Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Liefde voor dieren brengt Merlyn in Roemenië, waar ze zwerfhonden redt

Door Majorie Nijbroek 17 september 2019

Als kind al was ze een enorme dierenvriend. Waren haar ouders haar kwijt? Grote kans dat de kleine Merlyn bij de honden in het buitenhok lag. De liefde voor dieren heeft haar gebracht waar ze nu is: in Roemenië. Daar ontfermt de oud-Hengelose Merlyn Gritter zich over honden. En dan vooral over straathonden, die onder vreselijke omstandigheden leven.

Als klein meisje nam ze vaak gewonde dieren mee naar huis. Kwam ze weer aanzetten met een egel, poes of ander dier dat het even niet zo lekker had. Niet vreemd dus dat ze nu fulltime bezig is met (het redden van) dieren.

Eten en medische zorg

Merlyn zit nu 2 jaar in Roemenië. Ze heeft er de Stichting Dogs by Merlin opgericht. Zoveel mogelijk straathonden helpen, dat is wat ze wil en waar ze zich zo ongeveer 24/7 mee bezig houdt. Ze vangt straathonden op, geeft ze eten en medische zorg. Ze laat ze bijvoorbeeld steriliseren, zodat er geen nieuwe pups geboren hoeven te worden. En ja, ook probeert ze een fijn nieuw huis te vinden voor de dieren die ze opvangt.

En het probleem is écht groot. Merlyn vertelt dat er heel veel honden op straat leven in het land. Zo’n 1 tot 3 miljoen, is de schatting. Allemaal zoeken ze eten en allemaal lopen ze kans om aangereden of ziek te worden en ondervoed te raken. Volgens de wet mogen deze dieren gedood worden, maar kom Merlyn daar niet mee aan! Soms worden ze niet gedood, maar naar een asiel gebracht. Dat lijkt mooi, maar Merlyn weet dat de dieren dan ook slecht af zijn. Ook al omdat ze na twee weken alsnog gedood mogen worden. Dat doet haar hondenhart vreselijk veel pijn. Zij haalt daarom het liefst zoveel mogelijk honden weg van de straat.

Hokken van gebruikte materialen

Als Merlyn ’s ochtends opstaat – ze woont in een loods op het opvangterrein –  wordt ze begroet door honden. Heel veel honden. Soms wel 200! Dan vult ze de vele bakken met water en voer en maakt de hokken schoon. Dat zijn geen dierenverblijven zoals je die bij ons ziet. Ze heeft hokken gemaakt van materialen als autobanden en oude tonnen. De hokken zijn bedoeld als schuilplaats voor regen of zon. Er staat zelfs een autowrak op het terrein, een  prima schuilplek!  “Door deze manier van werken draaien we elke euro twee keer om en dragen we bij aan hergebruik en duurzaamheid.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Blij met deze ontvangen donaties.

Ze vangt al heel veel honden op en toch gaat ze er ook nog vaak ’s middags op uit om loslopende straathonden te voeren of gewonde of zieke dieren van de straat te plukken of uit die gemeentelijke asiels te halen. Soms is ze te laat en heeft een hond  het niet gered. “Dat is vreselijk moeilijk”, zegt ze.

Merlyn doet haar best om voor zoveel mogelijk dieren een nieuw huis te zoeken. Dat hoeft niet in Roemenië te zijn; ze heeft ook al baasjes gevonden in Duitsland, België én Nederland. Op de site heeft ze foto’s gezet van honden die al een gouden mandje hebben. Maar helaas zitten er nog heel veel honden in de opvang. Zie jij het wel zitten om een dier een thuis te geven? Kijk dan eens op haar website, er zijn nog heel veel dieren die je kunt adopteren!

Zo kun je helpen

Wil je het werk van Merlyn steunen? Ook dat kan. Voor een paar euro per maand kun je je aansluiten bij de vriendenclub van Merlyn. Je kunt ook spullen zoals voer, manden of ontwormingskuren doneren. Op haar Facebookpagina kun je de belevenissen van Merlyn volgen.

Merlyn mist Hengelo en haar familie en vrienden. Maar toch denkt ze nog wel een tijdje in Roemenië te blijven, met maar één reden: er zijn nog zoveel honden te redden!

Wij van indebuurt wensen je vanuit Hengelo superveel succes en hopelijk kun je nog heel wat honden een beter leven geven!

Meer over

Dieren Nieuws

adv.