Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo komt de Bataafse Kamp er straks uit te zien

Door Miranda Nijland 10 juli 2020

Buitenruimtes aan de gevels, penthouses op het dak (hoofdgebouw) en een onderdoorgang van de Drienerstraat naar het park Bataafse Kamp. Het plan Bataafse+ is vanmiddag gepresenteerd en wij vertellen je hoe de woningen en het park er straks uit komen te zien. 

Het meest bijzondere is wel dat aan de kant van de Drienerstraat het gebouw ‘open’ wordt gemaakt. Dat betekent dat je straks vanaf de Drienerstraat onder de woningen kan doorlopen naar het park. Het park blijft eigendom van de gemeente, wat betekent dat je straks op een van de nieuwe banken in alle rust bij de vijver kan zitten. De gemeente blijft verantwoordelijk voor de onderhoud van het park.

Kopen? Dan ook park herinrichten

Eerder dit jaar maakte de gemeente bekend dat ontwikkelcombinatie Bataafse+ (HK2 BV en Nijhuis Bouw BV) als winnaar uit de bus is gekomen bij de verkoopprocedure van het gebouw van het voormalige schoolgebouw. Het college van B en W heeft afgelopen week ingestemd met de verkoop en herontwikkeling van het pand en het park. Voorwaarde bij de verkoop was dat de ontwikkelaar het park opnieuw zou inrichten. Niet alleen het pand en park worden herontwikkelt, maar gelijktijdig wordt ook het riool in de Bataafse Kamp, Drienerstraat en De Wetstraat vervangen.

Woningen

Hoeveel woningen er komen? Volgens Hans Kloosterman van HK2 projectontwikkeling komen er 44 woningen, waarvan de helft stadswoningen (voornamelijk in het hoofdgebouw) en de andere helft appartementen. De stadswoningen zijn eengezinswoningen met vier verdiepingen. De wederopbouwelementen van het bijzonder gebouw (zoals de tegeltjes van 10 x 10, de glas-in-lood ramen en de kunstschilderingen) blijven behouden. De gymzalen worden omgebouwd tot loftwoningen.

Het park

Landschapsarchitect Niek Roozen heeft het park herontworpen. Er komen op meerdere plekken kleurrijke vlakken met natuurlijke beplanting. De vijver krijg een flinke opknapbeurt en hier worden nieuwe waterplanten toegevoegd. Ook is er ruimte gecreëerd voor het waterorgel in de vijver. Verder blijft er veel gras om de bomen om de kunstwerken goed tot hun recht te laten komen. Er komen lange banken in het park en bij de vijver. De huidige kunstwerken komen weer terug in het park.

Parkeerplaatsen

De toekomstige bewoners van de appartementen kunnen straks parkeren op eigen terrein aan de kant van de Drienerstraat. Het terrein waar de leerlingen van de Titus Brandsmaschool de fietsen nu parkeren, wordt op verzoek van de school verplaatst naar de overkant (aan de kant van de school) zodat zij straks niet meer de Drienerstraat over hoeven te steken. Zowel aan de noord- als zuidzijde blijven er parkeerplaatsen, maar de parkeerplaats dichtbij de hoek van de Enschedesestraat/Wolter ten Catestraat verdwijnt straks. “Toekomstige bewoners mogen overigens absoluut niet parkeren op het binnenplein”, benadrukte wethouder Gerard Gerrits.

Verbinding met Prins Bernhardplantsoen

In het plan staat ook een duidelijkere verbinding vanaf het park Bataafse Kamp met het Prins Bernhardplantsoen. Wil je van de Bataafse Kamp naar het Prins Bernhardplantsoen wandelen, dan loop je vanaf de vijver over een gemarkeerd wandelpad.

Woning kopen?

Wanneer het dit plan in gang wordt gezet? In de zomer van 2021 begint de renovatie van het gebouw. Dit najaar wordt echter al begonnen met de herinrichting van het park. En heb je veel belangstelling om straks een van de woningen te kopen? Aan het eind van dit jaar start de woningverkoop.

Bodemwarmte-systeem

In het plan Bataafse+ is ook rekening gehouden met duurzaamheid. “Geprobeerd is voor het gebouw aan te sluiten op stadsverwarming”, vertelt Hans Kloosterman van HK2 BV, alleen is dat niet haalbaar binnen de termijn waarop we dit plan willen realiseren.” Daarom heeft Bataafse+ gekozen voor een bodemwarmtesysteem (warmte/koude opslag) Hiermee kunnen de woningen in de zomer gekoeld en in de winter verwarmd worden.

De Bataafse Kamp is gebouwd in 1954. De laatste scholieren van de Spindel hebben vorig jaar het 6000 vierkante meter grote gebouw verlaten. Momenteel hebben Hengelose kunstenaars er ateliers ingericht.

Beeld: HK2 projectontwikkeling
HK2 projectontwikkeling
HK2 projectontwikkeling

Lees ook:

Bataafse Kamp

Dit gaat er gebeuren met de Bataafse Kamp

Het heeft even geduurd voor duidelijk werd wat er gaat gebeuren met de Bataafse Kamp. Maar die duide...

Wonen in je oude school? Bataafse Kamp in de verkoop

Waarschijnlijk heb je het al gehoord: de gemeente zet de Bataafse Kamp in de verkoop. Wie weet kun j...
mysterie boom

Mysterie: waarom hangen deze witte kaartjes op de boom bij de Bataafse Kamp?

Is het je al eens opgevallen dat een boom die in het parkje voor de Bataafse Kamp staat, is versierd...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.