Saskia van kinderboerderij ’t Weusthag: ‘Voer onze dieren niet. Minipaard Blue is ernstig ziek’

Kinderboerderijmedewerker Saskia Oelen met minipaardje Blue. Foto: indebuurt Hengelo

Je kent het misschien wel: geitjes aaien bij kinderboerderij ’t Weusthag in Hengelo. Dieren worden hier niet alleen geaaid. Ze worden ook gevoerd, met grote gevolgen. “Ons Amerikaanse minipaard Blue is ernstig ziek”, vertelt medewerker Saskia Oelen (31). Ze doet een oproep: “Voer onze dieren alsjeblieft niet.”

Borden vol met spaghetti in het weiland of gekookte rijst bij de kippen. “Ik kijk nergens meer van op”, zegt Saskia. Ze vindt soms de meest gekke maar ook levensgevaarlijke etenswaren in de dierenverblijven. “Ik heb wel eens een krop sla in het plastic bij de ganzen weggehaald.”

Hangjongeren die sigarettenpeuken voeren

Saskia vertelt dat ze zich wel eens grote zorgen maakt over wat ze de volgende dag weer aantreft in de verblijven. “We maken ook mee dat hangjongeren sigarettenpeuken voeren aan de nandoe.” Dat is een grote loopvogel die eruit ziet als een struisvogel. “Daar kan ik echt boos om worden. De dieren zijn tam omdat we ze met de hand voeren en die denken dat het eten is.”

Goede bedoelingen met verkeerde afloop

Naast de streken van hangjongeren zijn er volgens de kinderboerderijmedewerker ook veel Hengeloërs met goede bedoelingen. “Mensen willen geen voedsel verspillen, zijn bang dat de dieren niet genoeg eten krijgen of vinden de interactie gewoon erg leuk.”

Doodzieke dieren

Al die goede bedoelingen van bezoekers hebben volgens Saskia vaak grote gevolgen. “Laatst zijn we bijna onze alpaca verloren omdat hij stikte in een stuk Turks brood.” Ook is minipaard Blue ernstig ziek. “Ze heeft hoefbevangenheid. Een erg pijnlijke aandoening wat vaak wordt veroorzaakt door overgewicht en darmstoornissen. We vermoeden dat het door het vele voeren komt”, aldus de kinderboerderijmedewerker.

Ze maakt vaak mee dat bezoekers verbaasd of bezorgd zijn over dat Blue op een zandveld staat en niet op gras. “Door haar ziekte mag ze absoluut geen gras hebben, maar dat weten mensen vaak niet.”

Bordjes worden weggehaald

De medewerkers van de kinderboerderij in de Hengelose Es doen naar eigen zeggen erg hun best. “We hebben overal bordjes hangen dat je de boerderijbeestjes niet mag voeren”, zegt Saskia. Toch zijn er volgens de dierenverzorger mensen die de bordjes negeren of zelfs weghalen.

Wat kunnen Hengeloërs wel doen?

Wat kunnen de Hengelose dierenvrienden wel doen? “Genoeg!”, roept Saskia. “We zijn superblij met snijafval van aardappelen of wortelen. Maar avocado’s willen we bijvoorbeeld niet hebben, die zijn giftig en gevaarlijk zijn voor onze dieren.”

Wil je dus geen voedsel verspillen: geef het dan af bij de verzorgers, adviseert Saskia. Dan kijken zij wat bruikbaar is voor de boerderijbeestjes. Mag je dan helemaal niet meer voeren? Jawel, de herten en ganzen mogen van Saskia altijd een stukje brood.

Heb je dit al gezien?

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Handig! Zo zet je indebuurt Hengelo als ‘app’ op je telefoon”

Handig! Zo zet je indebuurt Hengelo als ‘app’ op je telefoon

Ga naar “Een dikke voldoende! Dit cijfer krijgt Hengelo van reizigers”

Een dikke voldoende! Dit cijfer krijgt Hengelo van reizigers

Station Hengelo
Ga naar “Handig! De artikelen van indebuurt Hengelo hebben voortaan een voorleesknop”

Handig! De artikelen van indebuurt Hengelo hebben voortaan een voorleesknop

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Dagje sauna van € 36,50 voor € 17,99”

Dagje sauna van € 36,50 voor € 17,99

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Page toiletpapier van € 5,99 voor € 4,49”

Page toiletpapier van € 5,99 voor € 4,49

  • Dirk
  • Geldig t/m 14 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Johma salade van € 3,49 voor € 1,79”

Johma salade van € 3,49 voor € 1,79

  • Dirk
  • Geldig t/m 14 februari 2023