Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kunstenaar Stolpersteine komt naar Hengelo

Door Miranda Nijland 20 februari 2020

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig, bekend van de Stolpersteine (struikelstenen) legt op 22 maart een Stolperstein in Hengelo. Hij doet dat deze dag ook in Almelo en Enschede. Dit in het kader van 75 jaar bevrijding. Maar er zijn nog meer activiteiten:

Elk jaar worden op de dag van de bevrijding van Hengelo, op 3 april, in bijzijn van de leerlingen van twee basisscholen Stolpersteine onthuld. Vaak in aanwezigheid van de burgemeester. Dit jaar worden 22 stenen gelegd. Ook nu weer zijn daar leerlingen van twee basisscholen bij aanwezig. ’s Avonds is er een herdenkingsceremonie, ter nagedachtenis aan diegenen waarvoor een steen is gelegd.

Indrukwekkend

Wat Stolpersteine ook alweer zijn? Het project Stolpersteine is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die overal in Europa Stolpersteine (letterlijk ‘struikelstenen’) legt. Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord. Het zijn betonnen stenen met een messing bovenplaat met daarin een tekst gegraveerd. Eerst lees je ‘Hier woonde met de naam van het slachtoffer, gevolgd door geboorteplaats en ‐datum en daaronder de plaats en datum waar hij/zij is omgebracht; bijna altijd een vernietigingskamp. De stenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waaruit de Joden verdreven en vermoord zijn, erg indrukwekkend.

De eerste Stolpersteine in Hengelo zijn gelegd in 2014 voor de Joodse familie Pagrach aan de Paul Krügerstraat 25. Dat zijn vier stenen ter nagedachtenis aan het echtpaar Pagrach en hun 2 kinderen. In Borne zijn op 29 november 2007 de eerste ‘struikelstenen’ gelegd.

Vorig jaar legde de werkgroep Stolpersteine de 100e steen in Hengelo. De werkgroep zet zich ervoor in dat alle 167 Joodse slachtoffers die in Hengelo in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd en in concentratiekampen vermoord zijn, zo’n monumentje krijgen.

Historische wandelingen

In samenwerking met Museum Hengelo houdt de stichting Stolpersteine zondag 19 en 26 april twee wandelingen. Tijdens deze wandelingen kun je de verhalen horen over de lotgevallen van de Joodse gemeenschap in Hengelo.

Bevrijdingsconcert

Daarnaast is er eind maart in Hengelo een bevrijdingsconcert. In april is er in de bibliotheek van Hengelo een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en kun je een lezing over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding bijwonen. Er staat dus al heel wat op de rol.

Stolpersteine

Mysteries opgelost: waar zijn die gouden, vierkante stenen voor?

De stenen liggen verspreid door de stad en als je goed oplet zie je ze liggen: gouden keitjes met na...
Stolpersteine

Mysteries Opgelost: Stolpersteine aan Deldenerstraat liggen nu voor Innocent

Je hebt ze vast al wel eens gezien. Of je nu door Zwolle loopt, door Enschede of Hengelo. In elke st...

Meer over

Nieuws

adv.