Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ondernemen in Hengelo: zoveel zelfstandigen houden hoofd niet boven water als inkomen wegvalt

Door Carin Van der Meij 13 juli 2020

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor zelfstandig ondernemers. Voor enkelen in positieve zin, maar veel meer zelfstandigen zitten op dit moment in zwaar weer. Hoelang kunnen Hengelose zelfstandigen het hoofd boven water houden als hun inkomen wegvalt? Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zocht het uit.

Het statistiekbureau onderzocht wat er zou gebeuren als zelfstandigen – zowel zpp’ers als ondernemers met personeel – voor een lange periode geen inkomen zouden hebben. Goed om te weten: de onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op verwachtingen van het CBS. Per situatie zullen de gevolgen verschillen.

Landelijk

Laten we eerst naar het grote plaatje kijken. Stel je voor: alle ondernemers in ons land hebben een jaar lang geen klanten of opdrachten en dus geen inkomen. Hoelang houdt een huishouden het hoofd boven water als zo’n groot deel wegvalt, maar nog wel een betaal- en spaarrekening, een inkomen van partner en andere extra inkomstenbronnen heeft?

Naar verwachting heeft dan 35 procent van de zelfstandigen niet genoeg buffer om met hun gezin boven de minimumloongrens te blijven. Ter indicatie: de grens ligt iets onder €1.700,- bruto per maand voor een fulltime baan.

Zelfstandigen in Hengelo

Als we inzoomen, zien we dat dit verwachte percentage voor Hengelose zelfstandigen iets hoger is. In Hengelo gaat het om 36.8 procent. Je kunt dus zeggen dat 36,8 van de honderd zelfstandigen in Hengelo onder de minimumloongrens terecht gaan komen als ze de komende tijd geen klanten of opdrachten hebben. Ter vergelijking: in Enschede gaat het om 39,5 procent en in Almelo om 41,9 procent.

In kaart

LocalFocus heeft het CBS-onderzoek in kaart gebracht:

Lees ook :

Dit moet je weten als je deze zomer geen coronaboete wilt krijgen

Bij de zomer horen gezellige uitjes als een terras bezoeken, varen, naar een concert of er een dagje...

Zoveel coronaboetes zijn er uitgedeeld in Hengelo

Wie zich niet aan de coronamaatregelen houdt, riskeert een boete. Dat weet iedereen. Maar hoe groot ...

Zo willen Clemens en Wendy mede-horecaondernemers helpen in coronatijd

Voor veel Hengelose ondernemers brengt de coronacrisis flink wat onzekerheid met zich mee. Clemens F...

adv.