Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wel of geen orgaandonor: zoveel Hengeloërs staan geregistreerd

Door Majorie Nijbroek 8 juli 2019

Via het donorregister kunnen Nederlanders aangeven of ze na hun overlijden organen willen doneren (of niet). In dat speciale register hebben in totaal 6,4 miljoen mensen aangegeven wel of niet te willen doneren. Hoeveel Hengeloërs staan er in dat register? 

3,7 miljoen Nederlanders hebben in het donorregister aangegeven organen af te willen staan na hun overlijden. Bijna twee miljoen mensen hebben aangegeven dit expliciet niét te willen doen, meldt het CBS op basis van cijfers over begin dit jaar.

Het statistiekbureau heeft gekeken welk deel van de Nederlanders van twaalf jaar en ouder wel of juist géén toestemming geeft voor orgaandonatie. Landelijk heeft 24 procent van de Nederlanders boven de 12 jaar aangegeven organen te willen doneren, waar 13 procent dit pertinent niet wil.

Hengelo

Hoe zit dat in Hengelo? Bij ons staat 26 procent van de personen boven de 12 jaar geregistreerd voor orgaandonatie. Dat zijn in totaal 18,6 duizend inwoners. En 12 procent geeft aan dit niet te willen. Dat zijn 8,8 duizend Hengeloërs.

Bekijk het kaartje hieronder voor alle cijfers: 

Keuze veranderen

Je kunt je keuze in het Donorregister trouwens op elk moment veranderen. Alleen al in de periode april 2018 tot 2 januari 2019 hebben 11 duizend mensen dat gedaan. Het merendeel (ruim 8 duizend) stond eerste wel geregistreerd als donor, maar heeft de keuze gewijzigd naar ‘geen toestemming’.

Donorwet

Op 1 juli 2020 wordt de nieuwe donorwet ingevoerd. Vanaf dat moment geldt de vermelding ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ als je niet zelf een keuze hebt vastgelegd. Begin 2019 was 54 procent van de Nederlanders vanaf 18 jaar nog niet geregistreerd.

adv.