Oscar (13) is de zoon van de kapitein uit De Nachtwacht bij het Living Statues Festival

Door Miranda Nijland 2 april 2019

Oscar van ’t Riet (13) van Theatergroep Barst heeft geen alledaagse hobby. Hij kruipt elk jaar in de huid van een levend beeld tijdens het Living Statues Festival in Borne. En hoe leuk, dit jaar gaat hij als de zoon van de kapitein uit De Nachtwacht met een knipoog naar het jaar van Rembrandt (350e sterfjaar).

Lopen langs levende beelden blijft indrukwekkend, vinden wij. Oscar vindt het helemaal te gek om zo’n levend beeld te spelen. Hij deed met Theatergroep Barst al meerdere keren mee en zat ook al in de jury van het levende standbeeldenfestival.

Je kunt het in de huid kruipen van een levend beeld nu een hobby van hem noemen. Er doen meer kinderen met verschillende acts van Theatergroep Barst mee aan het festival. Wat Oscar er zo leuk aan vindt? “Ik hou ervan om mensen te verrassen. Mijn acts hebben altijd wel een leuke verrassing die mensen doet lachen of verbazen. Ik wil de aankomende jaren blijven doorgaan en daarom hoop ik dat Borne een nog groter en bekender festival gaat worden.”

‘Wij presenteren een nieuw gevonden stuk schilderij van De Nachtwacht’

Hij was al eens een schoorsteengever, mijnwerker en Dokter Bibber tijdens het Living Statues Festival en Oscar heeft ook al eens de publieksprijs gewonnen. Wat voor act Theatergroep Barst dit jaar gaat doen, vragen we hem. “Wij presenteren een nieuw gevonden stuk schilderij van De Nachtwacht”, vertelt Oscar. “Wist je dat De Nachtwacht vroeger is ingekort? Aan alle zijden is een stuk weggesneden. Wij hebben nu bedacht dat er nog een stuk schilderij is terug gevonden waar de zoon van Kapitein Frans Bannink Cocq stond afgebeeld. En dat ben ik als beeld: Oscar Banninck Cocq Junior.” (helemaal rechts op de afbeelding hieronder zie je Oscar staan)

Bezoekers verrassen

Oscar vertelt ons dat het niet echt is, maar dat zijn vader met Photoshop het nieuwe stuk erin heeft geschilderd. “Met mij er in verwerkt”, zegt Oscar. “Ik wil de bezoekers verrassen en laten nadenken over De Nachtwacht van Rembrandt. Mijn kleding schilder ik zelf, met een beetje hulp van mijn vader.”

Wil jij Oscar en al die andere levende beelden zien? Het Open Kampioenschap voor Living Statues is op 14 april in Oud Borne. Het festival is de publiekstrekker van het jaarlijkse evenement ‘Borne op z’n Best’, waarin Bornenaren laten zien wat ze in huis hebben op cultureel, kunstzinnig en muzikaal gebied.

Lees ook: 

Droom komt uit: Madelief en Mees spelen in landelijke jeugdfilm ‘VALS’

Ze werden vorige week bij Kinepolis in Utrecht als ware sterren onthaald op de rode loper. Mees Elfr...

adv.