Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marlies wil dat meer mensen Twents spreken: ‘Je kunt je makkelijker verstaanbaar maken’

Aangeboden door Rabo ClubSupport 12 november 2020

Met Rabo ClubSupport investeert Rabobank in lokale clubs en verenigingen. Dat doen ze niet voor niks: dit zijn dé plekken waar je als buurt samenkomt. Kreenk vuur de Twentse Sproak uit Hengelo deed ook mee en kan met een nieuwe beamer nu Kreenk-avonden op locatie houden. Penningmeester Marlies Nijhuis: ‘We kunnen nu naar de mensen toe’.

Misschien gebruik jij ook wel eens een Twentse uitdrukking of lees je graag verhalen in het Twents. Maar wist je ook dat er een vereniging is die de Twentse streektaal in stand wil houden? Kreenk (kring) vuur de Twentse Sproak is een Twentse streektaalbeweging met als doel het in stand houden en verder ontwikkelen van de Twentse streektaal. De vereniging houdt onder meer dialectavonden in Twente en ze geven vier keer per jaar een streektaalmagazine uit.

Presentaties op locatie

“Met de beamer die we kunnen aanschaffen dankzij de bijdrage van Rabo Clubsupport kunnen we nog meer mensen bereiken”, vertelt Marlies. “Mensen kunnen dan de cursusavonden en presentaties van de Twentse taal op locatie volgen. Daar zijn we heel blij mee. Een geluidsinstallatie hebben we al, deze hebben we twee jaar geleden gekocht met een bijdrage van Rabo Clubsupport.”

‘Je kunt je in het Twents heel makkelijk verstaanbaar maken’

Waarom het in stand houden van de Twentse streektaal volgens Marlies zo belangrijk is? “Je kunt je in het Twents heel makkelijk verstaanbaar maken. En bijvoorbeeld gevoelens met veel minder woorden uitleggen en uitdrukken.” Ze denkt dat daarom ook veel mensen in Twente de streektaal een warm hart toedragen. “We hebben veel stemmen gekregen vanuit Rabo ClubSupport, dat zegt veel.”

‘Wiesneus’ voor kinderen

Met het programma ‘Wiesneus’ wil de organisatie dat er ook op scholen meer aandacht komt voor de Twentse streektaal. “De beste manier om een taal te leren is door een taal te zingen”, vertelt Marlies. “Dus als kinderen bijvoorbeeld een kwartier in Twents zingen, kun je ze al best veel Twentse woorden bijbrengen.”

Niet alleen Kreenk kreeg een bijdrage

Clubs en verenigingen zijn waardevol voor ons land, vindt Rabobank. Rabo ClubSupport ondersteunt de bank op het gebied van kennis, netwerk en financiën. Hierdoor kunnen clubs en verenigingen als Kreenk vuur de Twentse Sproak iets betekenen voor de buurt. Bijvoorbeeld door het in stand houden van de Twentse taal, maar ook door het clubhuis te verduurzamen, gezond voedsel aan te bieden in de kantine of trainingsprogramma’s voor gehandicapten op te zetten.

Kreenk vuur de Twentse Sproak is niet de enige geluksvogel die een bijdrage kreeg in Hengelo. Er zijn veel meer clubs en verenigingen die een bijdrage ontvangen. Ben je benieuwd welke dit zijn? Kijk dan op rabobank.nl/clubsupport.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Rabo ClubSupport. Meer over Rabo ClubSupport ontdekken?

Rabo ClubSupport

adv.