Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Steeds meer tuinen vol steen: zo scoort Hengelo

Door Majorie Nijbroek 21 oktober 2019

Een tegelterras in de tuin, parkeerplek naast het huis of stenen pad naar de voordeur: ruim een derde van het tuinoppervlak in Nederland is ‘versteend’. Volgens experts heeft dit nadelige gevolgen voor de omgeving: het riool wordt tijdens piekbuien overbelast, tussen de huizen wordt het heter en dieren en planten zien hun leefgebied kleiner worden.

In 38 gemeenten is zelfs gemiddeld meer dan de helft van de voor- of achtertuinen betegeld of bebouwd. In Hengelo ook: daar is 52,4 procent versteend. Daarmee staat Hengelo op plek 29 van de 380 Nederlandse gemeenten, ondanks Operatie Steenbreek. Dat blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft gekregen van onderzoeks- en adviesbureau Cobra Groeninzicht.

Met behulp van luchtfoto’s achterhaalde het bureau welk deel van de tuinpercelen ‘groen’ (bomen, gras of planten) of juist ‘grijs’ (bestrating, schuurtjes, kale grond) is.

Hoe is dat in jouw wijk?

In Hengelo is meer dan de helft van de tuinen bebouwd of betegeld. Je kunt zelfs per wijk zien hoe die percentages zijn.

Benieuwd hoe versteend tuinen in jouw wijk zijn? Zoek het hier op:

Wat is het probleem met steen?

  • Tegeltuinen kunnen voor wateroverlast zorgen. Joop Spijker van Wageningen Environmental Research licht toe: “Als je heel veel steen hebt kan het water niet in de bodem afstromen, terwijl er door het veranderde klimaat juist meer piekbuien voor zullen komen.” Hierdoor blijven grote plassen liggen in lager gelegen gebieden. Water dat wel zijn weg vindt naar putten, zorgt voor een overbelasting van het riool.
  • Daarnaast zorgen warme zomers voor een bijkomend probleem, het zogeheten ‘hitte-eiland-effect‘. “Juist als je ’s avonds behoefte hebt aan afkoeling blijven stenen warmte afgeven. Groen in je tuin warmt niet op en geeft juist schaduw.” Door al die verharding is het in steden aanzienlijk warmer dan in buitengebieden.
  • Ook de natuur krijgt het moeilijk wanneer je je tuin betegelt, vertelt Wout Veldstra, voormalig stadsecoloog en voorzitter van Operatie Steenbreek, een organisatie die zich inzet voor vergroening van tuinen. “Je kunt er vanuit gaan dat alles dat in de bodem zit dood gaat. Vooral insecten, maar ook kleine dieren als muizen en mollen hebben hieronder te lijden. Vogels hebben op hun beurt weer minder voedsel”.

De rest van Nederland?

Almere voer de lijst met versteende tuinen aan. Twee derde van het tuinoppervlak is hier versteend. Ook Lelystad, Dronten en Noordoostpolder staan in de top tien. Wat ook opvalt: In gemeenten met relatief veel naoorlogse woonwijken is de ‘versteningsgraad’ hoger dan gemiddeld.

De gemeente met het meeste groen in de achter- of voortuin zijn Wassenaar, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (het zuidelijkste puntje van het Groene Hart).

In de buurt

En in onze omgeving? Op het kaartje zien we dat Hengelo en ook Borne en Almelo hoger dan 50 procent ‘scoren’. Omliggende gemeenten zitten een flink stuk lager. Kijk maar naar Haaksbergen (35 procent), Enschede (37,2) en Hof van Twente (37,7).

Lees ook:

Hasseler Es

Zoveel inwoners telt Hengelo in 2035 (voorspelt het CBS)

In 1995 telde Hengelo ruim 77.400 inwoners. Dat aantal is de afgelopen 24 jaar gegroeid tot ruim 80....
alleen wonen

Steeds meer mensen wonen alleen; check hier de cijfers voor Hengelo

Het aantal mensen dat in Nederland alleen woont, neemt al sinds de jaren 70 toe. Hoeveel mensen uit ...

Meer over

Nieuws Wonen

adv.