Hengelo

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hengelo krijgt een opvang waar katten hun oude dag kunnen slijten

Door Majorie Nijbroek 25 februari 2020

Bij Dierenopvang Hengelo worden katten, cavia’s en andere dieren opgevangen. Gelukkig lukt het om voor de meeste dieren een nieuw thuis te vinden. Er lopen ook katten die helaas niet meer geplaatst (kunnen) worden.  Maar hoe mooi: binnenkort opent een permanente kattenopvang in Hengelo. We vertellen je er graag meer over.

Deze kattenopvang vind je bij Dierenopvang Hengelo, aan de Zilverstraat. Een grote schuur die tot voor kort gebruikt werd als veredelde opslagplaats, is leeggehaald en wordt momenteel verbouwd tot opvang waar straks katten mogen blijven die niet meer bij een nieuw baasje geplaatst kunnen worden. Ze zijn bijvoorbeeld op leeftijd of hebben lichamelijk letsel waardoor ze al een hele tijd in de opvang rondlopen.

Huiskat Rafi

Veronique de Vries werkt bij de opvang. Je kunt haar de bedenker van de permanente kattenopvang noemen. Rafi is min of meer de aanleiding. Rafi is de huiskat van de opvang. Hij is een paar keer geplaatst, maar is elke keer weer terug gebracht naar het asiel. Hij mag hier vrij rondlopen en medewerkers en vrijwilligers zijn gek met hem.

Huiskat Rafi

En er zijn meer katten zoals Rafi. Maar ja, de opvang kan niet alle dieren die niet geplaatst kunnen worden, zelf onderdak bieden. Dan moet je zo’n beestje naar een permanente opvang elders in het land brengen. Dat voelt niet fijn, want medewerkers hebben wel een band gekregen met het dier. Zoals met Rafi. Het bracht Veronique op het idee om zelf met zo’n opvang te beginnen.

De eerste drie bewoners van de nieuwe opvang zijn al bekend. Het zijn Miesje, Badder en Savan. Katten met een verhaal die al een tijdje in de opvang zitten. Ze verhuizen een deurtje verderop en daar mogen ze hun verdere leventje blijven.

Huiskamer

De opvang wordt ingericht als een grote huiskamer, laat medewerkster Manuela zien. Met krabklimpalen en een bank waar de katten lekker op mogen liggen. Er komt een lange tafel in waar bezoekers aan kunnen zitten en er wordt een gezellige kinderhoek ingericht. En er zit een keukentje in, zodat je ook een kopje koffie kunt drinken. Ook goed om te weten:  opvang en toiletruimte zijn rolstoelvriendelijk.

Sociale functie

We horen dat de opvang ook een belangrijke sociale functie krijgt. Het idee is dat groepen bewoners van verzorgingstehuizen of kinderen met een beperking of stoornis op bezoek kunnen komen om met de katten én de aanhankelijke konijntjes Fluffy en Kai te spelen en te knuffelen. Veronique: “We gaan al wel eens met dieren naar ouderen toe Het is fantastisch om te zien wat het losmaakt. Je krijgt de mooiste verhalen, je ziet de mensen opleven.”

En wellicht dat jongeren hier hun stage kunnen lopen of dat er mogelijkheden komen voor dagbesteding. “Nu eerst zorgen dat we de opvang klaar hebben, dan gaan met er verder invulling aan geven”, vertellen Manuele en Veronique.

Heel veel hulp

Het inrichten van de kattenhuiskamer kost natuurlijk geld. Maar Dierenopvang Hengelo heeft van verschillende kanten hulp gekregen. Dankzij De Slinger Hengelo en de Slingerbeurs heeft Welbions een keuken geïnstalleerd, de waterleiding aangelegd en hand- en spandiensten verricht. Ook mochten medewerkers shoppen in het oude ziekenhuis aan het Ariënsplein in Enschede. Daar komt het invalidentoilet en ook de verlichting vandaan. En zo is er meer hulp gekomen, ook van particulieren die bijvoorbeeld meubels hebben gedoneerd. “Bijzonder hoe het leeft en hoe mensen geholpen hebben”, zeggen Veronique en Manuela.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Zo zag de ruimte eruit.
Zo gaat het worden. Ontwerp: Robert Morsink
Ontwerp: Robert Morsink

Open dag

Wil je zien hoe het geworden is? Noteer dan 7 juni vast in je agenda. Die zondag is er een open dag en kun je komen kijken.

Veronique denkt dat de vrijwilligers over enkele maanden in de pauze niet meer in de kantine zitten. “Ik denk dat iedereen dan gezellig in de permanente opvang tussen de katten zit!”

Lees ook:

Fluffy, tijgerteckel Cato en meer instafamous huisdieren in Hengelo

Huisdieren op Insta: we kunnen er geen genoeg van krijgen. Het liefst kijken we uren naar die leuke,...
Yvonne Diepeveen

Yvonne is uitvaartbegeleidster van huisdieren: ‘Verdriet draagbaar maken, dat vind ik mooi’

Als je een huisdier hebt, ben je er vast gek op en is je dierenvriend echt onderdeel van je gezin. D...

Meer over Dierenopvang Hengelo ontdekken?

Dierenopvang Hengelo dierenopvang

Gesloten13:00 - 16:00

Zilverstraat 30, Hengelo

Bekijk meer:dierenopvang

Meer over

Dieren Nieuws

adv.