Nieuw Twents poppodium: in Hengelo blijft accent liggen op popmuziek

Door Miranda Nijland 25 februari 2018

Sta jij geregeld te swingen bij Poppodium Metropool? Dat kun je de komende tijd zeker blijven doen. Toch zul je waarschijnlijk merken dat er iets verandert: op 1 maart gaat Poppodium Twente van start. Het poppodium maakt het programma voor 7 zalen in Twente.

Hengelo en Enschede krijgen samen een poppodium voor de regio Twente, oftewel 1 poppodium gefinancierd door twee gemeenten. Het is het eerste bovenstedelijke poppodium van Nederland.

Het podium gaat het programma samenstellen voor 7 popzalen. In Enschede Muziekkwartier en Atak, in Hengelo Metropool en Innocent en in Openluchttheater Hertme. “Poppodium Twente is overigens nog een werktitel en geen definitieve naam”, vertelt Johan de Jong, directeur van Metropool. “De situatie was dat we twee concurrerende poppodia hadden, Metropool en Atak. Nu kunnen we vraag en aanbod op elkaar afstemmen en voorkomen dat we met elkaar moeten concurreren.”

Matchen met zaalcapaciteit

Bij de programmering van een artiest wordt eerst gekeken in welke zaal deze band of artiest het best tot zijn recht komt. “Een band moet matchen met een bepaalde zaalcapaciteit”, vertelt Johan. Oftewel de programmering wordt afgestemd op de beschikbare zalen en andere locaties: ook festivals en andere podia zoals Innocent.

Wel is het zo dat in Hengelo het accent blijft liggen op popmuziek en in Enschede op dance urban/hiphop, elektropop en andere nieuwe muziekstromen. Het voormalige Atak wordt een zaal die multifunctioneel is voor dance voor ruim 800 bezoekers, urban hiphop en elektropop concerten en voor popconcerten voor maximaal 500 bezoekers.

In de tweede helft van het jaar zal het programma voor het nieuwe poppodium bekend worden gemaakt.

Metropool

Begeleiden beginnende bands

Timmer jij net een beetje aan de weg als beginnend bandlid? Dan hebben we goed nieuws. Het nieuwe poppodium wil ook inzetten op talentontwikkeling van regionale acts: begeleiden van beginnende bands en talenten. Daarbij worden de oefenruimtes, het café en de zalen ingezet. Volgens Metropoolvoorzitter Bert Otten is er enorm veel talent in deze regio. Daarnaast zet  Poppodium Twente in op popeducatie. Vorig jaar is er een start gemaakt met DOIT, een succesvol project op de middelbare scholen in Hengelo. “Door de scholen in Enschede mee te nemen in dit project ontstaat er een enorm netwerk van popeducatie in Twente. Dat willen we verder uitbouwen”, aldus Johan.

Meer vrijwilligers

Lijkt het jou leuk om aan de slag te gaan als vrijwilliger bij Poppodium Twenten? Het bestuur wil het team vrijwilligers verder uitbreiden. Het vrijwilligersbeleid wordt gebaseerd op de manier waarop dit al in Metropool plaatsvindt. Inmiddels zijn er al eerste intake-gesprekken geweest met voormalige Atakvrijwilligers. Zij hebben al proefgedraaid bij Metropool.

Centjes

Het poppodium wordt een stichting met een directeur-bestuurder en een raad van toezicht van minimaal 3 en maximaal 7 leden. Het poppodium krijgt van beide gemeenten samen in 2018 een subsidie van bijna 1.850.000. Aan het eind van het jaar hebben beide colleges een besluit genomen over de subsidie voor de periode 2019-2021.

Poppodium Metropool poppodia

Vandaag gesloten

Industrieplein 3, Hengelo

Bekijk meer:poppodia

Meer over

Doen Nieuws

adv.