jaar later tekent hij er zijn eerste profcontract. In 126 wedstrijden scoort hij 7 keer. In 1999 maakt Niels een transfer naar FC Schalke 04 en in het seizoen 2005/2006 stapt hij over naar Borussia Mönchengladbach. Hij blijft daar slechts één seizoen, een jaar later keert hij terug bij Twente. Hij tekent een tweejarig contract, maar dat dient hij niet uit. In 2007 maakt Niels (dan 29) bekend vanwege een slepende achillespeesblessure te stoppen met betaald voetbal.

Niels heeft één interland voor het grote Oranje op zijn naam staan. Op 15 augustus 2001 mag hij van bondscoach Louis van Gaal 10 minuten meespelen tegen Engeland. Hij valt in voor Philip Cocu. Vaker (28x) speelde hij voor Nederland Onder 21.

Herman van Raalte

foto: Nationaal Archief Fotocollectie Anefo

De tweede oud-international van wie de roots in Hengelo liggen, is Herman van Raalte (8 april 1921). De doelman wordt twaalf keer geselecteerd voor het Nederlands Elftal, maar keept slechts een wedstrijd voor Oranje. Op 12-jarige leeftijd begint hij met voetballen bij HVV Hengelo. Opvallend is dat hij het keepen bij HVV lange tijd combineert met handballen (op hoog niveau) bij Hercules. In de Tweede Wereldoorlog komt hij bij familie in Amsterdam terecht. Hij gaat keepen bij volksclub Blauw Wit en maakt daar snel naam. Omdat Nederland in die tijd veel goede doelmannen heeft, keept Herman van Raalte uiteindelijk slechts een interland. Op 21 november 1949 debuteert hij tegen België. Het wordt 1-1. Zijn voetbalcarrière eindigt in 1959. In 2013 is hij overleden, op 91-jarige leeftijd.

Pagina 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Sport

adv.