Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sigaret roken in of rond ZGT is vanaf 1 oktober verboden

Door Majorie Nijbroek 16 augustus 2019

Nu nog mag je op een paar plekken in en rondom ZGT een sigaretje opsteken. Maar niet lang meer: vanaf 1 oktober is ZGT een rookvrij ziekenhuis.

En dan mag je nergens binnen of buiten het ziekenhuis nog een sigaretje opsteken. En nee, ook niet op het parkeerterrein. Het parkeerterrein hoort namelijk bij het ziekenhuis. Ook de elektronische sigaret is vanaf dan taboe.

Algeheel verbod

Het verbod geldt voor iedereen: of je nu werkt in het ziekenhuis, of er als patiënt, bezoeker of leverancier moet zijn. Beide ziekenhuizen van ZGT –  in Hengelo en Almelo – worden rookvrij.

‘In een ziekenhuis staat gezondheid centraal. Roken hoort daar niet bij’, lezen we op de website. Daarom sluit ZGT zich aan bij het initiatief ‘Op weg naar een rookvrije generatie’. Roken is schadelijk, we weten het allemaal. ‘En helaas zien wij dagelijks welke schadelijke gevolgen roken heeft voor de gezondheid van onze patiënten’.

Goede voorbeeld

Daarnaast werkt de overheid toe naar rookvrije publieke instellingen. Steeds meer ziekenhuizen in ons land zijn of worden daarom rookvrij. ‘Nu ook ZGT. Dat we als ziekenhuis ons daarbij aansluiten en het goede voorbeeld geven vinden we niet meer dan logisch.’

Je ziet straks overal aangeplakt en aangekondigd dat je nergens meer de brand mag steken in een sigaret. Hoe dat zit als je als rokende patiënt wordt opgenomen in het ziekenhuis? Zij kunnen desgewenst hulp krijgen, lezen we op de site, bijvoorbeeld met nicotinepleisters.

Stoptober

De datum waarop ZGT een rookvrij ziekenhuis wordt, is niet zo maar gekozen. Op 1 oktober begint Stoptober; de maand waarop mensen massaal proberen te stoppen met roken.

Meer over

Nieuws

adv.