Zoveel Hengelose jongeren kregen een Halt-straf opgelegd

Door Majorie Nijbroek 19 maart 2019

Vorig jaar zijn in ons land bijna 15 duizend Halt-straffen uitgedeeld aan jongeren. Het grootste deel van deze groep kreeg zo’n straf na diefstal of drank- en drugsgerelateerde zaken. We hebben natuurlijk ook even gecheckt hoeveel Hengelose tieners een bezoekje mochten brengen aan Halt.

De meeste jongeren komen bij Halt omdat ze iets hebben gestolen of voor alcohol- of drugsgebruik. Ook als iemand uit baldadigheid een afvalbak heeft vernield (en wordt betrapt) of veelvuldig heeft gespijbeld, volgt een Halt-verwijzing.

Hengelose cijfers

Maar om hoeveel jonge Hengeloërs tussen 12 en 18 jaar gaat het eigenlijk. Enig idee? Wij zijn in de cijfers van Halt gedoken en zien dat vorig jaar 77 tieners uit Hengelo een Halt-straf opgelegd kregen. Is dat veel of valt het mee? Het zijn 12,7 verwijzingen per 1000 inwoners en met dat aantal zitten we aan de hoge kant, het zijn er meer dan onze buurgemeenten.

Maar gelukkig gaat het wel de goede kant op, want in 2017 lag het aantal jongeren dat een bezoekje aan Halt mocht brengen nog bijna een kwart hoger.

Ook landelijk het beeld

Dat zien we ook terug in de landelijke cijfers: in tweederde van de gemeenten lag het aantal Halt-straffen vorig jaar lager dan in 2017.

Bekijk hieronder de kaart met cijfers.

Meer over

Nieuws

adv.