Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jak! Vliegende mieren gespot in Hengelo en dit is waarom

Door Miranda Nijland 14 juli 2020

Zie jij ook mieren vliegen in Hengelo? Dat zie je goed; elke zomer is het wel een periode raak. Maar waar komen deze vieze beestjes eigenlijk vandaan? En nog belangrijker: hoe kom je er vanaf?

“Het is het begin van een nieuwe cyclus voor de mieren. Ergens zo rond juli en augustus krijgen de vrouwtjes, de zogeheten koninginnen, vleugels en vliegen ze de lucht in. Daar treffen ze de bevoorrechte mannetjes, die tijdelijk ook vleugels hebben gekregen, en doen ze de bruidsvlucht. Het vrouwtje ontvangt bij dit tafereel voldoende zaad om voor de rest van haar leven bevruchte eitjes te leggen. Het is de basis om een nieuwe mierenvolk te creëren op de grond. Het mannetje sterft vervolgens.” Dat vertelt Stadsecoloog André van Kleinwee (61) aan De Twentsche Courant Tubantia.

Invasie

Lang duurt deze invasie niet, want al na een paar dagen is de tijd van paren weer voorbij. De mannetjes die de koningin bevrucht hebben vallen letterlijk uit de hemel, want gemaakt voor vliegen zijn ze niet. De vrouwtjes bijten hun vleugels af en gaan weer ondergronds, om daar een nieuw mierennest te maken. Nog heel even dus, en dan heb je er geen last meer van.

Bruidsvluchten

Het kan zomaar gebeuren dat je getuige bent van nog een paar van die bruidsvluchten. In de loop van de zomer komen die vaak nog een aantal keer voor.

Misschien wil je dit ook weten

De buxusrups is nu al gespot in Hengelo en dit kun je tegen het beestje doen

Het is maar goed dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, want de buxusstruiken in Hengelo hebbe...

Opletten! De reeënbronst is extra vroeg begonnen

Hengelo ligt in een bosrijke omgeving. Ga je de weg op en kom je langs een natuurgebied, dan doe je ...
eikenprocessierups

Föhn als wapen tegen jeuk van de processierups, wij testen het uit! [VIDEO]

Ben jij ook ‘gepakt’ door de eikenprocessierups? Zou niet heel vreemd zijn, want op heel veel plaats...

Meer over

Dieren Nieuws

adv.