Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vuurwerkverbod in Hengelo, ja of nee? Zo denken jullie erover

Door Majorie Nijbroek 14 januari 2020

Rotterdam is komende jaarwisseling de eerste grote stad die volledig vuurwerkvrij zal zijn. Moet Hengelo volgen? De meningen zijn verdeeld, blijkt uit een poll op indebuurt.

Sinds de jaarwisseling wordt er in heel Nederland stevig gediscussieerd over een mogelijke ban op consumentenvuurwerk. In Hengelo geldt nu geen verbod op het afsteken van vuurwerk, al konden buurten en straten die jaar voor het eerst een vuurwerkvrije zone in onze stad aanvragen. Het brouwerijterrein heeft zo’n aanvraag gedaan.

Vuurwerkverbod

In de Tweede Kamer voelen ze (nog) niets voor een algeheel vuurwerkverbod. Veel burgemeesters in Oost-Nederland wél: 70 procent stemt voor een landelijk verbod op geknal.  De burgemeesters vinden dat een lokaal verbod daarentegen geen zin heeft, omdat dat kan zorgen voor onduidelijkheid bij de politie en inwoners. Burgemeester Schelberg van Hengelo heeft zich nog niet uitgesproken.

F3-vuurwerk

Of er een landelijk vuurwerkverbod komt is nog onbekend. Toch is er al wel wat veranderd, want partijen maken de regels voor het afsteken van vuurwerk ietsje strenger. Zo mag er vanaf de jaarwisseling van 2020/2021 geen F3-vuurwerk meer worden verkocht, meldt Het Parool. Dat is heel zwaar consumentenvuurwerk, zoals ratelbanden en ‘Chinese rollen’. Ook wordt er gediscussieerd over het eventueel verbieden van single shots en zware vuurpijlen.

Dit vinden jullie

Maar wat vinden jullie, de inwoners, eigenlijk? Wel of geen vuurwerkverbod? We plaatsten een poll op Facebook. Die heeft een dag lang online gestaan en in die tijd hebben meer dan 1.500 Hengeloërs hun stem laten horen. 37 procent is voor een verbod en 63 procent is dus tegen. De reacties lopen behoorlijk uiteen.

Lisette was lang tegenstander, maar wat haar betreft mag een verbod er nu toch komen. “Wat mij de laatste jaren stoort is dat het niet alleen meer op oudjaarsdag is, maar zowat elk weekend. En dan hebben we het niet over legaal vuurwerk, maar over illegaal vuurwerk. Ik heb dieren. Mijn hond is niet bang, maar in totale paniek.” Ook Amanda juicht een vuurwerkverbod toe. “Omdat het niet meer leuk voor 25 euro knallen is met nieuwjaar. Er wordt ernstig misbruik gemaakt van de wetgeving. Je zou bijna denken dat je in een film zit en iedereen kan doen wat ie wil.”

Illegaal vuurwerk

Nienke denkt daar anders over, zij is tegen. “Als je je kids leert om er verantwoord mee om te gaan, vind ik het meer dan prima. Ik weet zelf hoe ik er vroeger van genoot.” Bjorn gelooft niet dat het zin heeft om vuurwerk te verbieden. “Een verbod betekent meer illegaal vuurwerk, dat zal niet te handhaven zijn.” Jenny zegt er dit over: “Ik ben voor een knalwerkverbod. Afsteken alleen op de jaarwisseling, maar strak handhaven en zware straffen op het niet naleven.”

 

Rotterdam is komende jaarwisseling de eerste grote stad die volledig vuurwerkvrij zal zijn. Wij zijn benieuwd: ben jij voor of tegen zo'n verbod? Stem hieronder en laat in de reacties ook even weten waarom!

Posted by Indebuurt Hengelo on Wednesday, 8 January 2020

 

Wel of geen vuurwerk: het is nog onduidelijk. Kabinet en Tweede Kamer voelen er weinig voor, brandweer is voor een verbod en Hengeloërs reageren gemengd, laten de pollresultaten zien. Misschien wordt het vuurwerk in eerste instantie ingedamd, maar een algeheel verbod is ook mogelijk. Wordt vervolgd!

Lees ook:

vuurwerkvrij

Wil jij een vuurwerkvrije straat of buurt? Zo regel je dat in Hengelo

Schrikt je hond of kat van elke knal of begint de baby te huilen bij het geluid van rotjes? Dan wil ...

Meer over

Nieuws

adv.