Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hengelo krijgt een nieuw museum en wij mochten alvast binnenkijken

Door Majorie Nijbroek 22 januari 2020

Hengelo is binnenkort een museum rijker. En best een heel bijzonder museum. Volgende week opent het Twents Schaatsmuseum. Wij mochten er alvast binnenkijken en kunnen je vertellen dat we onze ogen hebben uitgekeken.

Mocht je denken dat schaatsen ‘maar gewoon’ schaatsen zijn, dan kunnen we je vertellen dat je er behoorlijk naast zit. Daarover zo meer. We vertellen je eerst meer over de man achter het museum. Dat is Wim Molenveld. Je kunt Wim kennen van Molenveld Schoenen. Hij heeft de schoenenzaak ooit overgenomen van zijn vader. Wim is nu zelf met pensioen, zijn zoon Sjoerd zit op de zaak aan de Industriestraat.

Schoenen hadden altijd al zijn interesse. Net als schaatsen. Hij heeft zelf heel wat schaatsen verkocht in zijn schoenenwinkel. En ja, hij schaatst zelf. Zo heeft Wim in 1985, 1986 en 1997 de Elfstedentocht geschaatst, de 200 kilometer op de Weissensee heeft hij al 22 keer afgelegd.

Grote verzameling

Wim verzamelt al sinds 1984 schaatsen en schaatsspulletjes. Je kunt je voorstellen dat hij in 36 jaar heel wat heeft verzameld. De meeste spullen bewaarde hij thuis in dozen. Maar het is natuurlijk best heel jammer als al die bijzondere schaatsspullen én al die mooie verhalen die eraan vast zitten niet naar buiten komen. Zijn eigen museum, het was al heel lang zijn droom. Die komt nu uit, want zaterdag 25 januari opent het Twents Schaatsmuseum.

Hij heeft zijn schuur/rommelhok aan de Boekeloseweg 1 (dichtbij Molenveld Schoenen) helemaal verbouwd. Een flinke klus waar Wim heel wat tijd in heeft gestoken. Die verbouwing is klaar, de meeste spulletjes hebben beneden of op de zolder een plekje gekregen. Als je binnenkomt, straalt de liefde voor de schaatssport je tegemoet. En wat zien we veel bijzondere en prachtige schaatsen.

Klap- en zaagschaatsen

We zien typische Friese en Noord-Hollandse schaatsen, dubbele krulschaatsen, schaatsen met prachtig handgemaakt smeedwerk, beschilderde schaatsen, metalen schaatsen en schaatsen uit het verre buitenland. We zien een Japanse teenslipper-schaats en dameslaarsjes die op schaatsijzers zijn gezet. En wist je dat ze in de 19de eeuw gewoon al klapschaatsen maakten? Wim laat ons een paar klapschaatsen zien uit 1939 (!). Ook bijzonder: zaagschaatsen. Dat zijn schaatsen waar op twee plekken een hapje uit de ijzers is gehaald. Zo kon je sneller starten, was ooit het idee.

Schaatsen met een verhaal

Hij pakt een stel noren uit een vitrine. “Deze zijn al meer dan 100 jaar oud. Moet je kijken hoe mooi, dat is toch prachtig!” Het zijn heel veel schaatsen die je er ziet. En geloof het of niet; van elke schaats die je ziet, kan Wim je zo het verhaal vertellen. Wat voor type het is, de herkomst en hoe hij eraan is gekomen. Soms is dat via een beurs, veiling of markt, een andere keer via eBay of Marktplaats.

Tekst gaat verder onder de video

Wall of Fame

Verder zien we medailles, posters, schaatssingles met veelzeggende titels als ‘Evert, jij bent ‘m ‘. En ook tof: tegen de achterwand zien we een Hengelose variant op de Wall of Fame: ‘Zee kon’n d’r wal wat van’, met onder meer krantenknipsels van toppers uit de schaatswereld.

Het museum is gratis toegankelijk en elke zaterdagmiddag open, van 13.30 tot 17.00 uur. Ga zeker een keertje kijken, is ons advies!

  • Wil jij een 'Nieuw in Hengelo' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Hengelo.

adv.