Het zit erop, Club Vios in Hengelo is dicht: ‘Ik leerde hier mijn vriend kennen’
De laatste grote Hengelose discotheek is niet meer. Sander Leurink van Club Vios sloot afgelopen zaterdagavond de deuren van zijn…
Sterrenkijkers opgelet! In de nacht van woensdag 1 februari op donderdag 2 februari is een bijzondere, groene komeet te zien boven Hengelo. Deze komeet met de naam C/2022 E3 (ZTF) is dan het dichtste bij de aarde.
Alvast goed om te weten: de komeet is alleen goed zichtbaar met een verrekijker of telescoop. Ook moeten de weersomstandigheden meewerken.
Onder perfecte weersomstandigheden zou de komeet met het blote oog ook te zien moeten zijn. Een echt scherp beeld krijg je niet, maar een vaag groenig stipje is wel waar te nemen. Heb jij een verrekijker bij de hand en de lucht is helder, dan kun je de groene komeet met een goudkleurige staart wel scherp zien. Als je gaat kijken naar dit natuurfenomeen, dan kun je dat het beste doen in het buitengebied van Hengelo of een plek in de stad waar het donker is.
Een komeet bestaat uit ijs, gas en stof. C/2022 E3 (ZTF) draait in een baan rond de zon en wordt warmer als deze daar dichterbij komt. Dan breken er stukjes van de komeet af en vormen zij de staart. De gaswolk om de komeet heen kan 100.000 tot 1 miljoen kilometer lang worden. De afstand tussen Hengelo en de komeet is in de nacht van 1 op 2 februari 43 miljoen kilometer.
Er is nog een bijzonder feitje over deze komeet. Het is namelijk zo’n 50.000 jaar geleden dat deze komeet voor het laatst met het blote oog te zien was. Toen liepen er nog Neanderthalers rond op de plek waar nu Hengelo ligt!
In onze gids
Populaire rubrieken