Hoeveel inwoners heeft Hengelo? Wie is burgemeester? Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden? Op deze pagina vind je praktische informatie over de stad Hengelo, de inwoners, bedrijven en bezienswaardigheden.

De gemeente Hengelo telt zo’n 81.000 inwoners op een oppervlakte van 61,78 km². Naast de stad Hengelo omvat de gemeente ook de kernen Beckum en Oele. Ook de buurtschap Woolde, die grenst aan de bebouwde kom van Hengelo, valt onder de gemeente.

Hengelo is na Enschede, Zwolle en Deventer de vierde stad van Overijssel. Na Enschede is Hengelo de grootste plaats in Twente. Hengelo wordt vaak gezien als een (voormalige) industriestad. Veel technische industrie is van oudsher gevestigd in Hengelo. In de volksmond wordt Hengelo ook wel aangeduid met de naam ‘metaalstad’.

Stad of dorp

Hengelo is een stad. Zou je zeggen. Maar nee! Een leuk weetje is dat Hengelo eigenlijk nog steeds geen stad is. Want om een stad te zijn, moet je stadsrechten hebben. En die heeft Hengelo niet. Toen men vroeger bedacht had dat je met stadsrechten een stad kon worden, regeerde er een graaf over Hengelo. Hij was niet zo gecharmeerd van die stadsrecht en heeft ze toen niet aangenomen. Wat dus inhoudt dat Hengelo nog steeds een dorp is. Best raar eigenlijk, als je je bedenkt dat zelfs Borne een stad is!

Een relatief jonge stad

De gemeente Hengelo is pas ontstaan in 1811, hoewel het dorp al in 1802 een eigen dorpsbestuur kreeg. Op dat moment bestond het dorp uit niet meer dan een honderdtal boerderijen en kleine landarbeidershuisjes. De gemeente begon pas te groeien tijdens de Industriële revolutie van de negentiende eeuw. Aanvankelijk is er ook in Hengelo nog redelijk wat textielindustrie, maar geleidelijk komt in het Hengelose economisch leven de nadruk steeds meer te liggen op de technische industrie. Bij dit laatste speelde de familie Stork een grote rol. In 1868 vestigde C.T. Stork een fabriek voor machineonderdelen in Hengelo (Gebr. Stork & co). Na de komst van dit bedrijf volgden andere grote fabrieken als Hazemeyer, Heemaf, Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie en Hollandse Signaalapparaten. Door deze ontwikkelingen groeide Hengelo bijzonder snel. Het vroegere dorp kreeg zelfs een stedelijk aanzien.

Veel nieuwbouw

De stad was in de Tweede Wereldoorlog vanwege de strategische ligging als knooppunt van spoorlijnen richting Duitsland en de aanwezigheid van industrieën regelmatig doelwit voor geallieerde bombardementen, waarbij het centrum grotendeels werd verwoest. Vandaar dat er na de oorlog veel is gesloopt en er veel nieuwbouw kwam. Ook tijdens de wederopbouw zijn veel gebouwen afgebroken. Een van de opvallendste bouwwerken die de tand des tijds overleefden is de rooms-katholieke Sint-Lambertusbasiliek uit 1890.

St. Lambertusbasiliek
De Sint-Lambertusbasiliek.

Wapen en vlag

Kort nadat in 1868 het gemeentehuis van Hengelo gereed kwam, besloot de gemeenteraad dat er een gemeentewapen zou komen. Het ontwerp werd op 1 april 1870 per Koninklijk Besluit vastgesteld met als omschrijving: ‘Van lazuur waarover een golvende bande van zilver, het schild ter linkerzijde beladen met eene bijenkorf en eene bijenzwerm van goud, ter regterzijde met eene korenschoof waarin een zeis en een dorschvlegel, alles van goud’.
De verdeling stelt de beek voor die door de stad stroomt, terwijl de bijenkorf en korenschoof de belangrijke middelen van bestaan uitbeelden.

 

Links het wapen, rechts de vlag van Hengelo.

Belangrijkste bezienswaardigheden

Een aantal handvatten die je zeker ‘moet doen’ in Hengelo willen we je niet onthouden:

Familiepretpark De Waarbeek, Oyfo Techniekmuseum, Bengeltjes Speeldorp, Buitenplaats de Houtmaat, Poppodium Metropool, Tuindorp ’t Lansink, de Sint-Lambertusbasiliek en het Rabotheater met daarin het Filmhuis Hengelo.

Het college van B & W

Sander Schelberg is sinds 2012 burgemeester van Hengelo. De wethouders zijn Jan Bron (PvdA), Claudio Bruggink (D66), Marcel Elferink (CDA) en Mariska ten Heuw (SP).

Detailhandel

Het winkelaanbod is verspreid over het centrum, Westermaat Plein en diverse wijk- en buurtcentra. Het winkelhart van Hengelo bevindt zich in het centrum met als belangrijkste winkelgebied de Enschedesestraat, Markt, Telgen, Brinkstraat en Nieuwstraat.

Op woensdag en op zaterdag is er een warenmarkt op het Marktplein.

Film, theater en muziek

Aan de Beekstraat in Hengelo is de bioscoop Cinema Hengelo gevestigd. Het Filmhuis Hengelo vertoont arthousefilms in het Rabotheater.
Aan de achterzijde van het station is Poppodium Metropool gevestigd, dat tot een van de kernpodia van Nederland wordt gerekend.
Er zijn ook diverse expositieruimtes voor beeldende kunst, zoals het Kunstcentrum Hengelo, Galerie de Pook, Galerie Lans-Uylen, Gallery Signaal en Kunstsociëteit Lambooijhuis. Ook is er een vestiging van de landelijke kunstuitleenorganisatie SBK.

Infrastructuur en vervoer

Hengelo is met eigen vervoer en openbaar vervoer prima te bereiken.

* Parkeren in en om het centrum

Kom je naar de binnenstad van Hengelo? Dan is het fijn om te weten dat er volop parkeerruimte is voor je auto of fiets. In en om het centrum zijn ruim 1300 parkeerplaatsen en vier parkeergarages: Parkeergarage De Beurs, Parkeergarage Thiemsbrug, Parkeergarage De Brink en Parkeergarage P & R Station Hengelo.

En er zijn bewaakte fietsenstallingen.

* Stads- en streekvervoer

Sinds 2013 verzorgt Syntus het busvervoer in en om Hengelo.

* Treinvervoer

Hengelo is per trein hartstikke goed te bereiken. Stap uit op Station Hengelo en wandel in een paar minuutjes naar het centrum.

* Waterwegen

Voor het goederenvervoer over het water is Hengelo aangewezen op het Twentekanaal. De haven van Hengelo is de grootste binnenhaven in Twente en heeft twee insteekhavens en een buitenhaven.

Onderwijs, welzijn en sport

Onderwijs

In Hengelo zijn diverse scholen voor basis-, middelbaar- en beroepsonderwijs gevestigd. Daarnaast kent Hengelo scholen voor speciaal-, jenaplan- en daltononderwijs.
Hengelo kent drie grote scholengemeenschappen, met verschillende vestigingen verdeeld over de stad. Onder de Openbare Scholengemeenschap Hengelo vallen het Bataafs Lyceum, het Gilde College, ’t Genseler en het Montessori College Twente. Daarnaast kent Hengelo twee scholengemeenschappen van Rooms-Katholieke signatuur die beide vallen onder Stichting Carmelcollege. Scholengemeenschap De Grundel heeft drie vestigingen. Scholengemeenschap Twickel was oorspronkelijk een dependance van de Grundel, maar is tegenwoordig een zelfstandige scholengemeenschap.
In de voormalige ijzergieterij van Stork bevindt zich de belangrijkste locatie van ROC van Twente voor middelbaar beroepsonderwijs in Hengelo. Tevens zijn er twee hoger beroepsonderwijsinstellingen in Hengelo gevestigd. De pedagogische academie Hogeschool Edith Stein/Onderwijscentrum Twente en Hogeschool Tio.

Gezondheidszorg

Het ziekenhuis aan de Geerdinksweg, het ZGT Hengelo, behoort tot de Ziekenhuis Groep Twente. Het gebied rondom het ziekenhuis staat bekend als het gezondheidspark Hengelo en naast het ziekenhuis zijn hier onder andere organisaties voor thuiszorg, jeugdzorg en een zorgcomplex voor ouderen en chronisch zieken gevestigd.

Sport

Ieder jaar worden de Fanny Blankers-Koen Games gehouden. Dit atletiektoernooi is vernoemd naar Fanny Blankers-Koen. Ze is door haar winst op de Olympische Spelen van 1948 bekend als ‘De vliegende huisvrouw’ en ‘The Flying Dutchmam’. Het Fanny Blankers-Koen Stadion, waar het toernooi wordt gehouden, is naar haar vernoemd. Hardloper Haile Gebrselassie liep meerdere wereldrecords tijdens de FBK Games. Zijn bijnaam is niet voor niets Mr. Hengelo.

Daarnaast is Hengelo thuishaven van het trainingscomplex van FC Twente. Het trainingscentrum bevindt zich pal naast het Fanny Blankers-Koen Stadion.