Onderwijs staakt: op deze dag hebben de Hengelose kinderen een dagje vrij

Door Majorie Nijbroek 9 januari 2019

Je kunt maar beter alvast een dag vrij nemen op 15 maart 2019 of een goede oppas zoeken, want het ziet ernaar uit, dat alle kinderen een extra dagje vrij hebben. Er komt een grote onderwijsstaking aan, meldt de grootste vakbond AOb in het AD.

Het hele Nederlandse onderwijs gaat plat op vrijdag 15 maart, na een nationale actieweek. Het zou de eerste keer zijn dat het hele onderwijs het werk neerlegt, van basisscholen tot universiteiten. De AOb (ruim 80.000 leden) eist structureel een kleine drie miljard euro extra van het kabinet voor alle sectoren. Dat geld moet onder meer naar salarissen van docenten en ondersteunend personeel, ook moet de werkdruk omlaag.

Doorwerken bij ziekte

Uit een nieuwe enquête van de bond blijkt dat het lerarentekort het Nederlandse onderwijs ontregelt. Leraren, onderwijsondersteuners en directeuren werken massaal door bij ziekte, zijn voortdurend invallers aan het zoeken of aan het inwerken en de klassen zijn bomvol, aldus de AOb op haar website.

Extra geld

In het regeerakkoord trok het kabinet anderhalf miljard euro uit voor extra investeringen in het onderwijs, ook kregen de basisschoolleraren loonsverhoging in oktober. Maar de vakbonden waarschuwden al eerder dat de acties daarmee niet voorbij zijn. Het onderwijs is overspannen, volgens de AOb, door hoge verwachtingen van politiek, ouders, leerlingen en studenten.

Lees het hele artikel in het AD.

Meer over

Nieuws

adv.