Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: keukenpapier en servetten door de wc spoelen?

Door Majorie Nijbroek 26 maart 2020

Regels zijn er genoeg, maar vaak weten we eigenlijk niet goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, mag dat? Met deze week: mag je keukenpapier en servetten door de toilet spoelen? 

Je hebt de foto’s van lege schappen in de supermarkt vast voorbij zien komen. Vooral het schap met het toiletpapier moest het ontgelden en was snel leeg. Dus wat doe je als je geen wc-papier in huis hebt? Precies, dan pak je toch een keukenrol of gezellig servetje om je billen mee af te vegen? Maar mag je die wel door het toilet spoelen?

Wc-papier

Om deze vraag te beantwoorden duiken wij net even verder dan het supermarktschap. De samenstelling van toiletpapier is namelijk zo ontwikkeld dat het makkelijk en goed afbreekt na het doorspoelen. Het is dunner dan bijvoorbeeld papier van een keukenrol. Toiletpapier lost eenvoudig op, terwijl keukenpapier is gemaakt om stevig te blijven ook al wordt het nat. Hetzelfde geldt voor servetjes. Conclusie? Gooi geen ander papier dan wc-papier in de toiletpot.

Loodgieter

Ook Charles van Loodgietersbedrijf Ch Smit en Zn waarschuwt daarvoor: “We zeggen al jarenlang dat je geen keukenpapier door het toilet moet spoelen. Je moet de dingen gebruiken waar ze voor bestemd zijn. Ten eerste krijg je in dit geval een schraal achterste, maar door de vezels lost het papier veel langzamer op en dat zorgt voor ophopingen en verstoppingen in de riolering. Zeker als je riolering een beetje oud is, gaat dat erg snel. Overigens raden we ook af om de hygiënische vochtige doekjes door te spoelen, die zorgen al jaren voor ellende. Het keukenpapier is een volgende.”

Het advies is dus: niet door de toilet spoelen die keukenrol en servetten. Ook als je écht geen toiletpapier hebt. Gooi het liever in de vuilnisbak.

Lees ook:

Maatregelen afvalinzameling in Hengelo: dit moet je weten

Overal gelden verscherpte maatregelen vanwege het coronavirus. Dat heeft ook gevolgen voor de inzame...

Mag dat: in welke gevallen mag je het alarmnummer 112 bellen?

In sommige situaties is er geen twijfel over mogelijk of je 112 moet bellen. Bijvoorbeeld als er spr...

adv.