Oh oh! Blue Monday, de deprimerendste dag van het jaar, komt eraan

Door Majorie Nijbroek 11 januari 2018

Mensen, attentie! Maandag 15 januari is het Blue Monday. En je weet wat ze zeggen: dat is de meest deprimerende dag van het jaar. 

Weet jij eigenlijk waar Blue Monday z’n naam aan te danken heeft? Niet? Dan vertellen we het je. De Britse psycholoog Cliff Arnall is de bedenker van de term Blue Monday. Hij kwam er in 2005 mee.

Weer niet gelukt…

Blue Monday oftewel deprimaandag is volgens Cliff Arnall een wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. En waarom? Nou, mensen beseffen dat hun goede voornemens (weer) niet gelukt zijn en oh hemel, wat lijken de vakanties ver weg.

Dagen zijn nog donker

En wat volgens de psycholoog ook meespeelt, is dat de dagen nog donker zijn en de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek is. Arnall kreeg bakken vol kritiek over zich , maar toch heeft iedereen het elk jaar over Blue Monday. En wij dus ook 🙂

En wat vind jij?

Wij zijn benieuwd hoe jullie over Blue Monday denken. Moet jij constateren dat ook jouw goede voornemens zijn mislukt en wordt jij ook depri als je beseft dat je nog maanden moet wachten tot het eindelijk weer vakantie is? Of vind je het maar onzin en is het voor jou een maandag als alle andere. Laat het weten in een reactie hieronder.

Happy Monday

En oh ja, vraag jij je nu af of er ook een gelukkigste dag van het jaar bestaat? Ja dus! De tegenhanger van Blue Monday is Happy Monday. Maar op welke datum Happy Monday is, daarover verschillen de meningen. Volgens Cliff Arnall is het de maandag die het dichtst in de buurt van 17 juni valt. Andere ‘experts’ hebben het over 31 januari. Wij weten het natuurlijk niet, maar worden eerder happy van 17 juni dan van 31 januari!

Meer over

Opmerkelijk