Je zit achter het stuur en krijgt een appje binnen. Wat doe jij?

Door Majorie Nijbroek 12 november 2017
Pling! Rij je in je auto door de stad, komt er een appje binnen op je mobiel. Wat doe je? Iedereen weet dat het gevaarlijk is om op je mobieltje te kijken als je achter het stuur zit. En toch gebeurt het nog regelmatig dat de politie hiervoor een boete uitschrijft. Wij zijn benieuwd hoeveel bekeuringen er in onze stad voor worden uitgedeeld. Worden het er minder of juist niet?

De cijfers van dit jaar zijn nog niet bekend, dus we hebben gekeken naar de cijfers van 2014, 2015 en 2016.

Flinke stijging

Heb je enig idee hoeveel bestuurders landelijk op bon zijn geslingerd omdat ze werden betrapt met een mobieltje achter het stuur? Hou je vast… Het waren er vorig jaar bijna 60.000.  Samen moesten ze hiervoor ruim 13,5 miljoen euro aan boetes afrekenen. Het aantal boetes steeg daarmee in een jaar tijd met bijna tachtig (!) procent, blijkt uit een analyse van CJIB-cijfers (Centraal Justitieel Incassobureau) door LocalFocus.

Dip in 2015

In 2015 was er juist een flinke dip in het aantal uitgedeelde boetes voor handheld bellen. En een dip is in dit geval natuurlijk positief bedoeld. Het ministerie van Justitie en Veiligheid denkt dat de cao-acties van de politiebonden de reden zijn dat er dat jaar minder verkeersovertredingen waren. Het CJIB deelt die mening.

Dat de meeste boetes vorig jaar zijn uitgedeeld in provincies waar de wegen het drukst zijn, zal je vast niet verbazen. Koplopers waren de provincies Zuid-Holland (ruim 17 duizend), Noord-Holland (ruim elfduizend), Noord-Brabant (bijna achtduizend) en Utrecht (bijna zesduizend).

Kijken we naar onze eigen provincie Overijssel, dan zijn vorig jaar 2597 bekeuringen uitgeschreven. Dat was bijna een verdubbeling met het jaar ervoor, maar net iets minder dan in 2014 (3230 boetes).

Overtreders in Hengelo

En natuurlijk zijn we ook benieuwd naar de cijfers in onze stad. In 2014 werden 173 bestuurders bekeurd voor het checken van hun mobiel achter het stuur. Een jaar later was dat in lijn met de landelijke trend flink afgenomen: toen gingen 48 inwoners op de bon. En in 2016? Inderdaad, toen steeg dat aantal weer.  Vorig jaar kregen 111 bestuurders een dikke boete. Ze mochten samen €25.460 afrekenen. Ja, want als je wordt betrapt, kost je dat flink wat geld. Daar had je ook een paar maanden lang je abonnementsgeld van kunnen betalen…

Handsfree houder

En voor het geval je denkt dat je wel goed bezig bent als je je mobiel in een houder hebt en dan je smartphone bedient: fout, fout, fout! Afgelopen zomer oordeelde de rechtbank Leeuwarden dat een automobilist die iets typt op zijn telefoon in een handsfree houder net zo afgeleid van het verkeer is als een bestuurder die het apparaat in zijn handen heeft. En daarom, oordeelde de rechter, is ook het bedienen van een telefoon in een houder strafbaar.

Meer verkeersdoden

Jarenlang daalde het aantal dodelijke verkeersslachtoffers, maar sinds 2014 zijn er jaarlijks weer meer verkeersdoden. Dat blijkt uit CBS-cijfers, en ook het aantal ernstig verkeersgewonden neemt helaas toe. Veilig Verkeer Nederland noemt het aannemelijk dat dit komt door smartphonegebruik in het verkeer. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is daar wat voorzichtiger in: het onderzoeksinstituut vindt dat er te weinig gedegen onderzoek is gedaan om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen.

Meer over

Nieuws Verkeer