Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De horror (voor een enkeling): spinneninvasie in Hengelo

Door Majorie Nijbroek 17 september 2020

Als je bang bent voor (kruis)spinnen zijn dit ongetwijfeld zware tijden voor je. Zo’n dikkerd die in één nacht tijd precies voor je voordeur een web heeft gesponnen. Tja, op iedere vierkante meter (*&()@!^#&!!!!!) zit er wel eentje in deze septembermaand!

Het viel ons ook al op: je kunt geen plantsoen door of je hebt weer zo’n lekker plakkend web in je gezicht, soms inclusief kriebelbeest dat in je nek kruipt. Ook is het druk op zolder en in de kelder, en misschien heb je al per ongeluk een spin ingeslikt terwijl je lag te snurken. Waarom zijn er dan nu zoveel spinnen? Of beter, waarom zien we ze nu meer?

Spinnen

In de lente is het paartijd. De ‘ouderen’ spinnen vielen daardoor al wel op, maar de ‘kleine baby spinnen’ waren klein. De jonkies zijn inmiddels gegroeid en vallen daardoor in de herfst meer op. Dan zoeken ze een plekje op binnen, omdat het kouder wordt.

Dikke kruisspin

Geldt ook voor de kruisspin, die als een ware ‘plaag’ lijkt te zijn neergestreken in je tuin. Toch zijn ze er het hele jaar, vertelde bioloog en spinnenexpert Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten vorig jaar. “De kruisspin is vroeg in het voorjaar geboren, heeft de hele zomer door gegeten en is nu groot. Vrouwtjesspinnen kunnen doorgroeien tot ze zo’n 17 millimeter groot zijn.”

Een enkeling is er bang voor, maar eigenlijk zijn de beestjes hartstikke nuttig. Ze vangen namelijk insecten, net als zwaluwen en vleermuizen. “Insecten vormen de basis van de ecologische wereld”, vertelt ecoloog Jan Doevendans. “Daar haken spinnen op in. Ze worden mede door hen onder controle gehouden. Anders waren er veel te veel van.”

Spinnenkiekje

Ook een spin gespot in je tuin, op je terras of waar dan ook? Wij verzamelen de mooiste foto’s van die kleine en grote griezels. Laat je beste foto van die griezelige spin in je tuin, op je terras of waar je ‘m ook tegenkwam achter onder dit bericht, stuur hem via Instagram of tik een mailtje. Wie weet zie je jouw griezelige vangst terug op indebuurt 🕷. Good luck!

Lees ook:

huisdieren

Ah, lief! Foto’s van jullie fotogenieke huisdieren op Instagram

Wij vinden het superleuk om op Instagram te kijken naar kiekjes van jullie lieve, ondeugende en scha...

Deze baasjes uit Hengelo zijn dolblij met hun huisdier

Op onze Facebook-pagina deden we onlangs een oproepje om foto's van jullie leukste huisdieren met on...

Josefien liet alles na aan de Dierenbescherming, maar vroeg hen ook haar uitvaart te verzorgen

Bij de Stichting Dierenbescherming krijgen ze wel vaker te maken met mensen die na hun overlijden ie...

adv.